Herpetische stomatitis: behandeling

Herpetische stomatitis is een infectie van het mondslijmvlies veroorzaakt door het herpes simplex-virus (typen HSV-1 en HSV-2). Klinische studies tonen aan dat de piek in incidentie voorkomt bij kinderen in de leeftijd van 9 tot 28 maanden, en recidiverende gevallen van de ziekte zijn meestal verstoord vóór de leeftijd van 6 jaar. Bij adolescenten en volwassenen komt meestal voor op de achtergrond van een verzwakt immuunsysteem.

Deze vorm van stomatitis kan worden onderverdeeld in acute primaire en terugkerende (chronische) vormen. Het eerste geval van de ziekte komt meestal voor in de vroege kinderjaren - van ongeveer 3 maanden tot 3 jaar. Dit komt door het feit dat tijdens deze periode de antilichamen die specifiek zijn voor het herpesvirus en die van de moeder zijn ontvangen tijdens de zwangerschap (met hun eigen antilichamen nog niet ontwikkeld) geleidelijk aan van het kind verdwijnen.

Herpetische stomatitis: foto

En er is een interessante relatie. Als primaire herpesstomatitis zich ontwikkelt tegen de achtergrond van een nog steeds voldoende hoog restantniveau van antilichamen (verkregen van de moeder), zijn er geen acute symptomen van de ziekte en in de meeste gevallen nemen ouders het voor kinderziektesymptomen. Als het optreedt op de achtergrond van een laag gehalte aan resterende antilichamen - in dit geval kan herpes-stomatitis bij kinderen buitengewoon moeilijk en zeer pijnlijk zijn.

In ieder geval zal de keuze van de medicamenteuze behandeling niet afhangen van het feit of u een primaire of secundaire vorm van herpetische stomatitis heeft (hun symptomen zijn zeer vergelijkbaar), maar uitsluitend op basis van de ernst van de klinische manifestaties. En later in het artikel zullen we in detail de symptomen, strategieën en behandelingsregimes voor virale herpetische stomatitis bespreken.

Herpetische stomatitis bij kinderen: symptomen en behandeling

De periode voorafgaand aan de ontwikkeling van objectieve klinische symptomen in de mondholte wordt prodromaal genoemd en tijdens deze periode kunnen patiënten symptomen ervaren als koorts, gebrek aan eetlust, spierpijn, prikkelbaarheid, malaise en hoofdpijn. Deze symptomen zijn even kenmerkend voor kinderen en volwassenen, en ze verschijnen zelfs nog voor de vorming van herpetische bubbels op het mondslijmvlies.

Veel patiënten merken op dat ze op de plaatsen waar vesikels verschijnen altijd altijd een lichte verbranding, jeuk of tinteling van het slijmvlies voelen. Het is erg belangrijk om patiënten te leren dit moment te voelen om in deze zeer eerste periode met de behandeling van herpetische stomatitis te beginnen. In dit geval zal de behandeling echt effectief zijn.

Wanneer bekeken in de mond -
Het belangrijkste objectieve symptoom van herpetische stomatitis is de vorming op het slijmvlies van het tandvlees, de wangen, het gehemelte, de tong of de keel - talrijke kleine luchtbellen (figuur 4), die snel opengaan en veranderen in pijnlijke ulceraties (figuur 1-3). De bubbels hebben aanvankelijk kleine afmetingen van ongeveer 1 mm, daarna nemen ze toe en worden ze open - waardoor talrijke kleine ulceraties met elkaar versmelten en zweren vormen met een groot oppervlak met gekartelde randen (Fig.5-6).

Herpetische laesies zijn fel rood en meestal erg pijnlijk. Het is vanwege de pijn dat veel kinderen beginnen te weigeren om water te drinken, waardoor de algemene toestand verslechtert, en ook de symptomen van uitdroging zich verder ontwikkelen (volgens statistieken, ongeveer 86% van de kinderen). Vanwege de pijn kunnen kinderen ook weigeren te eten, worden ze gediagnosticeerd met een slechte adem (halitose) en worden de submandibulaire lymfeklieren ook vergroot.

Als herpetische stomatitis bij kinderen ook een oorzaak is van uitdroging, dan zijn er tegelijkertijd symptomen van een droge mond + er wordt zeer weinig urine gevormd. Echter, anders - met stomatitis bij kinderen, wordt integendeel kwijlen vaak waargenomen. Vervolgens gebeurt het volgende - ulceraties worden geleidelijk bedekt met geelachtig grijze films (Figuur 5-6). De totale duur van de ziekte vanaf het moment van optreden van blaasjes tot de epithelisatie van zweren is 8-14 dagen, maar bij patiënten met verzwakte immuniteit duurt het meestal langer en is stomatitis moeilijker.

Als een van de plaatsen van lokalisatie van foci van herpetische stomatitis tandvlees is, kan hun uitgesproken wallen, roodheid + bloeding tijdens het poetsen worden waargenomen. In dit geval wordt herpes gingivostomatitis gediagnosticeerd (Figuur 5-7). Bovendien wordt herpetische stomatitis bij volwassenen en kinderen in de regel bijna altijd gecombineerd met het verschijnen van vaak herpetische erupties in de mondhoeken en op de rode rand van de lippen (Fig. 8).

Het is belangrijk: Een interessant punt is dat een kind wordt geboren met een steriele mondholte en dat de infectie met het herpes simplex-virus van de ouders komt. Houd hier rekening mee wanneer je een babylepel aflikt of zijn tepel in zijn mond neemt. Bovendien is het de moeite waard om te weten dat, in tegenstelling tot de niet-infectieuze afteuze vorm van stomatitis, herpes-stomatitis bij kinderen en volwassenen uiterst besmettelijk is. De meest besmettelijke periode - vanaf het moment van scheuren van de bubbels en hun volledige genezing.

Als je dus meerdere kinderen hebt, moet je hun contacten op zijn minst beperken. Als het kind de zweren van de herpes in de mond aanraakt of zijn vingers likt en vervolgens zijn ogen wrijft met deze handen, is het mogelijk dat er een herpetische ooglaesie ontstaat. In dit opzicht worden jonge kinderen vaak aanbevolen voor profylaxe om speciale antivirale druppels in hun ogen te begraven.

advertentie

Kenmerken van herpetische stomatitis bij kinderen -

Zoals we hierboven al hebben gezegd, kan virale stomatitis bij kinderen de symptomen van intoxicatie verergeren door de ontwikkeling van uitdroging door de weigering van het kind om water te drinken en voedsel te eten. In deze gevallen kan het kind, zelfs als herpesletsels vrij klein zijn, hoge koorts hebben en zich onwel voelen.

Bovendien ontwikkelen kinderen vaker dan volwassenen naast zich herpes gingivostomatitis en faryngotisisillitis. Gingivostomatitis betekent dat, naast het optreden van herpetische blaasjes en ulceraties (bijvoorbeeld op het slijmvlies van de lippen, wangen of tong), ernstige zwelling en roodheid in het algemeen van de gehele marginale tandvlees rond de tanden kan optreden.

Kenmerken van herpetische stomatitis bij volwassenen -

Zoals we hierboven al hebben gezegd, wordt herpes simplex virale stomatitis in de mondholte meestal veroorzaakt door het herpes simplex-virus van het HSV-1-type, meer zelden van het HSV-2-type. De laatste veroorzaakt volgens statistieken ongeveer 10% van alle gevallen van herpetische stomatitis en komt vooral voor bij volwassenen. HSV-2 is een type virus dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van meestal genitale herpes, maar de verspreiding van orale seks heeft geleid tot het feit dat dit type virus ook stomatitis kan veroorzaken.

Waarom het de moeite waard is om hierop te blijven ... Het is een feit dat het type HSV-2-virus veel virulenter is dan het type HSV-1-virus. Herpes stomatitis bij volwassenen veroorzaakt door het herpes simplex-virus HSV-2 is veel moeilijker + is veel moeilijker te behandelen. Ook ontwikkelt HSV-2-virus resistentie tegen de belangrijkste antivirale geneesmiddelen, bijvoorbeeld Acyclovir, veel sneller.

Als bij kinderen Acyclovir voldoende werkzaam is, bereikt de resistentie van herpes simplexvirussen voor Acyclovir bij volwassenen maximaal 10%, en sommige recente klinische onderzoeken tonen aan dat deze indicator bij sommige groepen patiënten 30-36% kan bereiken. Opgemerkt wordt dat geneesmiddelresistentie tegen aciclovir vaker optreedt bij degenen die al herhaaldelijk kuren van dit medicijn hebben gekregen, bij patiënten met verzwakte immuniteit, evenals bij patiënten met herpes simplex-virus zoals HSV-2.

Herpetische stomatitis: behandeling bij kinderen en volwassenen

Zoals we hierboven hebben gezegd, zal de behandeling afhangen van de ernst van de klinische manifestaties. In de milde vorm van de ziekte (vooral bij volwassenen), kunt u over het algemeen doen zonder een specifieke behandeling. Het duurt ongeveer een week om volledig te herstellen van herpetische stomatitis, maar de volledige genezing van zweren kan tot 12-14 dagen duren. Op dit moment wordt aan de patiënt een vloeibaar dieet aanbevolen dat bestaat uit niet-brandbare koele vloeibare producten die geen zuur bevatten.

In mildere vormen is het mogelijk om het vasthouden van antiseptische spoeling van de mondholte met Miramistin te beperken, plus, om koorts en spierpijn kwijt te raken, neem symptomatische NSAID's (ibuprofen, naproxen) of paracetamol.

Vergeet niet dat getabletteerde antivirale geneesmiddelen (bijvoorbeeld acyclovir en famciclovir) alleen voor gebruik bij ernstige herpetische stomatitis zijn geïndiceerd. Als deze medicijnen beginnen te drinken met elke milde vorm van deze ziekte - na 3-4 kuren van deze therapie, ontvangt u een type virus dat volledig resistent is tegen deze medicijnen + een aanhoudend ernstig verloop van alle volgende episoden van de ziekte.

Wat is erg belangrijk bij kinderen -
na het openen van de bubbels kunnen zich zeer pijnlijke zweren vormen, dus drinken en eten kan het kind veel pijn bezorgen. Hierdoor weigeren kinderen te drinken en is er uitdroging. Onder deze omstandigheden is het belangrijk: 1) Miramistin-spray voor de behandeling van het aangetaste slijmvlies, 2) speciale gels voor anesthesie van ulceraties, 3) verplicht overvloedig drinken, 4) symptomatische middelen, bijvoorbeeld met ibuprofen - voor koorts, spierpijn en hoofdpijn.

Omdat pijnstillers gelen, is het beter om het medicijn Holisal te gebruiken (heeft geen leeftijdsgrens). Het voordeel van dit medicijn is dat het niet alleen analgetisch is, maar ook een uitgesproken ontstekingsremmend effect heeft. Maar verschillende sprays en gels met lidocaïne zoals Kamistad - het is beter om het niet te gebruiken, omdat lidocaïne, vermengend met speeksel, de hele mondholte verdooft, wat kan leiden tot verstoring van de inname van speeksel bij jonge kinderen en verstikkend speeksel.

Mondhygiëne met stomatitis -
als tandenpoetsen pijn veroorzaakt, koop dan een tandenborstel met zachte haren. Voor het reinigen van tanden kunt u speciale tandpasta's gebruiken met zoethoutextract en een heel complex van zuivelenzymen (24stoma.ru). Deze componenten verbeteren de lokale immuniteit van het mondslijmvlies en zullen daarom het risico van het ontwikkelen van nieuwe gevallen van herpetische stomatitis verminderen. Splat heeft dergelijke tandpasta's.

Behandeling van herpetische stomatitis met interferon (Viferon) -

In Rusland wordt behandeling met herpesstomatitis bij kinderen vaak uitgevoerd met behulp van preparaten van de Viferon-lijn voor de behandeling van herpetische stomatitis bij kinderen. Voor de jongste kinderen wordt een kaarsachtige vorm gebruikt (met interferondoseringen van 150.000, 500.000 of 1.000.000 IU) en voor oudere kinderen en volwassenen is de vorm in de vorm van een gel. Russische klinische onderzoeken suggereren de effectiviteit van een dergelijke therapie, hoewel veel immunologen en virologen twijfelen aan de resultaten van deze onderzoeken.

Opgemerkt moet worden dat in het buitenland in Europa en de Verenigde Staten, die in principe kunnen worden beschouwd als leiders in de kwaliteit van medische zorg, evenals in de ontwikkeling van medische drugs - deze interferonvervangende therapie al lang wordt erkend als niet erg effectief, en als een methode voor het behandelen van herpesstomatitis in het algemeen niet gebruikt. Desalniettemin, voor de volledigheid, hieronder geven we een link met de behandelingsregimes van Viferon, maar we kunnen absoluut zeggen dat het op zijn minst onschadelijk zal zijn.

→ Behandelschema's met Viferon

Behandeling voor ernstige ziekte -

Bij ernstige herpetische stomatitis is het gebruik van antivirale middelen aangewezen. Dit is meestal acyclovir of famciclovir. Klinische studies hebben aangetoond dat het zinvol is om deze medicijnen pas in de eerste 72 uur na het begin van de eerste symptomen voor te schrijven, en er is een duidelijke relatie - hoe dichter het einde van deze periode is waarin het medicijn wordt voorgeschreven, hoe minder de effectiviteit ervan zal zijn.

1. Acyclovir -

Het geneesmiddel wordt gebruikt bij volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar in dezelfde dosering (400 mg elk). Voor kinderen jonger dan 2 jaar wordt de helft van deze dosering gebruikt. We zeggen meteen dat dit niet moet worden gedaan als je al eerder een aantal van zijn cursussen hebt gedronken en geen verbetering in het gebruik hebt opgemerkt. Het eerdere gebrek aan effect kan er in dit geval op wijzen dat u het te laat hebt gebruikt of dat het resistent is tegen dit medicijn.

Als we het hebben over doseringen voor Acyclovir in dit artikel, vertrouwen we niet zozeer op de instructies van de fabrikant, maar op gerandomiseerde klinische onderzoeken (bron). Serieus onderzoek is vrij klein en hieronder presenteren we de belangrijkste. Een van de klinische onderzoeken (149 patiënten) toonde bijvoorbeeld aan dat oraal aciclovir (200 mg 5 keer per dag gedurende 5 dagen) geen invloed had op de duur van het pijnsyndroom of de genezingsduur van zweren.

Een andere studie (174 patiënten) meldde een afname in de duur van de symptomen (8,1 versus 12,5 dagen) wanneer een hogere dosis aciclovir werd gebruikt (400 mg 5 maal daags gedurende 5 dagen). Daarom is het bij volwassenen en kinderen ouder dan 2 jaar zinvol om precies de dosering van 400 mg te nemen. Het medicijn wordt goed verdragen, zelfs door kinderen, en van de bijwerkingen kan kort optreden - misselijkheid, diarree, dyspepsie, hoofdpijn.

→ Gebruiksaanwijzing voor aciclovir

2. Valaciclovir -

Dit medicijn wordt gebruikt in een korte eendaagse cursus. De dosering van Valaciclovir bij volwassenen, 2 g (2000 mg) - 2 maal daags gedurende 1 dag - verminderde de duur van het pijnsyndroom in vergelijking met de placebogroep met slechts 1 dag (4 dagen versus 5 dagen in de placebogroep). Dit resultaat werd vastgelegd in een onderzoek waaraan 1524 patiënten deelnamen.

3. Famciclovir -

Volgens klinische studies verlaagt famciclovir in een dosering van 500 mg 3 maal daags gedurende 5 dagen de duur van het pijnsyndroom (4 dagen versus 6 dagen in de placebogroep). Famciclovir bleek ook de grootte van de laesie te verminderen en dit effect is dosisafhankelijk, d.w.z. bij doseringen van 125 en 250 mg was dit effect significant minder.

Herpetische stomatitisbehandeling bij volwassenen die famciclovir gebruikten volgens het 750 mg-regime, 2 maal per dag, gedurende 1 dag resulteerde ook in een afname van de duur van de symptomen tot 4,0 dagen (in vergelijking met de placebogroep van 6,2 dagen). Opgemerkt moet worden dat bij het evalueren van de resultaten van alle bovengenoemde klinische studies, het noodzakelijk is om er rekening mee te houden dat de toediening van geneesmiddelen begon in het stadium van prodromale symptomen of gedurende de eerste 12 uur na het verschijnen van de uitslag.

Opgemerkt moet worden dat kortdurende hooggedoseerde antivirale therapie met valaciclovir en famciclovir meer comfort biedt voor patiënten en artsen, met dezelfde prestatie-indicatoren. Een dergelijke therapie is een goede keuze, vooral in de eerste uren van het begin van de ziekte bij patiënten met eerdere ernstige gevallen van herpetische stomatitis. Ernstige gevallen komen met name vaak voor bij verzwakte immuniteit, en in dit geval, in parallel met een kort beloop van valaciclovir of famciclovir, is het wenselijk om te beginnen met de behandeling met immunostimulantia (Lavomax).

Differentiële diagnose -

Voordat de behandeling wordt gestart, is het noodzakelijk om herpesstomatitis te onderscheiden van andere vormen van stomatitis en ziekten van de orale mucosa, zoals hun behandeling wordt uitgevoerd met volledig verschillende medicijnen. Ten eerste is het noodzakelijk om het voorkomen van een afteuze vorm van stomatitis uit te sluiten, wat meestal vrij gemakkelijk is om te doen.

Met een primaire laesie van de keel, het zachte gehemelte en amandelen, is het noodzakelijk om de zogenaamde "herpes keelpijn" te onderscheiden van een andere virale ziekte, die zich ook manifesteert in de vorming van zweren in de mondholte bij kinderen (in het gebied van de keel en amandelen), maar niet wordt veroorzaakt door het herpesvirus, maar door Coxsackie A-virus. .

Ziekenhuisopname voor herpes-stomatitis -

Ziekenhuisopname kan nodig zijn voor ernstige gevallen waarbij de patiënt is uitgedroogd (vooral vaak bij zuigelingen), wanneer er duidelijke symptomen van intoxicatie zijn, tegen de achtergrond van een verzwakte immuniteit, ook in gevallen waarin er tekenen zijn van de verspreiding van herpesinfectie naar de amandelen, keelholte, oogzone en t .d. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: virale stomatitis bij kinderen, symptomen en behandeling nuttig voor u zijn!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: BAD TONGUE SORES! Herpes Stomatitis. Dr. Paul (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter