Rosacea op het gezicht: oorzaken en behandeling

Rosacea is een chronische huidaandoening die zich manifesteert in de vorm van erytheem (roodheid) van de huid, telangiëctasieën en papels en puisten, die op acne lijken. Vanwege het laatste wordt deze ziekte ook wel de term 'rosacea' genoemd. Rosacea komt voornamelijk voor in het middelste derde deel van het gezicht, maar ook in het voorhoofd, de neus en de kin. In zeldzame gevallen kan het buiten het gezicht voorkomen - voornamelijk op de nek, borst, hoofdhuid of oren.

Typische lokalisatie van Rosacea -

Bijvoorbeeld blootstelling aan UV-straling van de zon, die de productie van vasculaire endotheliale groeifactor stimuleert en leidt tot het verschijnen van reticulen van kleine capillairen, d.w.z. telangiectasia. Andere factoren zijn genetische predispositie (geassocieerd met de labiliteit van de wanden van bloedvaten), evenals de individuele neiging van een persoon om de huid rood te maken, wat ook wordt geassocieerd met de oppervlakkige opstelling van bloedvaten.

Naast deze factoren kan een effect hebben - 1) parasitaire huidziekte veroorzaakt door teken Demodex folliculorumevenals bacteriën Staphylococcus epidermidis, 2) gastro-intestinale ziekten geassocieerd met infectie van de darm door een bacterie Helicobacter pylori. In studies werd gevonden dat in de aanwezigheid van darmontsteking en Helicobacter pylori hypersensibilisatie van sensorische neuronen in het gezichtsveld optreedt (door de synthese van bradykinine, dat een krachtige vaatdilatator is).

Meestal wordt de ziekte gedetecteerd bij patiënten van 30-50 jaar oud en volgens statistieken bij 10% van de bevolking. Opgemerkt wordt dat rosacea vaker voorkomt bij mensen met een lichte huid, die gemakkelijk blozen. Meestal zijn dit vrouwen met een blanke huid, blond haar en blauwe ogen. Bij mannen ontwikkelt de ziekte zich minder vaak, maar phymatous veranderingen komen vaker voor. Afhankelijk van de klinische manifestaties van rosacea, is het gebruikelijk om te verdelen in 4 types, die we hieronder beschrijven.

Rosacea op het gezicht: foto, symptomen

Symptomen van rosacea beginnen meestal met de verschijning van erytheem - aanhoudende tijdelijke roodheid op de wangen, neus, voorhoofd of kin. Of een andere optie - roodheid kan worden waargenomen in de vorm van frequente snel voorbijgaande flitsen van blozen in het gezicht, die gewoonlijk de term "hyperemie" worden genoemd. In beide gevallen kan de resulterende roodheid vergezeld gaan van een gevoel van warmte of verbranding. Na verloop van tijd worden de perioden van rood worden van de huid langer en langer, en de intensiteit wordt meer uitgesproken.

Rosacea op het gezicht: foto, symptomen

Parallel hiermee verschijnen zichtbare kleine bloedvaatjes op de huid van het gezicht, die gewoonlijk telangiëctasieën of spataderen worden genoemd. Als onbehandeld, verschijnen ontstekingselementen - papels of puisten (ze zien eruit als gewone etterende acne). In ernstige gevallen kan de huid geleidelijk beginnen te verdikken, in welk geval het ook los raakt. Dit kan leiden tot misvorming van het gezicht. Als dit proces op de neus plaatsvindt, wordt het de term rhinophyma genoemd.

Oogbeschadiging van rosacea treedt op bij ongeveer 50% van de patiënten, waardoor ze geïrriteerd, gezwollen of door bloeddoorlopen verschijnen. Bij gebrek aan tijdige behandeling kan een dergelijke ontsteking leiden tot hoornvliesbeschadiging en verlies van gezichtsscherpte. Alle bovenstaande symptomen zijn belangrijk.

Secundaire symptomen -
Onderzoekers identificeren ook secundaire tekenen van rosacea, die echter niet geïsoleerd lijken, maar in combinatie met een of meer van de belangrijkste kenmerken. Dit kan een branderig gevoel of jeuk aan de huid op het gezicht zijn. Of het kunnen enigszins rode vlekken (in de vorm van plaques) zijn die boven het huidoppervlak uitstijgen. Of de huid in het middelste derde deel van het gezicht kan er droog, ruw, schilferig uitzien.

Vervolgens richten we ons op behandelingsregimes van verschillende vormen van rosacea. En hier is het nodig om te annuleren dat in het geval van rosacea op het gezicht, de oorzaken en behandeling altijd nauw met elkaar samenhangen, en daarom is het vooral belangrijk om in het eerste stadium de oorzakelijke factor te identificeren, evenals de oorzaken die tot de verergering van de ziekte hebben geleid.

advertentie

Rosacea op het eerste gezicht: behandeling, medicijnen

Als u rosacea op het gezicht ervaart - behandeling en geneesmiddelen kunnen aanzienlijk variëren, afhankelijk van de vorm van deze ziekte. Er moet rekening worden gehouden met het feit dat sommige patiënten gelijktijdig tekenen van verschillende vormen van rosacea hebben. Dus, de belangrijkste subtypen van deze ziekte zijn -

 • erythematous-telangiectic vorm,
 • papules-pustuleuze vorm,
 • phymatous vorm (rhinophyma),
 • oftalmorozatsea.

1. Erythemateuze - telangiëctatische vorm -

Klinische kenmerken -
dit type wordt gekenmerkt door het verschijnen van aanhoudend erytheem (dat wil zeggen roodheid) in het middelste derde deel van het gezicht, of door frequente maar snel voorbijgaande aanvallen van hyperemie. Hyperemie van erytheem verschilt hoofdzakelijk in zijn duur - het neigt snel over te gaan, terwijl de ernst van roodheid tijdens hyperemie matig tot zeer intens kan zijn. Bovendien klagen patiënten vaak over kleine bloedvaten (telangiectasieën) die door de huid gluren, evenals zwelling van het gezicht, ruwheid van de huid of afschilfering, en een gevoel van beklemming.

Teleangiectasia voor rosacea: foto

In deze vorm associëren de meeste patiënten een sterke verslechtering met het effect van irriterende factoren - het gebruik van warme dranken, pittig voedsel, blootstelling aan de zon, hitte, enz. Deze patiënten verschillen in de regel in de gevoelige huid en daarom hebben ze, in reactie op de toepassing van verschillende middelen op het huidoppervlak, vaak is er een brandend gevoel en tintelingen in de huid. Veel patiënten met dit type rosacea geloven niet dat ze ziek zijn en zoeken geen gekwalificeerde hulp (24stoma.ru).

Behandelregimes van erythemateuze - telangiëctatische vorm -

intensiteitbehandeling

Zachte stroom -
gekenmerkt door een zwak persistent erytheem of niet al te vaak milde kortstondige flitsen van hyperemie. Er zijn zeldzame telangiëctasieën.

 1. Detectie en preventie van de invloed van provocerende factoren.
 2. Huidverzorging (milde vochtinbrengende en reinigende producten + zonwering noodzakelijk).
 3. Niet-irriterende huidcosmetica voor het maskeren van erytheem en telangiëctasieën.

Matige flow -
matige erytheem aanhoudende of frequente onaangename uitbraken van hyperemie worden waargenomen. Er zijn verschillende goed gemarkeerde telangiëctasieën.

In aanvulling op het bovenstaande:

 1. Producten die brimonidine bevatten *, bijvoorbeeld het geneesmiddel "Mirvazo Derm" in de vorm van een 0,5% gel. Het wordt één keer per dag aangebracht (een gelverpakking van 30 g kost 2019 - ongeveer 1700 roebel). Na een enkele toepassing is het effect na 30 minuten zichtbaar en duurt het maximaal 12 uur.
 2. Als erytheem (roodheid) een groot gebied beslaat, zullen IPL-apparaten (op basis van intens gepulseerd licht) er het beste voor doen. Maar IPL kan niet overweg met uitgesproken telangiëctasieën en ze kunnen alleen worden verwijderd met kleurstoflasers (585nm, 595 nm) of met 1064nm neodymium-YAG-lasers.

Zwaarstroom -
er is sprake van aanhoudend erytheem of frequente ernstige hyperemie. Misschien is de aanwezigheid van weefsel zwelling op het gebied van roodheid. Veel goed gemarkeerde telangiëctasieën. Patiënten kunnen klagen over verbranding, steken, schilfering van de huid of de vorming van plaques.

In aanvulling op het bovenstaande:

 1. Het gebruik van geneesmiddelen die specifiek zijn voor individuele oorzaken van rosacea. Dit kunnen NSAID's zijn (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen), bètablokkers voor neuro-geïnduceerd erytheem, hormoonvervangende therapie (voor erytheem geassocieerd met menopauze).

* De werkzaamheid van preparaten met brimonidine werd bevestigd in klinische onderzoeken "Fowler J, Jackson M, Moore A, gepubliceerd in het tijdschrift Drugs Dermatol 2013; 12: 650-656".

Facial Rosacea: behandeling van erythematous-telangiectic vorm (foto voor en na)

2. Papule-pustulaire vorm -

De papules-pustuleuze vorm van rosacea manifesteert zich als aanhoudend erytheem in het middelste derde deel van het gezicht, waartegen er enkele of meerdere papels of puisten zijn (hebben acne). Sommige patiënten kunnen plaques hebben die boven het huidoppervlak uitstijgen. Wanneer dit formulier in de eerste fase wordt behandeld, is het belangrijkste om de ontstekingscomponent te verwijderen en pas daarna om erytheem of telangiëctasieën te corrigeren.

Behandelregimes voor papulopustulen -

intensiteitbehandeling

Zachte stroom -
er zijn verschillende papels of pustels zonder plaques; matig erytheem wordt waargenomen.

 1. Orale antibiotica: het is het beste om "Dapsone" uit de groep van sulfonen (inclusief ontstekingsremmende werking) te gebruiken. Op de tweede plaats - minoleksine, goed, en in de laatste beurt - doxycycline, erytromycine of claritromycine. Het doel van antibioticatherapie: het beloop van de ziekte verbeteren tot een niveau waarop rosacea kan worden bestreden door middel van topische toediening. De duur van de therapie is ongeveer 4 weken.
 2. Lokale therapie met producten die azelaïnezuur bevatten (bijvoorbeeld Skinoren-gel), maar beter Ivermectin * in de vorm van 1% crème (bijvoorbeeld Solantra-crème). Ivermectine heeft ontstekingsremmende effecten en tast ook teken aan. Demodexdat kan de aanmaak van papels en puisten stimuleren. Het wordt één keer per dag aangebracht (tot 4 maanden).
 3. Het gebruik van preparaten met brimonidine (voor de rectificatie van erytheem direct) kan alleen effectief zijn na het behandelen van de inflammatoire component van deze vorm van rosacea.

Matige flow -
van verschillende tot talrijke papels of pustels (maar zonder plaques); matig erytheem wordt waargenomen.

Zwaarstroom -
talrijke papels of pustels met of zonder plaques; ernstig aanhoudend erytheem wordt waargenomen; mogelijk branden en tintelen.

In aanvulling op het bovenstaande:

 1. De tabletvorm van isotretinoïne is Aknekutan of Roaccutane.
 

* De effectiviteit van geneesmiddelen met Ivermectin werd bevestigd in klinische studies "Stein Gold L, Kircik L, Fowler J, gepubliceerd in het tijdschrift Drugs Dermatol 2014; 13: 316-323".

Rosacea: behandeling van papels-pustuleuze vorm (foto voor en na)

3. Fymogene vorm (rhinophyma) -

Bacteriële veranderingen worden huidverdikking genoemd (voornamelijk in de neus), met het uiterlijk van ruwheid, onregelmatigheden, knobbeltjes. De verdikking kan worden uitgesproken en vervolgens leidt dit tot gedeeltelijke misvorming van het gezicht. Het komt vaker voor bij mannen, omdat ze zijn minder geneigd om medische hulp te zoeken in de vroege stadia van de ziekte. Verdikking van de huid van de neus wordt de term rhinophyma genoemd. Zelden kan een veneuze vorm worden waargenomen op de kin, op het voorhoofd, op de wangen, op de oren en op de oogleden.

Ook kunnen in deze vorm telangiectasie, talgklierhyperplasie optreden. In de huidlaag van de huid bevindt zich een dicht ontstekingsinfiltraat, in plaats waarvan dan bijvoorbeeld de groei en fibrose van weefsels met de vorming van knopen plaatsvindt. Er zijn verschillende histologische soorten rhinophyma, bijvoorbeeld fibreus, glandulair, fibroangiomateus, etc.

Phymatous behandelingsregimes -

intensiteitbehandeling

Zachte stroom -
toename van de dikte van de huid, maar zonder contourveranderingen

 1. In aanwezigheid van aanhoudend erytheem en inflammatoire elementen, is lokale en systemische therapie geïndiceerd, zoals voor eerdere vormen van rosacea (orale antibiotica, middelen met brimonidine, ivermectine, azelaïnezuur).
 2. Isotretinoïne-tabletformuleringen - Aknekutan of Roaccutane kan de initiële symptomen van rhinophyma aanzienlijk verminderen.

Matige flow -
er is een verandering van contouren, maar zonder de knoopcomponent

In aanvulling op het bovenstaande:

 1. Verwijdering van overtollig weefsel door ablatieve lasers (CO-lasers2 of erbium YAG-laser), cryochirurgie, plastische chirurgie, elektrocoagulatie, etc.

Zwaarstroom -
er is een verandering in contouren met de knoopcomponent

Rhinophyma: verwijdering van overtollig CO-weefsel2-Laser

4. Ophthalmic Morozacea -

Met deze vorm van rosacea hebben de ogen van de patiënten een gezwollen of bloeddoorlopen uiterlijk. Patiënten klagen over een gevoel van een vreemd lichaam in het oog, branden, tintelingen, droogheid, jeuk, lichtgevoeligheid, wazig zien, telangiectasie van de oogleden, erytheem rond de ogen, blefaritis, terugkerende conjunctivitis, iritis ... Deze vorm kan bijvoorbeeld de gezichtsscherpte verminderen, bijvoorbeeld vanwege corneale keratitis.

Bij oogaandoeningen behandelen veel patiënten hun ogen per ongeluk zelf, waardoor het begin van de ziekte optreedt als symptomen van een allergische reactie. Als gevolg hiervan gaan patiënten vaak naar een oogarts met matig ernstige vormen van de ziekte.

Behandelregimes oogheelkundige roze -

intensiteitbehandeling

Zachte stroom -
roodheid van de conjunctiva van de oogleden en verminderde functie van de klieren van Meibom.

 1. Kunsttranen.
 2. Zorg voor ciliaire rand.

Matige flow -
roodheid van de conjunctiva van de oogleden, telangiectasie van de randen van de oogleden of bindvlies van de oogbol, erytheem rond de ogen, verminderde secretie van de traanvocht, de aanvankelijke vormen van corneaschade.

In aanvulling op het bovenstaande:

 1. Oogbacteriële zalf, antibacteriële oogdruppels met cyclosporine-groepantibiotica, orale antibiotica.
 2. Overleg door een oogarts.

Zwaarstroom -
ernstige ontsteking van het bindvlies van de oogleden en de oogbal die niet vatbaar is voor behandeling; episcleritis, iritis of keratitis naast schade aan het hoornvlies en visusstoornissen.

In aanvulling op het bovenstaande:

 1. De hulp van een oogarts is vereist, waaronder plaatselijke corticosteroïden, operaties.

Factoren die rosacea-uitbraken teweegbrengen -

De volgende lijst met triggers die kunnen leiden tot rosacea-uitbraken is samengesteld uit klinische studies en gepubliceerd door de National Rosacea Society (VS).

Factoren die Rosacea-uitbraken kunnen veroorzaken

Producten -

de lever
yoghurt
zure room
kaas (behalve kwark),
chocolade,
vanille,
sojasaus
gist (brood kan)
azijn,
aubergine,
avocado,
spinazie,
bonen en erwten,
citrusvruchten
tomaten,
bananen,
rode pruim,
rozijnen of vijgen,
gekruid en te warm voedsel.

Emotionele toestanden -

stress,
angst.

Geneesmiddelen -

sommige pijnstillers
vaatverwijdende middelen,
steroïden.

Huidverzorgingsproducten -

cosmetica en haarsprays die alcohol bevatten,
toverhazelaar
smaken,
menthol,
pepermunt,
eucalyptus olie,
elke substantie die veroorzaakt
roodheid of branden.

Drankjes -

alcohol (vooral rode wijn),
warme dranken
warme chocolademelk
koffie of thee.

Weer -

blootstelling aan de zon
sterke wind
koude,
sterke luchtvochtigheid.

Temperatuur -

sauna,
bubbelbaden
eenvoudige oververhitting,
overmatig warme omgeving.

Medische aandoeningen -

menopauze,
hoesten
cafeïne-ontwenningssyndroom.

Oefening -

actieve sport
werk met lading
kantelwerkzaamheden

Het belang van verschillende factoren -

Hieronder zullen we deze factoren verdelen op basis van hun sterkte (van de sterkste tot de zwakste). Voor elke factor ziet u het percentage mensen bij wie deze factor significant was en vrijwel zeker geleid tot de ontwikkeling van een rosacea-uitbraak. Deze lijst is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan duizend patiënten en wordt ook gepubliceerd door de National Rosacea Society.

In welk percentage van de gevallen leiden de factoren tot exacerbaties -

 • blootstelling aan de zon - 81%,
 • emotionele stress - 79%,
 • warm weer - 75%,
 • wind - 57%,
 • zware oefening - 56%
 • alcoholgebruik - 52%,
 • Hete baden - 51%
 • koud weer - 46%,
 • gekruid eten - 45%,
 • vochtigheid - 44%,
 • hoge lichaamstemperatuur - 41%,
 • sommige huidverzorgingsproducten - 41%,
 • warme dranken - 36%,
 • bepaalde cosmetica - 27%,
 • medicijnen - 15%,
 • medische aandoeningen (zie hierboven) - 15%,
 • sommige vruchten - 13%,
 • gemarineerd vlees - 10%
 • sommige groenten - 9%,
 • zuivelproducten - 8%,
 • andere factoren - 24%.

Huidverzorging en cosmetica -

Zorgvuldige huidverzorging en effectief gebruik van cosmetica kunnen het uiterlijk van uw huid verbeteren, maar u moet producten gebruiken die geschikt zijn voor de gevoelige huid. Vermijd producten die brandwonden, roodheid of irritatie veroorzaken. Het is noodzakelijk om af te zien van de middelen voor chemische en mechanische peeling. Naast irritante agentia omvatten componenten die rosacea-uitbraken veroorzaken

 • alcohol,
 • toverhazelaar
 • smaken,
 • menthol,
 • pepermunt,
 • eucalyptusolie.

Probeer producten te gebruiken die geen parfums en sterke bewaarmiddelen bevatten. Lees altijd de ingrediëntenlijst zorgvuldig. Gebruik niet veel verschillende producten tegelijkertijd. Voordat u het product op het gezicht gebruikt - test het op de nek. Houd er bovendien rekening mee dat patiënten met rosacea, vooral in de winter (maar ook met droge lucht binnen of buiten), regelmatig vochtinbrengende huidcrèmes moeten gebruiken. Dit zal huidirritatie verminderen en het risico op uitbraken verminderen.

Middelen voor en na het scheren bij mannen -
scheren kan een groot probleem zijn voor mannen met rosacea, dus een optie is om een ​​elektrisch scheerapparaat te gebruiken. Gebruik ook geen lotions of scheer- en scheerproducten die alcohol, menthol en andere irriterende stoffen bevatten. Gebruik zachte aftershave balsems om de huid te kalmeren en te hydrateren.

Bescherming tegen de zon -

Blootstelling aan actieve zonnestraling is de belangrijkste factor die rosacea-uitbraken veroorzaakt en het optreden van telangiëctasieën.Er zijn 2 soorten schadelijk zonlicht: UVA-straling en UVB-straling. Ongeveer 96,5% van de zonnestraling bestaat uit straling van het eerste type en 3,5% - van het tweede type. UV-stralen penetreren dieper in de huid, ze leiden tot veroudering van de huid, de ontwikkeling van melanomen en werken de hele dag door op de huid.

Ondanks het feit dat UVB-stralen klein zijn (slechts 3,5%), dragen ze bij aan de ontwikkeling van huidkanker. Patiënten met rosacea moeten zonbeschermingsproducten kiezen die tegelijkertijd tegen twee soorten straling beschermen, bovendien met een SPF van 15 en hoger. Minimaal irriterend effect op de huid heeft zonnebrandcrème met minerale, in plaats van chemische componenten. Deze componenten omvatten zinkoxide en titaniumdioxide. Pas deze producten elke dag toe als je uitgaat.

Als u van plan bent om in de intense zon te blijven - breng de crème elke 2 uur aan, evenals elke keer direct na het baden of zweten. Maar zelfs als u deze aanbevelingen opvolgt, moet u uw verblijf in de zon in de zomer beperken en proberen niet lang in de zon te blijven van 10 tot 16 uur. Ons artikel: Rosacea op het eerste gezicht van de oorzaak en behandeling - geschreven op basis van klinische studies gepubliceerd door de National Society of Rosacea (VS), en we hopen dat dit nuttig voor u is gebleken!

Auteur: arts Kamensky K.V.

Bekijk de video: rosacea, couperose en acne behandeling in Weesp (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter