Enkele tandprothese: prijs, beoordelingen

Afneembare micro-prothesen voor 1-2 tanden worden soms gebruikt voor gebitsprothese-gebreken van een kleine omvang (figuur 1). Dergelijke microprothesen worden de vlinderprothese genoemd. Een dergelijke term wordt waarschijnlijk gebruikt omdat de klammer van een microprothese (met behulp waarvan het aan de aangrenzende tanden is bevestigd) lijkt op de vleugels van een vlinder.

Een vlinderprothese wordt op één tand aangebracht, in de regel in twee gevallen. Ten eerste, als een permanente prothese, als de patiënt aangrenzende tanden onder de kroon niet wil slijpen (om een ​​brug te maken), of om een ​​implantaat te plaatsen in plaats van de ontbrekende tand. Ten tweede - voor tijdelijk herstel van de esthetiek, bijvoorbeeld, terwijl het implantaat is gegraveerd.

Opgemerkt moet worden dat dit type prothese niet alleen is gemaakt om de ontbrekende tand om esthetische redenen te herstellen. Bijvoorbeeld, als u slechts 1 kauwtand mist - er is geen esthetische indicatie, en dit heeft geen invloed op de effectiviteit van kauwen. Een prothesevlinder wordt gemaakt in een dergelijke situatie om de verplaatsing van naburige tanden in de richting van het defect te voorkomen.

Het is belangrijk: Het maken van een vlinderprothese is alleen mogelijk als u beide zijden van de ontbrekende tand heeft - u hebt nog steeds uw eigen tanden, wat nodig is voor een goede fixatie van de prothese. In het geval van een einddefect in een tandrij zal het onmogelijk zijn om een ​​goede fixatie van een dergelijke prothese te verkrijgen, en in dit geval is het beter om een ​​enkelzijdige microbige longprothese op de opzetstukken te maken (zie hieronder).

Vlinder voor tandprothesen: soorten

Verwijderbare micro-kunstgebitten voor 1-2 tanden worden meestal gemaakt van de volgende materialen: gewoon acryl, nylon, modern enigszins elastisch acryl-plastic (Acry-vrij). Hieronder zullen we vertellen over elke versie van de productie, hun voor- en nadelen vermelden en ook vertellen hoeveel een kunstgebit een vlinder op één tand kost (van elk materiaal).

1. Acryl plastic prothesevlinder

Deze versie van de prothese is gemaakt van gewoon acrylisch plastic (afbeelding 2-4). De prothese bestaat uit een kleine plastic basis van roze kleur, waarin 1 of 2 plastic tanden worden geplaatst - afhankelijk van het aantal ontbrekende tanden. Van de basis van de prothese zijn er 4 borgklemmen gemaakt van kunststof (vergelijkbaar met processen), waardoor de prothese aan de aangrenzende tanden is bevestigd.

beoordelingen -van de voordelen - een microphrothese van een tand gemaakt van acryl heeft een betaalbare prijs (zie hieronder), aanvaardbare esthetiek, lange levensduur (6-8 jaar). Dit is de budgetoptie prothesevlinder. Echter, zeggen dat een prothese van dit materiaal veel goedkoper is dan andere - betekent niet dat dit een slechte optie is. In feite is het fabricagemateriaal belangrijker voor prothesen van grote lengte, maar voor prothesen voor 1-2 tanden merk je het verschil nauwelijks.

Een uitzondering zal het geval zijn als het gaat om de voortand, en tegelijkertijd heb je de lach van het gingivale type (dat wil zeggen, als het tandvlees wordt blootgesteld tijdens het glimlachen). Het feit is dat gewoon acryl plastic de eigen tandvlees van de patiënt veel erger imiteert dan protheses gemaakt van nylon of Acry-vrij materiaal. Bij het gebruik van de laatste 2 materialen - bijna niemand zal in de gaten hebben dat u over het algemeen een kunstgebitvlinder heeft.

Nog een van de nadelen - dit type prothese kan niet worden gedaan met een allergie voor plastic. Regelmatig acrylplastic wordt ook gemaakt met het monomeer methylmethacrylaat, dat vaak allergisch is. Maar het moet gezegd worden dat in 90% van de gevallen, allergie optreedt als gevolg van een schending van de proporties van plastic componenten door een tandtechnicus, aangezien bijna alle technici gieten monomeer op het oog, wat leidt tot de overmaat en de ontwikkeling van een lokale toxische reactie.

advertentie

2. Prothese voor 1 tand uit nylon -

Nylon is een tamelijk flexibel en elastisch materiaal en daarom worden prothesen ook zacht / flexibel genoemd. Bij de vervaardiging van prothesen gemaakt van nylon met een groot aantal ontbrekende tanden, heeft de flexibiliteit van de prothese meer negatieve eigenschappen, aangezien leidt tot snelle atrofie van het bot onder de prothese, verzakking van de prothese, evenals pijnlijk kauwen.

Echter, protheses van nylon voor 1-2 tanden (Afb.5-7) - de flexibiliteit zal minimaal zijn, en daarom zijn al deze nadelen praktisch niet uitgedrukt. De basis, evenals de klembeugels van de nylonprothese, is gemaakt van roze doorschijnend nylon, waardoor de prothese bijna volledig onzichtbaar is in de mondholte.

beoordelingen -Van de voordelen - de nylon-microprothese heeft een verbazingwekkende esthetiek, dat is alles. Van de minnen - de hoge prijs (zie hieronder), kan dit type prothese niet worden gebruikt voor ontsteking van het tandvlees en het kauwen van een dergelijke prothese zal niet zo comfortabel zijn als bij het gebruik van een prothese van conventioneel acryl.

3. Prothesen uit het materiaal "Acry-vrij" -

Acrylaatvrije prothesen (Fig.8-9) zijn vervaardigd uit moderne acrylkunststof die het methylmethacrylaatmonomeer niet bevat en daarom kan dit type prothese worden gebruikt bij patiënten met allergieën voor gewoon plastic. Bovendien zullen protheses gemaakt van Acrifri-materiaal een lichte elasticiteit hebben, maar niet zo sterk als die van nylonprothesen.

beoordelingen -van de profs - geweldige esthetiek, omdat Kunstgebitten gemaakt van dit materiaal en nylon die zijn onzichtbaar op de tanden. Acry-vrij materiaal heeft ook translucentie en is bijna onmerkbaar tegen de achtergrond van het mondslijmvlies. Een iets strakkere basis van de prothese stelt hen in staat harder te kauwen op voedsel, zonder veel pijn. Van de minnen - de prijs is vrij hoog (zie hieronder).

4. Een andere versie van de microprothese -

We raden dit type micro-stekkers niet aan, en we zullen het alleen voor encyclopedische doeleinden vertellen. We hebben het over een kleine klemprothese op metalen klemmen (Fig. 10). Klammer zoals een prothese zoals de benen van een vogel veilig de aangrenzende tanden. In dit type prothese is het waar dat de fixatie anders is en je kunt er ook het moeilijkste voedsel mee kauwen.

Hij heeft echter twee belangrijke nadelen. Ten eerste - een slechte esthetiek, omdat metalen klemmetjes, die in een lachlijn vallen, sterk opvallen. En ten tweede zullen metalen klemmen geleidelijk de harde weefsels van de abutment-tanden vernietigen als gevolg van microbewegingen. Dat is de reden waarom, met dit type protheses, de abutment-tanden worden genomen onder metaal-keramische kronen.

Eén tandprothese: prijs

Onderstaande prijzen zijn gebaseerd op de analyse van de kosten van dit type prothese in klinieken van de economy class en klinieken in de gemiddelde prijscategorie van Moskou. De prothesevlinder op een tandprijs voor 2019 is gemiddeld -

  • Vlinderprothese van gewone acrylkunststof - vanaf 6000 schuurpapier.
  • van nylon - van 16.000 roebel.
  • van Acry-vrij materiaal - van 18 000 wrijven.

De microphrothese van de tand waarvan het materiaal beter is -

Als we het hebben over een tand die in de lachlijn valt, is het beter om een ​​microprothese te maken van Acry-vrij materiaal. U moet echter begrijpen dat de prijs voor de installatie van het eerste implantaat samen met de kroon begint bij 35.000 roebel (wat 2 keer meer is dan de kosten van een dergelijke prothese). Als we het hebben over een kauwtand, of je hebt een prothese nodig voor een korte tijd en je hebt er geen hoge esthetiek van nodig, dan is een gewone acrylprothese voldoende.

Microprothesen met eindafwijking van het gebit -

Als u geen 1-2x tanden heeft helemaal aan het einde van het gebit, dan is het gebruik van een microkathese in deze situatie een probleem dat te maken heeft met een slechte fixatie. ie zo'n tandheelkundige micro-prothese zal steeds minder worden, wat te wijten is aan het feit dat het slechts aan één kant achter de resterende tanden zal worden bevestigd.

Klopt en in dit geval is er een uitweg. We hebben het hier over een eenzijdige microprosthes van het type byugelny, die aan deze kant met behulp van een micro-lock (bevestiging) aan de laatst geconserveerde tand worden bevestigd. Dit klopt, de laatste twee tanden moeten worden gedraaid onder metaalkeramische kronen, en de kosten zullen hoger zijn dan de kosten van het installeren van het eerste implantaat met een kroon. Dus de ideale optie is precies implantatie. We hopen dat ons artikel nuttig voor u was!

Auteur: tandarts Kamenskih.K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Straumann - Vaste gebitsprothese op vier implantaten (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter