Lijsters in de mond bij volwassenen: symptomen, behandeling

Lijster in de mond treedt op als een gevolg van schade aan het mondslijmvlies door Candida-schimmels. De ontwikkeling van spruw wordt meestal geassocieerd met een afname van de afweer van het lichaam, evenals de verslechtering van de lokale immuniteit van het mondslijmvlies. In professionele taal heeft deze ziekte de term - orale candidiasis.

Het is belangrijk om te begrijpen dat spruw in de mond bij volwassenen geen triviale schimmelinfectie van het slijmvlies is, die toevallig optreedt of als gevolg van het nemen van antibiotica. Het feit is dat de nederlaag van het slijmvlies van Candida-schimmels vaak een marker is van ernstige (nog niet gediagnostiseerde) ziekten.

Lijster in de mond: foto

Volgens verschillende bronnen - van 50 tot 90% van alle mensen zijn Candida-dragers. Maar een dergelijk vervoer wordt niet als een ziekte beschouwd, omdat onder normale omstandigheden deze schimmels hun pathogene eigenschappen niet vertonen (d.w.z. in dragers zijn de symptomen van orale candidiasis volledig afwezig). En alleen onder bepaalde voorwaarden begint de schimmelinfectie pathogene eigenschappen te vertonen, die het slijmvlies beïnvloeden.

Mondlijster: oorzaken

Er zijn veel ondersoorten van schimmels van het geslacht Candida, maar in ongeveer 50% van de gevallen wordt orale candidiasis veroorzaakt door Candida albicans (C. albicans). Minder vaak, in afnemende volgorde van frequentie, kan spruw van de mondholte worden veroorzaakt door C.tropicalis, C.glabrata, C.krusei, C.pseudotropicalis en anderen.

Meestal komt orale candidiasis voor in 2 groepen patiënten. Ten eerste bij patiënten met een slechte mondhygiëne, met onbehandelde, carieuze tanden. Dit komt door het feit dat deze patiënten een groot aantal pathogene bacteriën in hun mond hebben, die de afweer van het mondslijmvlies verzwakken (waardoor Candida-schimmels het slijmvlies beginnen binnen te vallen).

De tweede meest voorkomende oorzaak is een verzwakte immuniteit, en daarom is de belangrijkste risicogroep patiënten met een verzwakt immuunsysteem tegen de achtergrond van verschillende ziekten (bijvoorbeeld tegen de achtergrond van HIV / AIDS, diabetes mellitus, ondervoeding, evenals patiënten met actieve oncologische ziekten, of na het lijden aan chemotherapie of bestralingstherapie).

Andere oorzaken van spruw zijn:

 • Na het nemen van antibiotica -
  in de mondholte in de norm zijn er heel veel soorten micro-organismen die niet alleen naast elkaar bestaan, maar ook de groei van elkaar remmen. De acceptatie van breedspectrumantibiotica elimineert sommige soorten bacteriën in de mondholte, die de uitgebalanceerde samenstelling van microflora schenden. Het verdwijnen of verminderen van bepaalde soorten bacteriën kan leiden tot de groei van Candida-schimmels.
 • Tegen de inname van corticosteroïden -
  bij patiënten met astma met geïnhaleerde steroïden kan orale candidiasis optreden bij ongeveer 5-10% van de volwassenen en 1% van de kinderen. In gevallen waar de oorzaak steroïden is geïnhaleerd - candida laesies hebben meestal het uiterlijk van erytheem. Candidiasis verschijnt precies in die gebieden waar de steroïde in contact is met het slijmvlies (meestal de achterkant van de tong, soms in de lucht).
 • Dieet -
  ondervoeding kan leiden tot een gebrek aan ijzer in het lichaam, vitamine B12, foliumzuur, dat een predisponerende factor is voor orale candidiasis. Er zijn ook aanwijzingen dat een dieet met veel koolhydraten ook bijdraagt ​​tot orale candidiasis. Daarom is het bij dergelijke patiënten erg belangrijk om het gebruik van snoep uit te sluiten, inclusief suikerhoudende dranken. Studies tonen aan dat de groei van Candida en de adhesie ervan aan het slijmvlies wordt versterkt in de aanwezigheid van suikers (glucose, galactose, sucrose).
 • Roken en andere factoren -
  naast andere factoren, roken, endocriene stoornissen (bijvoorbeeld diabetes mellitus), de aanwezigheid van bepaalde ziekten van het mondslijmvlies, zoals lichen planus en leukoplakie. Vaak treedt orale candidiasis op bij patiënten met gevouwen tong of na tongpiercing.
 • Bij patiënten met verwijderbare prothesen -
  meestal treedt bij patiënten met verwijderbare prothesen candidiasis op als gevolg van onvoldoende hygiëne van de prothese. In dit geval is de prothese bedekt met een biofilm die een groot aantal Candida-schimmels bevat. Om deze reden is desinfectie van de prothese een zeer belangrijk onderdeel van de behandeling van orale candidiasis bij mensen met een verwijderbaar kunstgebit.

  Predisponerende factor kan zijn als de patiënt zijn prothese niet verwijdert tijdens het slapen. In dit geval wordt het slijmvlies constant zuurstof beroofd en gewassen met speeksel, wat de voorwaarden schept voor de ontwikkeling van anaëroben en schimmels. Een andere reden kan zijn dat de prothese niet goed past in de weefsels van het prothetische bed en daarom het slijmvlies beschadigt. Dergelijk microtraumaslijm draagt ​​ook bij aan de ontwikkeling van orale candidiasis.

 • Chronische droge mond -
  het verminderen van de hoeveelheid speeksel en het gehalte aan verschillende enzymen en antilichamen daarin is een belangrijke predisponerende factor voor de ontwikkeling van orale candidiasis. Constante droogte in de mondholte Tandartsen noemen de term "xerostomia". Haar behandeling is een groot probleem in de tandheelkunde.
 • Orale candidiasis bij een baby -
  al op zeer jonge leeftijd is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld. Acute pseudomembraneuze candidiasis komt voor bij ongeveer 5% van de pasgeborenen. Candida-soorten worden tijdens de bevalling uit het vaginale kanaal van de moeder verkregen. Op vroege leeftijd is het immuunsysteem nog niet volledig ontwikkeld en daarom hebben baby's geen individuele immuunrespons op Candida-schimmels (baby-antilichamen tegen schimmels worden meestal geleverd met moedermelk).

advertentie

Lijster in de mond: symptomen

Wanneer spruw voorkomt in de mond bij volwassenen, kunnen de symptomen sterk variëren van patiënt tot patiënt. Feit is dat orale spruw (orale candidiasis) uit vier hoofdsoorten bestaat, die elk kenmerkende specifieke symptomen hebben. De volgende 4 hoofdvormen van deze ziekte worden onderscheiden:

 • acute pseudomembraneuze candidiasis,
 • acute atrofische candidiasis,
 • chronische atrofische candidiasis,
 • chronische hyperplastische candidiasis.

Hieronder analyseren we de kenmerken van elke vorm, maar ondanks de verschillen in de symptomen, zal hun behandeling vrijwel hetzelfde worden uitgevoerd.

1. Acute pseudomembraneuze candidiasis -

Deze vorm van orale spruw is meestal asymptomatisch. Alleen ongemak kan aanwezig zijn als gevolg van de aanwezigheid van witte films of plaques die boven het mondslijmvlies uitkomen (figuur 4-6). Met een lichte stroom zijn de plaques vrijstaand, gemakkelijk te verwijderen tijdens het schrapen, in welk geval er een fel rood slijmvlies onder ligt.

In ernstige gevallen - plaques, die in omvang toenemen, fuseren met elkaar, wat leidt tot de nederlaag van bijna het gehele slijmvlies. Wanneer plaques dikker worden, worden ze erg moeilijk af te schrapen. Dit type candidiasis ontwikkelt zich vaak bij zuigelingen, bij patiënten na het nemen van antibiotica, corticosteroïden of immunosuppressiva, bij patiënten met een verminderde immuunstatus (tegen de achtergrond van leukemie, HIV).

Pseudomembraneuze candidiasis (figuur 7-9) -

2. Acute en chronische atrofische candidiasis -

Bij acute atrofische candidiasis kan de patiënt het gevoel hebben dat zijn mond is gebroeid met hete vloeistof. Tegelijkertijd zijn witte plaque en plaques hier afwezig en heeft het slijmvlies een felrode kleur. Een ander mogelijk symptoom is een metaalachtige, zure, zoute of bittere smaak in de mond, evenals een droge mond. Meestal ontwikkelt acute atrofische candidiasis na het nemen van antibiotica of corticosteroïden.

Bij chronische atrofische candidiasis is er ook een rood worden van het slijmvlies, een brandend gevoel. Meestal komt deze vorm van orale spruw voor bij patiënten met een verwijderbaar kunstgebit, en daarom wordt het ook wel prothetische stomatitis genoemd.

Wat is atrofische candidiasis (Fig.7-9) -

3. Chronische hyperplastische candidiasis -

Het komt voornamelijk alleen bij volwassenen voor en zelden (in verhouding tot andere vormen van candidiasis is de frequentie van het optreden niet meer dan 5%). Meestal gebeurt op het slijmvlies van de wangen, in de buurt van de mondhoeken, op de achterkant van de tong, evenals het zachte gehemelte. Het wordt gekenmerkt door het verschijnen van witte platen die groeien en samenvloeien met de tijd. In het geprononceerde stadium wordt het oppervlak van de plaques grof, nodulair. De plaques kunnen na verloop van tijd een gelige kleur krijgen.

Het is belangrijk: de meeste soorten orale candidiasis zijn pijnloos en manifesteren zich alleen door de aanwezigheid van laesies op het mondslijmvlies, soms kan een brandend gevoel aanwezig zijn. Dat is de reden waarom candidiasis soms ten onrechte als "brandend syndroom" kan worden gediagnosticeerd.

Voor een juiste diagnose is het erg belangrijk om een ​​cytologisch onderzoek uit te voeren naar de plaque uit de orale mucosa. Dit is des te belangrijker omdat zeer vaak kan een overvloedige opeenhoping van niet-schimmelmicroflora (vooral in de tong) - lijken op een schimmelinfectie van het slijmvlies.

Voorbereidingen tegen lijsters -

Voordat u spruw in de mond bij volwassenen behandelt, is het noodzakelijk om cytologie uit te voeren. Het zal niet alleen de diagnose van orale candidiasis bevestigen, maar ook de gevoeligheid bepalen van de schimmels geïsoleerd van een bepaalde patiënt voor de belangrijkste antischimmelmiddelen. Het zijn systemische antischimmelmiddelen die de basis zullen vormen voor de behandeling van orale candidiasis.

Opgemerkt moet worden dat het niveau van resistentie van Candida-schimmels voor de belangrijkste antischimmelmiddelen elk jaar toeneemt. Vandaag is er bijvoorbeeld bijna volledige Candida-resistentie tegen Fluconazol, die lange tijd als de "gouden standaard" bij de behandeling van candidiasis werd beschouwd. Hieruit wordt duidelijk dat geneesmiddelen tegen spruw op basis van Fluconazol (zoals Diflucan of Flucostat) niet bijzonder effectief zullen zijn.

Table. Indicatoren voor resistentie tegen antischimmelmiddelen (een studie gepubliceerd in 2015, uitgevoerd in de Samara State Medical University, Afdeling Therapeutische Tandheelkunde, IPO).

Schimmeldodende medicijnenWeerstand in%

amfotericine

30

nystatine30
fluconazol100
ketoconazol40
clotrimazol40
itraconazol

40
(volgens andere gegevens - tot 60%)

conclusies: Basale therapie van orale candidiasis kan worden uitgevoerd door systemische antischimmelmiddelen, waaraan Candida-schimmels een minimale weerstand hebben. Het zijn deze anti-thrush remedies zoals Nystatin of Amphotericin (de laatste is alleen voorgeschreven voor systemische candidiasis) - ze hebben de laagste weerstandsniveaus.

 • Nystatin-regime voor orale candidiasis -
  voor volwassenen van toepassing tabblad. Nystatin 500 duizend eenheden. Om de 6 uur moet u 1 tabblad ontbinden. (na het eten en mondhygiëne) - gedurende 7-14 dagen. Voor kinderen is een eenmalige dosering 125 duizend eenheden of 250 duizend eenheden - afhankelijk van de leeftijd en het regime zal hetzelfde zijn.
 • Als alternatief voor nystatine kan het antischimmelgeneesmiddel Miconazol (in de vorm van mucoadhesieve tabletten) worden gebruikt. Een dergelijk tablet is gefixeerd op het slijmvlies van de wang, waarna het langzaam gedurende 8-13 uur begint op te lossen. Een dergelijke langzame, langdurige afgifte van de werkzame stof uit de tablet kan de effectiviteit van de therapie aanzienlijk verhogen.

Opgemerkt moet worden dat de behandeling van spruw in de tong bij volwassenen op precies dezelfde manier wordt uitgevoerd als wanneer het zich in andere delen van het mondslijmvlies bevindt.

Extra lokale therapie -

Als aanvullende lokale therapie kunnen oplossingen worden gebruikt voor het spoelen van de mondholte, antischimmelmiddelen in de vorm van gels (voor aanbrengen op de aangetaste delen van het mondslijmvlies) -

 • 0,1-2% oplossing van Gentiaan violet,
 • 0,05% oplossing van chloorhexidine,
 • warme zoutspoelingen,
 • Miconazol gel (voor orale mucosa-toepassingen).

Belangrijke punten bij de behandeling van orale candidiasis -

Het is erg belangrijk om een ​​behandeling uit te voeren met gelijktijdige rehabilitatie van de mondholte, d.w.z. Het is noodzakelijk om alle carieuze tanden, brandpunten van chronische ontsteking in de mondholte te genezen. Anders is de kans groot dat de spruw zeer snel weer verschijnt. Patiënten met uitneembare prothesen - het is belangrijk om hen te leren om ze regelmatig te desinfecteren, en ook als de prothese oud is, vervang ze dan. Het is nutteloos om orale candidiasis te behandelen bij patiënten van wie de gebitsprothese nog steeds een bron van infectie is.

Voor rokers is het erg belangrijk om in dit geval de veelvoud aan nicotineverbruik te verminderen, en het is beter om het te laten staan. Als candidiasis optreedt op de achtergrond van het gebruik van geïnhaleerde steroïden (bij astmapatiënten) - moet u de patiënt vertellen over de noodzaak om de mond na het spuiten met de steroïde met water te spoelen. Op het moment van behandeling is het ook erg belangrijk om de hoeveelheid geconsumeerde koolhydraten te verminderen, en het is wenselijk om de zoete en suikerhoudende dranken volledig te verlaten.

Tandpasta's die lactoferrine, lactoperoxidase, lysozym en glucose-oxidase bevatten, kunnen van grote hulp zijn bij de behandeling en preventie van candidiasis en stomatitis. Dergelijke pasta's verhogen de lokale immuniteit van de mondholte en verminderen het risico op het ontwikkelen van stomatitis en candidiasis. Dergelijke pasta's behoren bijvoorbeeld tot de lijn van de tandpasta's SPLAT.

Waarom is het belangrijk om een ​​behandeling door een arts te zoeken -

Zoals we hierboven al zeiden, is het erg belangrijk om een ​​cytologisch onderzoek uit te voeren en de gevoeligheid van een schimmelinfectie voor verschillende antischimmelmiddelen te bepalen. Anders kunt u veel geld uitgeven aan dure medicijnen, die dan niet effectief voor u zullen zijn.

Kosten van cytologisch onderzoek (voor 2019) -

 • Materiële bemonstering voor Canye di ro-da grimas met opto-del-de-ne-it-chuv-twi-tel-nos-ti tot 6 antischimmelmiddelen dis-to-dif-fu-zi-on-ny door de methode (met behulp van de schijven geproduceerd door NICF, Rusland) - de kosten zijn 300 roebel.
 • Inname van materiaal met een onder-de-Bor effectieve antischimmel pre-para-ta op de analysator VITEK, Frankrijk - kost 800 roebel (deze methode is veel nauwkeuriger en toont het ware beeld van de weerstand van microflora tegen verschillende geneesmiddelen).

Naar een dokter gaan is ook belangrijk omdat je geen enkele ernstige ziekte hoeft te missen die nog niet is gediagnosticeerd, een van de symptomen van spruw van het mondslijmvlies. En de derde reden - er zijn een groot aantal ziekten van het mondslijmvlies (bijvoorbeeld leukoplakie), die kunnen worden ingenomen voor orale candidiasis. Onjuiste zelfbehandeling leidt in dit geval alleen tot de progressie van de ziekte.

Preventie van hernieuwde ontwikkeling van orale candidiasis -

Profylactisch gebruik van antischimmelmiddelen is verplicht bij mensen met een HIV-infectie, tijdens radiotherapie, tijdens immunosuppressieve therapie of bij langdurige antibiotische therapie.

Het is belangrijk: Vergeet niet dat als orale candidiasis vatbaar is voor regelmatig terugvallen, het het beste is om een ​​volledig onderzoek van het lichaam te ondergaan. Candidiasis kan alleen een symptoom (marker) zijn van de onderliggende ziekte, waarvan je misschien niet eens vermoedt. Candidiasis kan bijvoorbeeld soms het gevolg zijn van een ernstige, nog niet-geïdentificeerde pathologie, zoals HIV / AIDS, een teken van oncologie of bloedaandoeningen. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: Lijsters in de mond bij volwassenen symptomen vertoont, behandeling bleek nuttig voor u te zijn!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: TWINS Vs MODEL THRIFT shop FASHION CHALLENGE! (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter