Fluoridering van tanden bij kinderen en volwassenen

Fluoridering van tanden is de meest effectieve methode om cariës te voorkomen, maar de effectiviteit ervan is afhankelijk van de gebruikte fluorideconcentratie. Studies hebben aangetoond dat regelmatige tandheelkundige behandelingen (1 keer in 3-6 maanden) met vernissen en gels van 1% natriumfluoride de cariësgroei met maximaal 30% verminderen en bij gebruik van 5% natriumfluoride al tot 63%.

Meestal impliceert professionele fluoridering bij de tandarts het gebruik van speciale fluoridelakken, die, wanneer ze worden aangebracht, een dunne film vormen op de tanden (Figuur 1). Minder vaak, kunnen speciale tandheelkundige lepels worden gebruikt, die zijn gevuld met fluoride gel (Figuur 2-3). Voor kinderen zijn alleen lakken een gemakkelijkere vorm, en het zijn degenen die het vermogen hebben om direct op de tanden te harden wanneer ze in contact komen met speeksel.

Fluoridering van tanden met vernissen of gel -

In dit artikel zullen we u niet alleen vertellen over de methoden van professionele fluoridering van tanden, maar ook klinische studies geven over de veiligheid van fluoridering van tanden bij kinderen van 1 jaar oud ... maar ook een zeer effectieve methode voor fluoridering van tanden thuis met u delen, waardoor u veel minder snel zult kunnen raadpleeg de tandarts.

Hoe werkt fluoridering van tanden?

Effectieve fluoridering van tanden kan zowel in de tandartspraktijk als thuis worden uitgevoerd - met behulp van speciale medische tandpasta's voor de remineralisatie van glazuur met hoge concentraties fluoride. Producten voor professioneel of thuisgebruik bevatten dezelfde fluorverbindingen, alleen in verschillende concentraties. De meest gebruikte verbindingen zijn natriumfluoride (NaF), minder vaak aminofluoride (AmF) en fosforzuurfluoride (APF).

Na het binnengaan van de mondholte (onder omstandigheden van lichaamstemperatuur en vochtigheid), beginnen deze fluorideverbindingen te dissociëren met de afgifte van actieve fluoride-ionen. Zoals we hierboven al zeiden, zijn de belangrijkste punten voor effectieve fluoridering van tanden: 1) de concentratie van fluoride en 2) de duur van blootstelling. De concentratie van fluoriden is echter niet zo eenvoudig, omdat De concentratie van natriumfluoride en de concentratie van fluoride-ionen daarin zijn totaal verschillende dingen.

Een voorbeeld is
de concentratie van natriumfluoride in de samenstelling van de middelen voor fluorering is 5,0%. Maar de zuivere actieve fluor in deze concentratie van natriumfluoride zal slechts 2,26% of 22.600 ppm zijn. Als u ziet dat de concentratie wordt aangegeven in%, verwijst dit meestal naar de concentratie fluorverbinding (bijvoorbeeld NaF), maar in internationale eenheden "ppm" is altijd de concentratie van fluoride-ionen (Fˉ) aangegeven.

De moeilijkheid ligt in het feit dat de hoeveelheid fluoride-ionen in verschillende fluorverbindingen verschillend zal zijn, en daarom werkt het bovenstaande voorbeeld (omzetting van 5,0% natriumfluoride tot 22.600 ppm F) alleen voor natriumfluoride. Voor aminofluoride zal het aandeel van de berekening van% tot ppm bijvoorbeeld anders zijn. Daarom is het veel eenvoudiger om te navigeren wanneer de concentratie van fluorionen (Fˉ) in ppm onmiddellijk wordt aangegeven op het medium.

Mechanismen van de anticarious actie van fluoride -

Fluoride-ionen hebben verschillende werkingsmechanismen op tandglazuur. Ten eerste, fluoride-ionen, door te binden aan hydroxyapatiet (dit is de calciumverbinding die het tandglazuur vormt), veranderen het laatste in fluorhydroxyapatiet. Deze verbinding is op zijn beurt niet alleen sterker dan normaal hydroxyapatiet, maar ook veel beter bestand tegen de effecten van melkzuur geproduceerd door cariogene bacteriën in de mondholte.

In het bijzonder is de kritische waarde van de zure pH waarbij het email hydroxyapatiet begint op te lossen 5,5. Op zijn beurt is voor fluorhydroxapatiet een kritische pH-waarde 4,5, d.w.z. het begint op te lossen met een veel hogere concentratie van zuur in de mond. Zo is tandglazuur door fluoride-ionen niet alleen sterker, maar ook beter bestand tegen de effecten van cariogene bacteriën, wat het risico op cariës vermindert.

Het tweede punt - naast het feit dat fluor wordt geassocieerd met hydroxyapatiet van tandglazuur - fluorionen dragen bij aan de vorming van een laag calciumfluoride (CaF2) op het oppervlak van het glazuur. Ten eerste beschermt deze laag het glazuur tegen de directe werking van zuren, waardoor deze ontwikkeling van focale glazuurdemineralisatie wordt voorkomen. Ten tweede begint calciumfluoride in aanwezigheid van zuur geproduceerd door cariogene bacteriën te ontleden met de afgifte van actieve fluor- en calciumionen, die het glazuur verzadigen, waardoor het meer resistent wordt tegen de ontwikkeling van cariës (24stoma.ru).

Zo vormt fluoridering van de tanden op het oppervlak van het tandglazuur een pH-gereguleerd reservoir van geïoniseerd fluoride, dat bij een zure pH-waarde fluoride-ionen begint af te geven, en bij neutrale pH - stabiel blijft. Bovendien wordt de beste laag calciumfluoride gevormd wanneer de fondsen met fluor (fluoride, tandpasta) een licht zure pH hebben.

advertentie

Indicaties voor fluoridering van tanden -

  • preventie van cariës bij volwassenen en kinderen
  • behandeling van foci van glazuur demineralisatie (in de vorm van witte vlekken),
  • preventie van glazuur demineralisatie rond beugels,
  • behandeling van tandgevoeligheid.

In figuur 5 kunt u zien hoe gedemineraliseerde delen van wit glazuur er gelokaliseerd op de tandhalzen uitzien. Merk bovendien op dat in sommige gebieden het glazuur begon te verslechteren met de vorming van carieuze defecten. Als je bij een jong kind in het witte vlekje geen cariës tegenhoudt, hoef je alleen maar het verzilveren van de tanden vast te houden (fig. 6).

→ Gevolgen van tanden verzilveren bij kinderen

Welke methoden van fluoridering van tanden beter -

Fluoridatie van tanden bij kinderen kan en moet worden uitgevoerd vanaf 1 jaar. Voor kinderen tot 10 jaar oud is professionele fluoridering bij de tandarts om de 3-6 maanden optimaal - de frequentie hangt af van de groeisnelheid van de foci van cariës. Bovendien wordt in de intervallen tussen sessies van professionele fluoridering home fluoridetherapie getoond, d.w.z. Toepassing voor de hygiëne van de holte van fluoride tandpasta's voor kinderen.

Wat betreft volwassenen en kinderen ouder dan 10 jaar, zal het uitvoeren van een professionele fluoridering 1 keer in 3-6 maanden een goed anti-cariës effect hebben - alleen als u regelmatig mondhygiëne onderhoudt. En voor deze patiënten beschrijven we hieronder meer in detail de beste manier voor professionele fluoridering. Maar in het geval van onregelmatige hygiëne - het anti-cariës effect van een dergelijke periodieke behandeling zal extreem klein zijn.

En hier komen we tot het feit dat voor kinderen ouder dan 10 jaar en volwassenen (in omstandigheden van onvolmaakte hygiëne), er een effectievere methode van fluoridering is. Deze methode is niet gebaseerd op een enkele periodieke behandeling van tanden met fluor, maar op een natuurlijk gebruik van de producten thuis. Bovendien zullen deze fondsen een fluor-dosis hebben die verschillende malen hoger is dan die van conventionele therapeutische middelen en tandpasta's (de concentratie van fluoride in de laatste is meestal 1450 ppm).

Een voorbeeld is
onder de bestelling in de Russische apotheken kunt u speciale tandpasta's uit de Colgate-serie kopen® Duraphat 2800 ppm en Colgate® Duraphat 5000 ppm (Fig.7-8). Dit is een professionele reeks tandpasta's van Colgate, die wordt gebruikt voor diepe fluoridering en remineralisatie van tanden. Voor kinderen van 10 tot 15 jaar oud wordt een pasta met een fluorideconcentratie van 2800 ppm gebruikt, wat overeenkomt met 0,5% natriumfluorideconcentratie. En voor volwassenen en kinderen vanaf 16 jaar oud - plakken met 5000 ppm fluor (komt overeen met 1,0% natriumfluoride-concentratie).

Colgate-tandpastareeks® Duraphat -

Waarom kun je zeker zijn van deze pasta's -

Aan het begin van het artikel schreven we dat het anticariogene effect van vernis met 1,0% natriumfluoride veel minder zou zijn dan vernissen met 5,0% natriumfluoride. Maar het feit is dat professionele fluoridering alleen een eenmalige tandheelkundige behandeling omvat. Colgate-tandpasta's® Duraphat wordt gedurende een maand (4-6 keer per jaar) aangebracht en daarom zijn de natriumfluorideconcentraties van 0,5% en 1,0% voor de dagelijkse toediening van de cursus uitstekend.

Bovendien moet worden opgemerkt dat het bedrijf Colgate niet alleen tandpasta's voor de massale consument produceert. Zoals u kunt zien, heeft dit bedrijf ook een professionele lijn hygiëneproducten met duurdere en hoogwaardige componenten (dergelijke pasta's worden meestal alleen door tandartsen voorgeschreven). Daarnaast produceert Colgate ook de meest populaire fluoridevernis van tandartsen over de hele wereld - Colgate.® Duraphat 22.600 ppm.

Deze fluoridevernis met 5,0% natriumfluoride is bedoeld voor professionele fluoridering van tanden in een tandartspraktijk. Daarom bent u zeker van de kwaliteit van vergelijkbare producten uit de Colgate-lijn.® Duraphat, maakt diepe fluoridering van de tanden thuis mogelijk Door op de onderstaande links te klikken, kunt u meer te weten komen over hun samenstelling en instructies voor gebruik ...

→ instructie Colgate Duraphat 2800 ppm,
→ instructie Colgate Duraphat 5000 ppm.

Fluoridering van tanden: prijs

De voorbereiding voor thuisfluoridering van de Colgate Duraphat 5000 ppm-serie kost u slechts 430 roebel (voor een buisje met een gewicht van 51 g). Plakken Colgate Duraphat 2800 ppm kost ongeveer 500 roebel - voor een buis van 75 ml.

Wat betreft professionele fluoridering, in verschillende klinieken kunnen prijzen voor deze service op verschillende manieren voorkomen. Ten eerste kan de prijs voor fluoridering van tanden worden berekend op basis van het aantal behandelde tanden. In dit geval (afhankelijk van het type medicijn dat wordt gebruikt) - de gemiddelde prijs is van 100 tot 250 roebel per 1 tand.

In veel klinieken worden de kosten van de service onmiddellijk berekend voor 1 kaak (ongeacht het aantal tanden). Dit wordt meestal toegepast als fluoridering wordt uitgevoerd met behulp van een mondbescherming en een gel, in welk geval de kosten van 1000 roebel per kaak zijn. Als professionele fluoridering wordt uitgevoerd door een vernis aan te brengen, dan begint de prijs meestal vanaf 1300 roebel voor 1 kaak.

Professionele tandfluoridering bij de tandarts -

Er is een vrij grote selectie van geneesmiddelen voor professionele fluoridering van tanden, maar niet alle zijn even effectief en veilig. Voor volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar oud - 5% natriumfluorideconcentratie is optimaal. Maar de concentratie van fluoride in professionele producten voor kinderen van 1 tot 2 jaar is nog steeds een besproken probleem. Veel tandartsen gebruiken op deze leeftijd nog steeds 5,0% natriumfluoride, terwijl andere de concentratie 2 keer minder aanbevelen.

Niettemin zijn er veel Engelstalige en Russisch-talige studies die de veiligheid van het gebruik van 5,0% natriumfluoride bij kinderen vanaf 1 jaar bevestigen. Het belangrijkste is dat tegelijkertijd een kind van deze leeftijd geen overmatige toevoer van fluoride met drinkwater zou moeten hebben. Hieronder geven we een overzicht van de meest gebruikte geneesmiddelen (de concentratie van fluorideverbindingen in% en de concentratie van actieve fluoride-ionen in ppm Fˉ worden tussen haakjes getoond):

  • Colgate Duraphat - bevat 5% natriumfluoride (= 22.600 ppm Fˉ),
  • Flor-Opal Varnish White - bevat 5% natriumfluoride (= 22.600 ppm F),
  • Paro Amin Fluor Gelee - bevat 1,25% aminofluoride (= 12.500 ppm Fˉ),
  • Fluor-beschermer - bevat 0,1% fluorsilaan (= 1000 ppm F).

Fluoridering van tanden bij kinderen en volwassenen: video

Het is belangrijk: Bij het kiezen van een vernis, vooral voor kinderen, is het erg belangrijk dat de vernis niet het drogen van de tanden voor en na het aanbrengen van de vernis vereist, maar ook uit contact met speeksel verhardt. De beste moderne vernissen hebben precies zulke eigenschappen. Dit zal het mogelijk maken om: 1) de procestijd aanzienlijk te verkorten, 2) de toepassing van fluor-lak te vergemakkelijken en de fixatie ervan aan het tandglazuur te verbeteren, 3) de mogelijkheid van het inslikken van een deel van fluoride met speeksel vrijwel uitsluit, d.w.z. verhoogt de veiligheid van de procedure.

Overigens kunt u de Fluor-Protector onmiddellijk van uw lijst verwijderen, ondanks het feit dat deze vaak wordt gebruikt. Deze lak heeft een zeer lage concentratie fluoride - slechts 1000 ppm (dit komt overeen met het fluorgehalte in conventionele profylactische tandpasta's). De bekendste en bestudeerde vernis voor diepe fluoridering van tanden bij de tandarts is nog steeds Colgate-fluoridevernis.® Duraphat (duizenden wetenschappelijke publicaties en klinische studies zijn hieraan gewijd).

Lac colgate® Duraphat (Colgate Durafat) -

Colgate Durafat fluoridevernis is een van de meest bestudeerde geneesmiddelen die kan worden gebruikt bij volwassenen en kinderen vanaf 2 jaar oud. In feite beginnen tandartsen het al bij kinderen vanaf 1 jaar te gebruiken. De werkzame stof is natriumfluoride in een concentratie van 50 mg / 1 ml (= 5% NaF). De concentratie van zuivere actieve fluor in een dergelijke concentratie van natriumfluoride zal ongeveer de helft zijn - 22,6 mg / 1 ml (= 2,26% ppm F2), wat in termen van internationale eenheden = 22.600 ppm Fˉ.

Deze vernis is verkrijgbaar in 2 verpakkingsopties. De eerste optie is in de vorm van een buis met 10 g van het medicijn (Fig.9). Het tweede pakket bevat 50 doses van het medicijn, die elk in een individuele miniverpakking van 0,4 ml zitten (figuur 10).

De vernis wordt door de tandarts aangebracht op het tandglazuur dat met een borstel van tandplak is gereinigd. Het is erg belangrijk dat de resulterende film zeer snel bevriest bij contact met speeksel. Dientengevolge is het niet nodig om het oppervlak van de tanden vóór en na het aanbrengen van de lak te drogen, en dit vereenvoudigt en verkort niet alleen de procedure. Het belangrijkste is dat het de hoeveelheid fluoride ingenomen door speeksel aanzienlijk vermindert.

De aanbevolen dosis voor een enkele toepassing bij kinderen -

  • melktanden - tot 0,25 ml (= 5,65 mg fluor),
  • gemengde beet - tot 0,4 ml (= 9,04 mg fluor).

Frequentie van gebruik en effectiviteit -
Colgate Duraphat-vernis wordt eenmaal per 3 of 6 maanden gebruikt ter voorkoming van cariës, afhankelijk van het risico op het ontwikkelen van cariës. Als het nodig is om de verhoogde gevoeligheid van de tanden te verminderen, dan wordt de vernis 2-3 keer aangebracht over meerdere dagen op een rij.

Is professionele tandfluoridering veilig?

Een klinisch onderzoek bij kinderen van 3-4 jaar toonde aan dat na gebruik van Colgate Duraphat-lak er een statistisch significante toename was van het fluorgehalte in de urine. Dus, in de hoeveelheid urine verzameld in de eerste 6 uur na het aanbrengen van fluorlak, was het fluorgehalte 0,20 mg. Het duurt precies zo'n tijd, want de lak blijft meestal niet langer dan 6 uur op de tanden en daarom zal het fluorgehalte in de urine dicht bij de natuurlijke waarden liggen.

Bij kinderen onder de leeftijd van 13-15 jaar wordt ongeveer 50% van het fluoride dat in het lichaam wordt opgenomen uitgescheiden in het lichaam, dus deze indicator wordt vermenigvuldigd met 2,0 om de dagelijkse inname van fluoride door het kind te berekenen (het resterende significante deel van fluoride wordt met zweet geëlimineerd). Wat betreft het gehalte aan 0,20 mg fluor in het volume van de in 6 uur verzamelde urine, vermenigvuldig dit cijfer met 2,0 en voeg hier de geschatte hoeveelheid fluoride toe die een kind extra kan krijgen met drinkwater en voedsel - de volgende afbeelding wordt verkregen ...

We nemen de jongste leeftijdsgroep van kinderen die Colgate mag gebruiken® Duraphat 22 500 ppm. Het blijkt dat bij kinderen van 2-4 jaar oud de normale dagelijkse inname van fluoride 0,7 - 0,8 mg per dag is, en de toegestane veilige bovengrens van consumptie is 1,3 - 1,5 mg per dag (zie tabel 1). Het blijkt dat na het gebruik van fluoridevernis de dagelijkse inname van fluor door het kind binnen veilige grenzen blijft - op voorwaarde dat het fluoridegehalte in drinkwater normaal is.

Fluorverbruik bij kinderen van 0 tot 19 jaar -

De Amerikaanse National Academy of Sciences, evenals de US Environmental Protection Agency (USEPA), adviseerden de volgende doses fluoride-inname, die als veilig worden beschouwd voor de gezondheid in het algemeen en voor de ontwikkeling van fluorose in het bijzonder. Dezelfde cijfers worden bevestigd door de European Academy of Pediatric Dentistry (EAPD).

Tabel 1 -
De aanbevolen totale dagelijkse dosis fluoride voor kinderen van 0 tot 19 jaar. Link naar wetenschappelijke publicatie (bron)

Om het risico van fluorideconsumptie boven de dag waarop de tanden worden behandeld met fluoridevernis te verminderen, is het bovendien raadzaam om het kind alleen water te geven dat door een osmotisch of koolstoffilter is geleid, aangezien Het is bekend dat dergelijke filters tot 84% fluor in water behouden (dit wordt bewezen door Brown M.D. en Aaron G., een publicatie in het tijdschrift Pediatr.Dent voor 1991).

→ Inhoud van fluor in drinkwater in regio's van Rusland

Veiligheid van fluoridering bij baby's 12-15 maanden -

In een klinische studie (bron) werd een lak gebruikt met een gehalte van 5% natriumfluoride (22.600 ppm F-). Het fluorgehalte in de urine werd gemeten binnen 5 uur na het aanbrengen van fluoridevernis op de tanden van 6 baby's van 12 tot 15 maanden. Urine werd verwijderd uit wegwerpluiers, gemeten door snelle diffusie en geëxtrapoleerd tot plasmaspiegels. De gemiddelde concentratie van fluoride in het bloedplasma was 13 μg / l (SD 9 μg / l) tijdens de procedure en binnen 5 uur na de procedure - 21 μg / l (SD, 8 μg / l).

Het gemiddelde piekplasmafluoridegehalte na tandheelkundige behandeling was 57 μg / l (SD 22 μg / l). Aldus was het opgeslagen fluoride 253 maal lager dan de acute toxische dosis van 5 mg / kg lichaamsgewicht. Bovendien waren de onderzoekers op zoek naar tekenen van nefrotoxiciteit, waarvan de aanwezigheid met het gebruik van vernis met 5,0% natriumfluoride ook niet werd gedetecteerd.

Het is belangrijk: In deze studie werd fluoridevernis gebruikt, wat het drogen van de oppervlakken van de tanden vóór en na de toepassing vereiste. Dientengevolge werd gedurende de interactie van een dergelijke vernis met speeksel een deel van fluoride onvoorwaardelijk ingeslikt. Maar wanneer jongere kinderen modernere lakken gebruiken die geen tanden drogen (omdat de lak uit het contact met speeksel stolt) - de ingeslikte hoeveelheid fluoride zal veel lager zijn en dienovereenkomstig zal het fluorgehalte in urine en bloedplasma nog lager zijn dan in deze studie. We hopen dat ons artikel nuttig voor u was!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: 'Waarom worden je tanden geel?'. Mondmedicentrum tandartspraktijken (Januari- 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter