Parodontitis: symptomen en behandeling, foto

Parodontitis is een ontstekingsziekte van het tandvlees, die gepaard gaat met toenemende vernietiging van de bevestiging van tanden aan het bot en zachte weefsels van het tandvlees, wat leidt tot het verschijnen van tandenmobiliteit en de noodzaak om ze te verwijderen. Parodontitis kan voorkomen in de regio van slechts 1-2 tanden - in dit geval wordt het gelokaliseerd genoemd, of het kan een gegeneraliseerd karakter hebben.

Meestal worden patiënten behandeld met patiënten met chronische gegeneraliseerde parodontitis, waarbij het tandvlees rond vrijwel alle tanden ontstoken is. De meeste van deze patiënten hebben een lange ervaring met zelfgenezing van pijnlijk en bloedend tandvlees, d.w.z. symptomen van catarrale gingivitis. Bovendien is het de ineffectieve behandeling of het gebrek aan behandeling van gingivitis die leidt tot de transformatie ervan naar gegeneraliseerde parodontitis.

Parodontitis: gegeneraliseerd (figuur 1) en gelokaliseerd (figuur 2-3)

De oorzaken van de gelokaliseerde vorm van parodontitis zijn lokale traumatische factoren. Dit kan de overhangende rand zijn van een vulling of een kunstmatige kroon (traumatiserend het tandvlees in de interdentale opening). De reden kan zijn "voortijdige contacten" tussen de bovenste en onderste tanden, die kunnen ontstaan ​​door natuurlijke oorzaken, of wanneer de vulling op het kauwvlak of de kruin iets hoger is dan nodig is.

Een andere veel voorkomende oorzaak is dat wanneer de tandarts, bij het herstellen van een tand aan een tand, het contactpunt tussen de tanden in de interdentale opening herstelt. Het gebrek aan nauw contact leidt tot een constante blokkering van voedsel in de interdentale ruimte en de ontwikkeling van ontsteking. In de gelokaliseerde vorm (in tegenstelling tot de gegeneraliseerde vorm) - symptomen van parodontitis treden alleen op bij tanden die zijn blootgesteld aan de traumatische factor.

Symptomen van chronische parodontitis:

In bijna alle gevallen spreken patiënten met een gegeneraliseerde chronische ontsteking van het tandvlees de parodontoloog aan. Ontoereikende mondhygiëne leidt tot de opeenhoping van microbiële tandplak op de tanden, pathogene bacteriën in de samenstelling waarvan giftige stoffen uitstoten die een ontsteking in het tandvlees veroorzaken. Ontsteking is aanvankelijk slechts oppervlakkig en manifesteert zich door bloedingen en pijn bij het tandenpoetsen, evenals zwelling en roodheid of cyanose van de gingivarand.

In dit stadium is er nog steeds geen vernietiging van de tand-gingivale aanhechting, vernietiging van het botweefsel of vernietiging van de parodontale vezels, waardoor de tand aan het botweefsel wordt bevestigd. Een dergelijke ontsteking van het tandvlees wordt catarrale gingivitis genoemd. Met een onjuiste behandeling of afwezigheid van behandeling, gaat gingivitis vroeg of laat over in de volgende vorm van ontsteking van het tandvlees, d.w.z. parodontitis. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling van parodontitis is de vernietiging van de tand-gingivale gehechtheid (dat wil zeggen, de hechting van de zachte weefsels van het tandvlees aan de hals van de tanden).

Tand-gingivaal gehechtheid is een anatomische barrière die de penetratie van pathogene bacteriën onder het niveau van het tandvlees voorkomt. Zodra deze barrière wordt vernietigd - vangt de ontsteking niet alleen de zachte weefsels van het tandvlees op, maar ook het parodontium, evenals het botweefsel rond de tanden, wat leidt tot de geleidelijke vernietiging van de laatste. Symptomen en behandeling van parodontitis hangen af ​​van de ernst ervan (dwz de mate van vernietiging van de weefsels rond de tanden). Er zijn milde, gematigde en ernstige vormen van deze ziekte.

1. Parodontitis milde ernst -

Bij milde parodontitis zullen in de eerste plaats alle symptomen van gingivitis bij catarrang blijven, d.w.z. de patiënt zal blijven klagen over af en toe pijn en bloedingen bij het tandenpoetsen. Bovendien zal er nog steeds zwelling, cyanose of roodheid van de gingivarand zijn, evenals ophopingen van microbiële plaque of tandsteen in het gebied van de halzen van de tanden (Fig. 4-5).

Hoe ziet parodontitis er uit: foto

Het belangrijkste diagnostische criterium dat de symptomen van de beginstadia van parodontitis onderscheidt van de symptomen van catarrale gingivitis is de vorming van parodontale pockets tot een diepte van 3,5 mm. Ze worden gevormd als gevolg van de vernietiging van de hechting van de zachte weefsels van het tandvlees aan de tandhalzen, wat leidt tot de penetratie van pathogene bacteriën onder het niveau van het tandvlees. Zodra dit gebeurt, leiden ontsteking en pathogene bacteriën tot de vernietiging van het parodontium en botweefsel nabij de wortel van de tand (figuur 6).

Op het oppervlak van de tandwortel (in de diepte van de periodontale pocket) bevinden zich harde dentale afzettingen en het lumen van de pocket is gevuld met serodurulente ontlading. Gedurende een periode met verminderde immuniteit kan de patiënt opmerken dat de pus wordt vrijgemaakt uit de parodontale pockets. Bij patiënten met deze fase van parodontitis, vertoont een panoramische radiografie een afname in het niveau van botweefsel (interdentale septa) - tot 1/3 van de lengte van de wortels van de tanden, en er kunnen 2 soorten inflammatoire botresorptie zijn:

  • Horizontale botresorptie -
    kenmerkend voor ouderen en relatief oudere mensen, meestal is er een trage progressie van de ziekte, met een uniforme afname van de hoogte van het botweefsel in het gebied van alle tanden. Bij deze groep patiënten is het soms mogelijk om parodontale pockets van 3-3,5 mm niet te zien, maar er is een uniforme afname van het botweefselniveau in het gebied van alle tanden.
  • Verticale botresorptie -
    kenmerkend voor jonge en relatief jonge mensen. De aard van het verloop van de ontsteking is meestal agressief (met snelle progressie). De vernietiging van het bot vindt alleen plaats in het gebied van periodontale pockets gevormd langs de oppervlakken van de wortels van de tanden. Tegelijkertijd wordt als zodanig een afname van de hoogte van de interdentale botwanden niet waargenomen. Deze vorm is het moeilijkst om te behandelen.

Het is belangrijk: in het geval van parodontitis met milde ernst, wordt de mobiliteit van de tanden niet waargenomen, evenals hun verplaatsing onder de werking van kauwdruk (dit alles is kenmerkend voor parodontitis van matige en in het bijzonder ernstige mate).

advertentie

2. Parodontitis met matige ernst -

Deze fase van het ontstekingsproces onderscheidt zich doordat het aantal parodontale pockets aanzienlijk toeneemt en de diepte al 5 mm kan bedragen. Het vergroten van de diepte van de pockets creëert uitstekende omstandigheden voor de reproductie van pathogene pyogene bacteriën, en daarom wordt de afgifte van sereus-purulent exsudaat uit de pockets meer uitgesproken (wat vooral duidelijk is bij het indrukken van het tandvlees in de projectie van de parodontale pocket).

Parallel daaraan is er een verdere afname in de hoogte van het botweefselniveau - met ongeveer 1 / 3-1 / 2 de lengte van de wortels, wat onder andere leidt tot een merkbare afname van de gingivale rand ten opzichte van de halzen van de tanden en de blootstelling van de wortels. Bovendien treedt met zo'n mate van botvernietiging het volgende op: 1) een tandenmobiliteit van 1-2 graden, 2) sommige tanden kunnen kantelen, 3) er kan een waaiervormige divergentie van tanden verschijnen. Dit laatste is met name kenmerkend voor patiënten met de afwezigheid van een groot aantal kauwtanden.

In dit stadium van ontsteking klagen patiënten vaak over een verslechtering van hun algemene toestand - er is verhoogde vermoeidheid, zwakte en een afname van de immuniteit + frequente catarrale aandoeningen. Dit komt door het feit dat er in de parodontale pockets altijd een sero-purulente afscheiding is, van waaruit gifstoffen en ziekteverwekkers in de bloedbaan worden opgenomen en zich door het lichaam verspreiden, waardoor het immuunsysteem in de eerste plaats wordt beïnvloed.

Heel belangrijk: Wederom vestigen wij uw aandacht op het feit dat in dit stadium van parodontitis, secundaire vervormingen van het gebit, de tanden beginnen te "dispergeren" en veranderen hun positie afhankelijk van de richting van de gebruikelijke kauwdruk. Daarom is de behandeling van parodontitis hier veel gecompliceerder en zal het zeer aanzienlijke financiële kosten met zich meebrengen voor het spalken en de prothetische tandheelkunde. Daarom is het belangrijk om niet tot een dergelijke staat te komen en niet om zelf medicatie te nemen.

3. Ernstige parodontitis -

Ernstige parodontitis wordt gekenmerkt door een verdere verslechtering van alle symptomen. De diepte van parodontale pockets kan al 6 mm of meer bereiken. Een afname van het niveau van botweefsel in het gebied van de interdentale septum bereikt 2/3 of meer van de wortellengte. Mobiliteit wordt waargenomen in de meeste tanden, en in sommige tanden bereikt het al 3-4 graden. In deze vorm treden vaak verergeringen op, die gepaard gaan met de vorming van abcessen, een scherpe zwelling van het tandvlees, pijn in hen, een sterke toename van de beweeglijkheid van tanden.

Opgemerkt moet worden dat patiënten in ernstige vorm niet alleen lijden aan lokale symptomen in de mondholte, maar ook klagen over zwakte, malaise, slechte slaap, eetlust. Ernstige chronische ontsteking van het tandvlees kan ook de frequentie van exacerbaties van chronische aandoeningen van inwendige organen beïnvloeden. De conditie van patiënten met diabetes mellitus, cardiovasculaire, hormonale en reumatoïde ziekten is bijzonder ernstig.

Parodontitis-exacerbaties -er is ook zoiets als "het verloop van de ziekte." Parodontitis wordt gekenmerkt door een chronisch beloop, wanneer de symptomen worden gladgestreken (zonder acute ontsteking), maar af en toe kunnen exacerbaties van het ontstekingsproces optreden. Tijdens exacerbaties worden de symptomen "acuut", d.w.z. symptomen worden duidelijk. De ontwikkeling van een exacerbatie kan te wijten zijn aan zowel de uitputting van de lokale beschermende mechanismen van de mondholte, als aan een afname van de immuniteit van het lichaam. Vervolgens zullen we praten over het behandelen van parodontitis.

Hoe parodontitis correct te behandelen:

Behandeling van parodontitis (evenals de ernst van de symptomen) zal in de eerste plaats afhangen van de ernst van het ontstekingsproces bij een bepaalde patiënt. Hoe groter het niveau van botverlies en de mate van beweeglijkheid van tanden, des te meer tanden ontbreken - hoe moeilijker, langer en duurder de behandeling zal zijn. Het begint allemaal met een consult, en je moet het aanvragen bij een gewone tandarts-therapeut, maar bij een parodontoloog.

1. Overleg met een parodontoloog -

Het eerste wat u moet doen is een behandelplan maken. Maak het niet zo eenvoudig als het lijkt. Als de ziekte een milde ernst heeft, kan het nodig zijn om alleen een parodontoloog te raadplegen. Echter, met mobiliteit en divergentie van tanden, bijtwonden, wanneer er al tanden ontbreken of die zeker moeten worden verwijderd, is gezamenlijk overleg met een orthopedische (prothetische) tandarts noodzakelijk.

Röntgendiagnostiek -
Voor een volledige raadpleging is een röntgenfoto nodig om het niveau van botvernietiging, lokalisatie en diepte van de parodontale pockets te bepalen en om een ​​juiste diagnose te stellen die de ernst van uw ziekte omvat. Bij een patiënt (waarvan het panoramische beeld hieronder wordt getoond), zal de diagnose luiden: "Chronische ernstige gegeneraliseerde parodontitis."

Als je op de foto let, kun je zien dat het niveau van het botweefsel (het ziet eruit als licht celluloseweefsel met fijne lusjes op de foto) is teruggebracht van 1/4 tot 4/5 van de lengte van de wortels van de tanden. De patiënt heeft tanden voor verwijdering vernietigd, evenals carieuze tanden die behandeling vereisen. Het valt vooral op dat het botniveau maximaal wordt verlaagd, alleen bij de voortanden van de boven- en onderkaak. Dit was te wijten aan de mechanische overbelasting van de voortanden als gevolg van de afwezigheid van zijtandengroepen.

In soortgelijke situaties, als er een beslissing wordt genomen om de voortanden te behouden, is het noodzakelijk om zo snel mogelijk een tijdelijk verwijderbaar kunstgebit te maken, dat de ontbrekende tanden zal vervangen en de verhoogde kauwbelasting van de voortanden zal verlichten. Het belangrijkste punt is dat het het beste is om advies in te winnen bij parodontologen (deze specialisten zijn gespecialiseerd in de behandeling van tandvlees) en niet bij banale tandartsen-therapeuten. Bovendien kun je het beste advies inwinnen bij verschillende specialisten in verschillende klinieken om een ​​mening te vormen en het beste te kiezen.

2. Verwijdering van supragingivale tandplak -

De oorzaak van parodontitis is een zachte microbiële plaque, evenals harde dentale afzettingen op over- en subgingivaal gebied. Geen enkele behandeling kan effectief zijn zonder de oorzakelijke factor te verwijderen, en daarom is de basis voor de behandeling van ontstekingsziekten van het tandvlees een hoogwaardige verwijdering van tandplak. Tot op heden zijn er 2 hoofdsystemen voor het verwijderen van afzettingen die kunnen worden gebruikt bij patiënten met parodontitis -

  • ultrasoon reinigen van tanden
  • met behulp van het apparaat van Vector-Paro.

Video ultrasone reinigingstanden -

Er zijn fundamentele verschillen tussen de ultrasone scalers en het Vector-Paro-systeem. Met het Vector-systeem kunt u aanzienlijk subgingivale dentale afzettingen verwijderen die zich in diepe parodontale pockets bevinden. Tegelijkertijd zijn de kosten voor het behandelen van 1 tand 5-6 keer duurder in vergelijking met de kosten van ultrasoon reinigen van tanden. In welke gevallen is het de moeite waard om veel geld te betalen voor het Vector-systeem? - je vraagt. Het is moeilijk uit te leggen, maar we zullen het proberen.

Om te beginnen kunt u 100% subgingivale tandplak niet verwijderen, vooral als er middelgrote en diepe parodontale pockets zijn. Dit komt door het gebrek aan visuele controle onder het tandvleesniveau, d.w.z. Het verwijderen van afzettingen in parodontale pockets wordt door de arts uitgevoerd alsof het "door aanraking" is. Maar zonder 100% van de afzettingen te verwijderen, is het onmogelijk om de progressie van parodontitis te stoppen. Daarom is bij patiënten met matig ernstige vormen van parodontitis een van de belangrijkste behandelingsmethoden het uitvoeren van open curettage (zie hieronder), waarin alle granulaties en dentale afzettingen worden geschraapt uit de parodontale pockets.

Dus als een patiënt indicaties heeft voor chirurgische behandeling van parodontitis (open curettage of flapoperatie), maar hij weigert dit vanwege kosten of andere redenen, dan is het beter om het Vector-Paro-systeem te gebruiken. Als de patiënt akkoord gaat met de operatie, kan ultrasone reiniging van de afzettingen worden voorkomen en alle resterende afzettingen worden verwijderd tijdens curettage. Met een milde vorm van parodontitis, kunt u krijgen door middel van echografie. Maar als de financiële kant van het probleem u helemaal niet interesseert, is het in elk geval beter om het Vector-Paro-systeem te kiezen.

Het is belangrijk: het is onmogelijk om dentale afzettingen bij patiënten met parodontitis voor 1 bezoek te verwijderen. Meestal is het nodig om patiënten 3-5 keer te benoemen. Dit is te wijten aan het feit dat het zoeken en verwijderen van subgingivale tandplak veel tijd kost. Bovendien, wanneer u het grootste deel van de tandplak verwijdert - de volgende keer dat de patiënt wordt geleverd met minder oedemateus en ontstoken tandvlees. Een afname van oedeem leidt tot een afname van het volume van het ontstoken tandvlees, wat het mogelijk maakt om nieuwe dentale afzettingen (en dus meerdere keren) te detecteren.

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de subgingivale tandsteencalculus te verwijderen, maar ook om, indien mogelijk, het blootgestelde oppervlak van de tandwortel in de diepte van de parodontale pocket te polijsten. Dit laatste gebeurt door zorgvuldige bewegingen van de nozzles van de ultrasone tip in een specifiek vlak of het Vector-Paro apparaat. Anders zal het ruwe, ruwe oppervlak van de wortel bijdragen aan de snelle vorming van een nieuw deel van de wijnsteen. In het algemeen is het verwijderen van tandplak met parodontitis zeer moeilijk, lang en vereist geduld en doorzettingsvermogen van de arts.

3. Ontstekingsremmende therapie -

Een kuur met ontstekingsremmende therapie voor parodontitis duurt meestal 10 dagen. Hij wordt benoemd door de parodontoloog onmiddellijk na de eerste sessie van het verwijderen van gebitsafzettingen. De cursus zal noodzakelijkerwijs bestaan ​​uit geneesmiddelen voor plaatselijk gebruik in de mondholte - verschillende antiseptische spoelingen en gels voor het tandvlees dat de patiënt thuis zal gebruiken. Bovendien, in de aanwezigheid van purulente of sero-purulente afscheiding uit parodontale pockets - antibiotica worden oraal toegediend.

a) Lokale ontstekingsremmende therapie -

Voor het uitvoeren van een dergelijke anti-inflammatoire behandeling van parodontitis thuis is niet moeilijk, en het standaard verloop van de behandeling duurt slechts 10 dagen. De behandeling van de gom moet door de patiënt 2 keer per dag worden uitgevoerd - 's ochtends en' s avonds. Het ziet er zo uit ... Na het ontbijt, moet je eerst je tanden poetsen, en pas daarna - spoel je mond met een antiseptische oplossing. Als antisepticum is het het beste om 0,2 - 0,25% Chlorhexidine-concentratie te gebruiken.

De gebruikelijke 0,05% chloorhexidine-oplossing, die voor 40 roebel in de apotheek wordt verkocht, is alleen goed geschikt voor de behandeling van oppervlakkige ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Voor de behandeling van parodontitis is het beter om hogere concentraties van dit antisepticum te gebruiken. Neem 10-15 ml oplossing (1 slokje) in uw mond en spoel uw mond 1 minuut zonder te spugen. Hieronder zullen we u vertellen welke spoelingen een dergelijke concentratie chloorhexidine bevatten.

De tweede fase van ochtendverwerking -
Het bestaat uit het aanbrengen van een therapeutische ontstekingsremmende gel op de gingivarand. Безусловно, что лучшим выбором при пародонтите будет гель Холисал, содержащий очень эффективные противовоспалительные компоненты (холина салицилат и цеталкония хлорид).Bovendien, in tegenstelling tot vele anderen, werkt deze gel niet alleen op het oppervlak van het slijmvlies, maar dringt ook diep door in het ontstoken weefsel.

omdat het slijmvlies in de mondholte is altijd nat en vervolgens voor een betere fixatie van de gel - het is raadzaam om het tandvlees lichtjes te drogen met een droge gaastampon voordat u het aanbrengt. Breng de gel aan voor de spiegel (grijnzend zodat het tandvlees duidelijk zichtbaar is in de spiegel). Druk eerst de gel op je vinger, waarna de gel op de rand van het tandvlees rond de tanden moet worden aangebracht. Gewoonlijk wordt de gel alleen aangebracht vanaf het voorste oppervlak van het gebit, tenzij de arts anders zegt.

Merk op dat tijdens het aanbrengen van de gel altijd speeksel zit en niet hoeft te worden gespaard of gespit. Het moet zoals gewoonlijk worden doorgeslikt. Na de behandeling is het belangrijk om gedurende 2 uur en gedurende 30 minuten niets te eten - niets drinken of uw mond spoelen. 'S Avonds moet je de behandeling herhalen - na het eten poets je je tanden, spoel je je mond opnieuw met een antisepticum en breng je gel aan op het tandvlees. En dus alle 10 dagen.

Welke middelen zijn beter voor het kiezen -
voor het spoelen van de mond met parodontitis, is het beter om chloorhexidine-oplossingen te kiezen met een concentratie van 0,2-0,25% en geen alcohol te bevatten. Deze concentratie antisepticum bevat spoelingen - "Parodontax Extra", "Lacalut Activ" en "PresiDent Antibacterial". De laatste 2 producten bevatten ook andere actieve ingrediënten. Bijvoorbeeld aluminiumlactaat of kruidenextracten, waardoor het bloeden en de ontsteking nog sneller kan worden verminderd.

→ De beste mondwater voor parodontitis,
→ Beoordeel de beste gels voor tandvlees.

b) Systemische antibioticatherapie -

Wanneer parodontitis niet mogelijk is, neem dan gewoon en begin met het drinken van antibiotica, want je moet rekening houden met de aard van de microflora in parodontale pockets. Er zijn 2 opties: ofwel om een ​​breed-spectrum antibioticum voor te schrijven, of om eerst de inhoud van de parodontale pocket op de microflora te zaaien. Dit laatste wordt aanbevolen voor patiënten met agressieve parodontitis en verticale type botresorptie. Lees meer over de keuze van antibiotica en hun regimes - lees het artikel:

→ Selectie van antibiotica voor tandvleesaandoeningen

4. Sanitatie van de mondholte en depulping van de tanden -

Parallel aan het verwijderen van tandplak en ontstekingsremmende therapie, is het noodzakelijk om te beginnen met de behandeling van carieuze tanden, het verwijderen van beschadigde tanden. In dit stadium kan tijdelijk spalken van de beweegbare tanden worden uitgevoerd, evenals het herstel van de ontbrekende tanden met een tijdelijke prothese (om de beweegbare tanden dringend te ontladen). Bovendien is een heel belangrijk punt de noodzaak om de tanden te ontpoppen.

Het is bijvoorbeeld noodzakelijk om de zenuwen te verwijderen van tanden met diepe parodontale pockets die meer dan 1/2 van de lengte van de wortel zijn. In het ideale geval wordt vóór het vullen van wortelkanalen in deze tanden ook de koper-calcium depophorese-procedure uitgevoerd. Hiermee kunt u alle microscopische takken van wortelkanalen desinfecteren, bevolkt door pathogene bacteriën. De combinatie van "depulpatie + depoforese" kan de beweeglijkheid van de tanden aanzienlijk verminderen (op voorwaarde dat de traumatische beet wordt geneutraliseerd) en hun levensduur verlengen.

Alles wat we hierboven hebben gezegd, is slechts een basisbehandeling. Afhankelijk van de specifieke klinische situatie in de mondholte kunnen andere methoden voor de behandeling van parodontitis worden toegepast. Dit kan het spalken zijn van mobiele tanden met glasvezel, chirurgische technieken (curettage en patchwork-operaties), het maken van tijdelijke en permanente kunstgebitten, en het uitvoeren van selectief tandenknarsen.

5. Spalken met parodontitis -

Spalken van mobiele tanden wordt meestal uitgevoerd in de aanwezigheid van hun mobiliteit. Deze techniek stelt je in staat om de tanden te versterken, ontstekingen sneller te verminderen en ook de progressie van de vernietiging van botweefsel rondom deze tanden te stoppen. Spalken kan tijdelijk en permanent zijn, en uitgevoerd met glasvezel of "gesoldeerd" met elkaar kunstmatige kronen. In fig. 10-12 kunt u het begin van het spalkproces zien en glasvezeltape die is aangebracht op het linguale oppervlak van de ondertanden (hierna wordt het bedekt met een lichte composiet).

Lees meer over de kenmerken van deze methode en de kosten ervan in het artikel:
→ "Splinting met parodontitis"

6. Chirurgische behandeling van parodontitis -

Het moet gezegd worden dat dit een van de belangrijkste methoden is die gebruikt wordt in de complexe therapie van parodontitis, waarvan het gebruik echt kan helpen om de progressie van deze ziekte te stoppen. Er zijn verschillende methoden voor chirurgische behandeling, die kunnen worden toegeschreven aan - open curettage, evenals patchwork-operaties. Het doel van de operatie is om alle dentale afzettingen van onder het tandvlees te verwijderen, alle ontstekingsgranulaties (die zich op de plaats van het vernietigde botweefsel hebben gevormd) te verwijderen en uiteindelijk parodontale pockets te verwijderen.

Dergelijke operaties worden uitgevoerd door kaakchirurgen met een specialisatie in parodontologie. Operaties zijn complex, vereisen zorgvuldigheid en vaardigheid van een arts, dus er zijn zeer weinig goede specialisten op dit gebied. In figuur 13-14 ziet u een fragment van de open curettagebewerking. Het tandvlees wordt losgemaakt van de tanden, de rand van het botweefsel wordt licht ontmaskerd, ontstekingsgranulaties zijn al gereinigd, maar de diepe parodontale holte in het hondengebied (die in de tweede foto is gevuld met botplasticmateriaal, waardoor het botniveau gedeeltelijk wordt hersteld), is duidelijk zichtbaar.

Lees meer over deze behandelmethode in ons artikel:
→ "Curettage uitvoeren met parodontitis"

7. Prothetiek voor parodontitis -

Orthopedische behandeling van parodontitis wordt uitgevoerd bij patiënten met ontbrekende tanden, of de methode van spalken van mobiele tanden met behulp van kunstmatige kronen wordt gekozen. Deze fase van behandeling is in wezen definitief (de daaropvolgende periodieke onderhoudstherapie niet meegerekend) en de prognose van de tanden zal er grotendeels van afhangen. Het doel van de orthopedische behandelingsfase is om de kauwende werking van het gebit te herstellen, om de kauwbelasting op verzwakte tanden te verminderen, waardoor wordt voorkomen dat de tanden bewegen, zich uitrekken of waaiervormig zijn.

Zoals we hierboven hebben gezegd, kunnen protheses tijdelijk en permanent zijn. Tijdelijke prothese met een verwijderbare prothese is noodzakelijk wanneer er geen grote groep tanden is. Een dergelijke prothese vermindert de belasting op de resterende tanden, verhoogt de effectiviteit van anti-inflammatoire therapie, vermindert de beweeglijkheid van de tanden en stopt ook de afbraak van botten. Als curettage of flapoperatie gepland is, kan het negeren van de noodzaak van tijdelijke prothesen in een dergelijke situatie leiden tot een toename van de beweeglijkheid van de tanden en tevens tot horizontale botresorptie bij de tanden in het operatiegebied.

Parodontitis: behandeling van volksremedies

Begrijpen: hoe effectief de behandeling van parodontitis met folkremedies thuis is, is voldoende om de persoonlijke ervaring van patiënten aan te wenden. De patiënt probeert het tandvleesontsteking / tandvleesontsteking eerst met verschillende spoelingen, gels, folk remedies, tandpasta's jarenlang thuis te behandelen. Als gevolg hiervan wordt gingivitis gemakkelijk parodontitis. De patiënt vervolgt deze behandeling en parodontitis ... vordert. Is deze behandeling zo effectief?

Gedurende 13 jaar, als parodontoloog, heb ik veel patiënten geraadpleegd die met parodontitis bij mij kwamen. Ze vroegen me hoe ze parodontitis konden genezen, maar de meeste van hen vereisten een snelle en eenvoudige behandeling van mij - niet moeilijker dan wat ze thuis gewend waren. Bijvoorbeeld de aanbevelingen van super-spoeling of wonderbaarlijke tandpasta, of magische anti-inflammatoire gel. Omdat ze moeite hadden om in te stemmen met het verwijderen van dentale afzettingen (de hoofdoorzaak van parodontitis), beschouwden ze dit toch als een zinloze procedure en waren ze er vast van overtuigd dat de enige juiste behandeling was wanneer de dokter hun tandvlees smeerde met een speciale zalf.

Informatie over de noodzaak om tanden te spalken, het gebruik van chirurgische behandelingsmethoden, de vaardigheden om tandzijde te gebruiken en de hygiënevoorschriften - dergelijke patiënten kwamen langs de oren. Ze zeiden dat ze dit niet nodig hadden, het was duur, dat ze er zeker van waren dat een dergelijke methode niet effectief was ("oom Kola heeft hier niet geholpen", zeiden ze). En toen verdwenen voor meerdere jaren of een beetje meer. Al die tijd gebruikten ze de traditionele folkmethoden die ze gebruikten - ze spoelden hun mond, smeerden tandvlees met reclamemateriaal, geloofden in pasta's van parodontitis en nog belangrijker, ze poetsten nog steeds hun tanden niet.

Na een paar jaar kwamen ze altijd terug met een hoge beweeglijkheid en / of waaiervormige discrepantie van de voortanden, etterende afscheiding uit parodontale pockets ... Ze waren al klaar voor alles, en ze waren veel minder geïnteresseerd in de kwestie van de prijs. Maar vaak is het moment al gemist en met parodontitis in ernstige mate is het onmogelijk om iets drastisch te veranderen. Van spoelen met kamille of eikenbast zul je natuurlijk niet slechter worden. De belangrijkste schade van deze remedies is dat de persoon gelooft dat hij wordt behandeld ... terwijl de ziekte blijft vorderen. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: Symptomen en behandeling van parodontitis thuis - nuttig voor u is gebleken!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Kaakholteontsteking - Wat is het en welke behandeling kun je toepassen? (Januari- 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter