Wat te doen na het trekken van tanden: aanbevelingen

Als je net een tand hebt laten verwijderen, is het heel belangrijk om te weten wat je moet doen na het trekken van tanden. Dit voorkomt de ontsteking van het gat, de ontwikkeling van bloedingen of oedeem, die vaak optreden als gevolg van fouten in het gedrag van de patiënt.

Patiënten spoelen bijvoorbeeld vaak hun mond zwaar, waardoor een stolsel uitvalt en ettervorming ontwikkelt, of aspirine neemt (bevordert bloedingen en hematomen) ... Ook aan het einde van het artikel kunt u zien hoe de tanden van de geëxtraheerde tanden er normaal anders uit moeten zien na verwijdering .

Tand verwijderd: wat te doen na verwijdering

Hieronder hebben we alle aanbevelingen na het trekken van tanden samengevat, wat handig voor u kan zijn: wat kunt u uitspoelen, kunt u roken na het trekken van tanden en kunt u alcohol drinken, hoeveel kunt u eten na het trekken van tanden ...

Alle onderstaande aanbevelingen zijn gebaseerd op hun persoonlijke 15 jaar ervaring als kaakchirurg en op academische kennis. Maar als u iets niet begrijpt, kunt u uw vraag stellen in de opmerkingen onderaan het artikel.

1. Wat te doen met een gaasje -

Vandaag is de tand verwijderd: wat te doen na verwijdering met een gaasje op het gat ... De met bloed doordrenkte tampon is een uitstekende voedingsbodem voor infecties. En hoe langer u het in de mond houdt, hoe groter het risico op ontsteking in het gat van de uitgetrokken tand. Als u nog steeds een gaasje op uw well heeft, moet u het dringend verwijderen. Het is raadzaam om dit te doen zonder schokken en niet strikt verticaal, maar aan de zijkant (om geen bloedstolsel met de swab uit het gat te trekken).

Een uitzondering kan de situatie zijn wanneer het gat nog podvravlivaet is - in dit geval kan een gaasje iets meer worden vastgehouden. Maar het is het beste om deze oude gaastampon te spugen gedrenkt in speeksel en bloed, een nieuw steriel verband te maken en het bovenop het gat te leggen (bijtend strak).

Het is belangrijk: speeksel kan in het begin normaal gesproken roze worden gekleurd vanwege de uitscheiding van ichor (dit mag je niet verwarren met een bloeding). Tegelijkertijd is het niet duidelijk waarom veel patiënten stoppen met het doorslikken van speeksel, maar zich ophopen in de mondholte. Dit laatste is absoluut niet nodig, speeksel kan zoals gewoonlijk worden ingeslikt.

2. Hoeveel kunt u eten na het trekken van tanden -

Meestal zijn patiënten geïnteresseerd in wanneer je kunt eten, na tandextractie, welk voedsel het beste is om te eten. Het is veilig om te eten na 2 uur, maar aan de andere kant (waar de tand werd verwijderd) - het is ongewenst om alles stevig of hard te kauwen in de eerste dagen na verwijdering. Dit is nodig om het verse bloedstolsel in het gat van de uitgetrokken tand niet te beschadigen.

Je kunt onmiddellijk na het trekken van de tanden water drinken. Wat het voedsel betreft, als je nog steeds 2 uur niet geduldig kunt zijn, kun je veilig en absoluut onmiddellijk een glas kefir drinken of yoghurt eten. Over het algemeen is er geen verbod op specifieke producten, het is alleen nodig dat het gekookte voedsel in de eerste dagen zacht is (bijvoorbeeld als het vlees is, dan wordt er geschoven).

3. Maak een verkoudheid vast zodat er geen zwelling is -

Wat te doen na het trekken van tanden, om de ontwikkeling van oedeem te voorkomen ... Zodra u thuiskomt, uw eerste stappen - haal ijs of een stuk bevroren vlees uit de vriezer, wikkel het in een handdoek en bevestig het aan uw wang in de projectie van de uitgetrokken tand. Dit is nodig om de mogelijke zwelling van de zachte weefsels van het gezicht dat zich kan ontwikkelen te voorkomen of te verminderen (vooral als de verwijdering moeilijk was).

Het is noodzakelijk om ijs 3-4 minuten te houden gedurende 5 minuten, met een interval van 5-10 minuten tussen elke nadering. Het is logisch om alleen in de eerste uren na verwijdering ijs te houden, dan is het nutteloos. Maar om te verwarmen en warmte toe te passen is absoluut onmogelijk, omdat ettering in dit geval is verstrekt.

Het is belangrijk: Als u de ontwikkeling van zwelling van de weke delen van het gezicht maximaal wilt voorkomen, neem dan naast het gebruik van verkoudheid in de eerste 2-3 dagen na verwijdering antihistaminica (anti-allergene) preparaten in. Deze groep medicijnen heeft ook een goed anti-oedeem effect. Vooral geschikt "Suprastin" 1 tablet een dag voor het slapengaan (gedurende 2-3 dagen).

4. Kan ik roken na het trekken van tanden -

Roken na het verwijderen van de tand is niet wenselijk gedurende ten minste 3 uur, maar het is het beste om indien mogelijk in de eerste 1-2 dagen te stoppen met roken. Dit komt door het feit dat nicotine een scherp spasme van bloedvaten in het slijmvlies en de oppervlaktelagen van het bot veroorzaakt, wat geen positief effect heeft op de genezing van het wondoppervlak.

5. Kan ik alcohol drinken na het trekken van tanden -

Vanwege de ervaren stress vragen veel patiënten afzonderlijk of het mogelijk is om alcohol te drinken na het trekken van tanden. Over het algemeen is inname van alcohol gecontra-indiceerd tijdens de eerste 24 uur na verwijdering, maar als de arts antibiotica voorschrijft, kan alcohol niet worden ingenomen gedurende het hele verloop van de antibioticatherapie (dwz 5-7 dagen).

Als antibiotica niet waren voorgeschreven, dan zijn sommige gevolgen waarschijnlijk niet van een kleine hoeveelheid zwakke alcohol afkomstig. Maar grote doses kunnen ertoe leiden dat het gat weer begint te bloeden of dat een hematoom kan verschijnen.

advertentie

6. Wat niet te doen na het verwijderen van de tand -

Wat kan niet worden gedaan na het categorisch verwijderen van de tand ....

 • de eerste 1-2 dagen kunt u geen warm bad nemen (een warme douche kan zijn), maar ook slapen, liggend aan de zijkant van de uitgetrokken tand - dit alles draagt ​​bij aan de verschijning van oedeem,
 • tijdens de week om het zwembad of de sauna te bezoeken,
 • hard werken (zodat er geen bloeding is),
 • rondneuzen in de wond met vreemde voorwerpen, tong,
 • open je mond wijd en maak actieve mimische bewegingen, want als ze zijn gehecht - kunnen ze uit elkaar vallen
 • Neem geen aspirine als pijnstiller (het verdunt het bloed en dit draagt ​​bij aan bloedingen en hematoomvorming),
 • Het is onmogelijk om de mondholte in de eerste 2-3 dagen intensief af te spoelen, zoals intensief spoelen kan leiden tot het verlies van een bloedstolsel uit het gat (dit zal noodzakelijkerwijs tot de ontsteking leiden).

7. Pijnstillers -

Als de verwijdering eenvoudig was - een pijnstiller na het trekken van de tanden is misschien niet nodig. Maar als u het optreden van pijn volledig wilt voorkomen, dan is het beter zelfs voordat de anesthesie is verstreken - om een ​​sterke tablet-pijnstiller te nemen (welke men beter kan kiezen - zie de link, maar vergeet niet dat u na verwijdering geen aspirine moet nemen).

Soms is de pijn erg sterk. In de regel gebeurt dit als de verwijdering werd uitgevoerd door een arts die zeer traumatisch was of sedentaire botfragmenten achterliet. De meest ernstige is de pijn wanneer de arts de boor gebruikte voor het boren van het bot, zonder gebruik te maken van waterkoeling (dit leidt tot necrose van het botweefsel als gevolg van oververhitting).

Het is belangrijk: Talrijke studies tonen aan dat de sterkte van pijn na tandextractie met gemiddeld 30-50% wordt verlaagd, als de arts hechtingen op het gat van de geëxtraheerde tand aanbrengt. Bovendien, de convergentie van de randen van het slijmvlies door hechting - stelt u in staat om het bloedstolsel te beschermen tegen uitval en letsel, vermindert op dramatische wijze het risico op ontsteking van het gat, elimineert bijna volledig het optreden van bloeden.

Na de gebruikelijke eenvoudige verwijdering, de meeste kaakchirurgen zeer zelden hechtingen. Ik kan aanbevelen voor de toekomst. Vraag altijd aan je chirurg om 1-2 naden over je te leggen, zelfs als de verwijdering eenvoudig is, en zelfs als je er 300-400 roebel voor moet betalen. De steken kunnen in de regel niet worden verwijderd (ze lossen zichzelf op), maar ze verminderen de pijn en verminderen het risico op complicaties.

8. Antiseptische spoelingen / baden -

Vergeet niet dat je je mond de eerste paar dagen na verwijdering niet goed kunt spoelen, omdat U kunt het bloedstolsel gemakkelijk uit het gat spoelen. In een put zonder stolsel zal het voedsel constant vullen, rotten en ontstekingen en pijn veroorzaken. Het is beter om de spoelingen te vervangen door de baden (pak de antiseptische oplossing in de mond, houd hem vast en spuug hem uit, of kauw hem lichtjes).

Wanneer antiseptische baden de moeite waard zijn -

 • als de tand was verwijderd als gevolg van een ontsteking,
 • er werd een snee gemaakt op het tandvlees om de flux te openen,
 • als u tanden heeft met onbehandelde cariës of tandplak, een infectie waarbij een bloedprop kan optreden.

Antiseptische baden zijn beter te doen met een 0,05% waterige chloorhexidine-oplossing. De oplossing wordt verkocht, kost ongeveer 30 roebel, heeft een uitgesproken antiseptisch effect, een beetje bittere smaak. Baden moet 3 keer per dag worden gedaan, houd de oplossing elke keer ongeveer 1 minuut in uw mond.

9. Antibiotica na het trekken van tanden -

Antibiotica na tandextractie moeten worden voorgeschreven door een kaakchirurg en mogen niet onafhankelijk worden ingenomen. Een antibioticum voor het trekken van tanden wordt altijd voorgeschreven in situaties waarbij:

 • de tand werd verwijderd op de achtergrond van ontsteking,
 • er was een moeilijke verwijdering
 • Er is een risico op complicaties.

Amoxiclav na tandextractie is een van de meest effectieve en populaire geneesmiddelen onder kaakchirurgen. Hij heeft een tropisme voor botweefsel. Volwassenen hebben Amoxiclav 625 mg nodig (elke tablet bevat amoxicilline 500 mg en clavulaanzuur 125 mg). Het medicijn wordt 2 keer per dag gedurende 5-7 dagen ingenomen.

Als diarree zich echter vaak ontwikkelt met uw antibiotica, kunt u het beste een ander antibioticum gebruiken, Unidox-Soluteb (100 mg tabletten, 2 maal daags gedurende 5-7 dagen). Dit antibioticum veroorzaakt veel minder vaak indigestie. We raden deze twee antibiotica om uit te kiezen.

Het is belangrijk: omdat Deze antibiotica zijn niet goedkoop, maar we zullen ook een ander Russisch medicijn zoals Lincomycin 0,25 capsules specificeren (2 capsules 3 maal daags, slechts 5-7 dagen). Het is een goedkoop, redelijk effectief medicijn, maar helaas heeft het een grote invloed op de darmmicroflora.

10. Als er bloed uit het gat is -

Er zijn verschillende effectieve methoden die het bloeden zullen stoppen. Meestal bloedt de wond bij mensen met hoge bloeddruk (hypertensie). De druktoename kan echter worden veroorzaakt door perfect gezonde mensen als gevolg van psychologische stress.

Het eerste wat u moet doen, is een strak gedraaide tampon van een steriel verband op de wond aanbrengen en dan onmiddellijk de druk meten. En als het verhoogd is, neem dan het juiste medicijn. Lees meer over het stoppen met bloeden - lees het artikel:
→ "Hoe kan ik stoppen met bloeden uit een gaatje thuis"

11. Als u een hoge bloeddruk heeft -

Als u regelmatig de druk meet, als deze hoger is dan de werker, drink dan het juiste medicijn. Anders is er een zeer hoog risico op bloeding of hematoomvorming. De eerste kan leiden tot zwakte en duizeligheid, en de vorming van een hematoom is beladen met zijn ettering en de noodzaak van zijn opening.

12. Als u diabetes heeft -

Als u thuis een apparaat heeft om de bloedsuikerspiegel te bepalen, is het raadzaam om meteen suiker te meten. Stress van de verwijdering draagt ​​bij tot de afgifte van adrenaline, waarvan de concentratie grotendeels afhangt van de indicatoren van de bloedsuikerspiegel. Dit zal u helpen voorkomen dat u zich ziek voelt.

13. Verwijderen van hechtingen na verwijdering -

Na verwijdering van de tand worden de hechtingen gewoonlijk binnen 7-8 dagen verwijderd. Het verwijderen van hechtdraad is echter mogelijk niet nodig als bijvoorbeeld catgut wordt gebruikt als hechtmateriaal. Dit materiaal lost zichzelf op in een periode van 10 dagen. Als je ziet dat de shovchiki erg los zitten, kunnen ze eenvoudig met schone vingers worden verwijderd.

14. Tandheelkundige behandeling na verwijdering -

Behandeling na tandextractie is wenselijk om niet eerder dan 7 dagen voort te zetten. Als het verwijderen moeilijk was, kan het soms tot 14 dagen duren. Dit komt door het feit dat er veel pathogene infecties zijn in carieuze tanden, die bij het boren van een tand gemakkelijk in een bloedstolsel kunnen komen en tot ettering kunnen leiden.

Hoe normaal zou het gat van de uitgepakte tand er uit moeten zien -

Zoals je hieronder zult zien - nadat een tand is verwijderd, is de bloedstolsel eerst intens bourgondisch van kleur. Geleidelijk aan wordt het oppervlak van het bloedprop witachtig / geelachtig (dit is de norm, omdat fibrine-effusie optreedt). Normale bloedstolsel de volgende dag zou al dicht moeten zijn. Als het stolsel losraakt - dit betekent zijn desintegratie, en je moet jezelf bekend maken met de symptomen van ontsteking van het gat om tijdig een arts te raadplegen.

Hoe ziet de kauwgom eruit na het trekken van de tanden (normaal) -

Mondverzorging na tandextractie -

Mondzorg vereist zorgvuldige zorg na het trekken van tanden. De tanden moeten zoals gebruikelijk worden gereinigd, inclusief een groep tanden in het gebied van de uitgetrokken tand. De laatste worden eenvoudigweg voorzichtiger schoongemaakt, om het bloedstolsel niet te beschadigen. Spoel de mond van het schuim moet ook voorzichtig zijn om het stolsel niet uit het gat te spoelen.

Je moet ook zorgen voor het tandvlees na het trekken van de tanden (hiervoor zijn voldoende antiseptische baden, die we hierboven beschreven hebben). Maar het gebrek aan goede hygiëne zal de ophoping van milde microbiële plaque veroorzaken, die is beladen met ettering van het gat en de ontwikkeling van alveolitis. We hopen dat het artikel over het onderwerp: Een tand uitdeuken wat te doen - nuttig voor u bleek te zijn!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Hoe verminder je de zwellingen na verwijdering van je verstandskiezen? (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter