Isotretinoïne: prijs, instructie

Isotretinoïne (13-cis-retinoïnezuur, Fig. 1) is een structureel analoog van vitamine A. Het verwijst naar bereidingen van de retinoïde groep. Het wordt gebruikt voor de behandeling van acne, rosacea, dermatitis, en ter vermindering van de diepte van rimpels en fijne lijntjes op het gezicht.

Dit artikel is onderverdeeld in 2 thematische delen, waarin we in detail het gebruik van geneesmiddelen met Isotretinoïne bespreken -

 • voor de behandeling van acne en acne,
 • om de diepte van rimpels en huidverduurzaming te verminderen.

1. Isotretinoïne met acne -

Het werkingsmechanisme van geneesmiddelen op basis van isotretinoïne voor acne (voor acne en acne):

 • Vermindert de dikte van de oppervlaktelaag van de epidermis -
  wanneer het wordt aangebracht op de huid, heeft isotretinoïne een licht irriterend effect op de cellen van het stratum corneum, waardoor ze loslaten en exfoliëren (peeling-effect). Dit leidt tot een afname van de dikte van het oppervlaktelatum corneum van de epidermis, bestaande uit dode cellen. Hierdoor worden de poriën van de huid opener, wat de vorming van vetproppen (mee-eters) in de poriën voorkomt.
 • Comedolytische eigenschappen -
  isotretinoïne is in staat om de substantie van vetproppen op te lossen, waardoor de poriën van de huid verstopt raken. Dit leidt tot de reiniging van de poriën van de huid tegen acne, en helpt ook om de vorming van acne te voorkomen.
 • Vermindert de activiteit van de talgklieren -
  Een van de belangrijkste factoren voor de vorming van acne en acne is de verhoogde functie van de talgklieren, waarvan de kanalen uitmonden in het lumen van de haarzakjes in de poriën van de huid. Verhoogde vetafscheiding draagt ​​bij aan verstopte poriën. Isotretinoïne normaliseert de functie van de talgklieren van de huid, waardoor de secretie wordt verminderd.

Het is belangrijk: Houd er rekening mee dat u ongeveer 4 weken nodig heeft voordat u bepaalde positieve veranderingen in de huid opmerkt. Wees daarom geduldig. Bovendien kunnen de eerste 1-2 weken uw acne verergeren (dit is normaal bij gebruik van deze groep geneesmiddelen). Isotretinoïne instructies voor gebruik voor acne - u vindt aan het einde van dit artikel.

Isotretinoïne: foto voor en na acnebehandeling

advertentie

2. Verminder rimpeldiepte -

Met behulp van de geneesmiddelen van de groep van retinoïden voor de behandeling van huidziekten, vonden dermatologen dat de huid ook elastischer, gladder werd, de diepte van de rimpels werd verminderd. Deze effecten werden onderzocht en het bleek dat Isotretinoïne de volgende effecten op de huid heeft:

 • Peeling effect -
  het gebruik van het medicijn leidt tot een afname van de dikte van het oppervlaktelatum corneum van de epidermis als gevolg van exfoliatie van dode huidcellen. Hierdoor ziet de huid er jonger en stralender uit, alsof u verschillende methoden voor het schillen van het oppervlak hebt uitgevoerd.
 • De toename van de deling van epidermale stamcellen -
  isotretinoïne beïnvloedt stamkeratinocyten (hun talrijke lagen van deze cellen zijn de opperhuid), waardoor de snelheid van hun deling en transformatie in rijpe keratinocyten toeneemt. Dit leidt tot een toename van de dikte van de diepe lagen van de opperhuid, bestaande uit levende keratinocyten.

  Een toename in de dikte van de epidermis leidt tot een toename van de hydrofobe eigenschappen ervan, wat wordt weerspiegeld in het feit dat de huid minder vocht zal verliezen als gevolg van een afname van de verdamping van het huidoppervlak. Goed gehydrateerde huid ziet er altijd jonger uit.

 • Stimulatie van de productie van collageen en hyaluronzuur -
  Isotretinoïne dringt niet alleen in de opperhuid binnen, maar dringt ook door in de diepere lagen van de huid (dermis). Daar verhoogt het de productie van zijn eigen collageen en elastine, evenals hyaluronzuur door de activiteit van fibroblasten te stimuleren. Dit alles verhoogt de elasticiteit van de huid, helpt de diepte van rimpels en fijne lijntjes in het gezicht te verminderen.

De optimale concentratie van isotretinoïne om rimpels te verminderen -

Studies hebben aangetoond dat isotretinoïne, als een actieve stof in crèmes en gels, een gunstig effect heeft op de behandeling van huidveranderingen door de huid. We analyseerden de drie belangrijkste studies -

1) "Armstrong RB, Lesiewicz J, Harvey G et al. Klinische beoordeling van met licht beschadigde huid behandeld met isotretinoïne met behulp van foto's Arch Dermatol 1992; 128: 352-6."
2) "Sendagorta E, Lesiewicz J, Armstrong RB. Topisch isotretinoïne voor beschadigde huid." J Am Acad Dermatol 1992; 27: S15-18. "

In deze studies was de concentratie van Isotretinoïne verhoogd van 0,05% aan het begin van het onderzoek tot 0,1% aan het einde van het onderzoek. Ondanks de toename in concentratie, werd het medicijn goed verdragen door patiënten, zonder een significante huidirritatie te veroorzaken. Als gevolg van een huidverouderingsbehandeling met 0,1% isotretinoïne, nam het effect van het verbeteren van de conditie van de huid geleidelijk toe gedurende de 36 weken durende behandeling.

3) De studie "Maddin S, Lauharanta J, Agache P et al. Isotretinoin verbetert het uiterlijk van een beschadigde huid: 36 weken durende, multicenter, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde studie." J Am Acad Dermatol 2000; 42: 56-63 ". In deze studie werd een combinatie van 0,05% isotretinoïne gebruikt in combinatie met zonnebrandcrème voor de behandeling van fotogenering. Het resultaat - de conditie van de huid met zichtbare beschadigingen van het licht was aanzienlijk verbeterd, wat werd vastgelegd met behulp van profilometrie.

conclusies: Als u geïnteresseerd bent in het voorkomen van fotoveroudering van de huid, dan is het het beste om een ​​0,05% concentratie te gebruiken in combinatie met zonnebrandmiddelen. Als u de elasticiteit van de huid wilt vergroten en de rimpeldiepte wilt verminderen, moet de hoofdbehandeling worden uitgevoerd met een 0,1% -concentratie, maar als de huid in de eerste of twee maanden aan het geneesmiddel wennen is, is het beter om 0,05% concentratie te gebruiken.

De werking van isotretinoïne heeft een vertraagd effect - het duurt ongeveer 8-12 weken voordat u bepaalde positieve veranderingen opmerkt. Wees daarom geduldig. Het schema van gebruik van het medicijn om rimpels te verminderen zal hetzelfde zijn als voor de behandeling van acne (zie hieronder).

SAMENVATTING: Moet ik isotretinoïne gebruiken voor rimpels?

In principe is het mogelijk, hoewel het de moeite waard is op te merken dat dit medicijn zelden wordt gebruikt voor de correctie van rimpels in het buitenland. Om deze reden vindt u geen foto's vóór en na het aanbrengen van Isotretinoin voor rimpelcorrectie. Over de hele wereld wordt het krachtigere retinoïde Tretinoïne overwegend voor dit doel gebruikt.

Desondanks kan Isotretinoïne nog steeds worden gebruikt voor de correctie van rimpels, maar alles komt ook op tegen het feit dat Russische apotheken eenvoudigweg geen behoorlijke externe preparaten op basis van Isotretinoïne hebben en we hebben geen goede ingevoerde Isotrex-preparaten.

Isotretinoïne: prijs, analogen

Middelen voor uitwendig gebruik op basis van isotretinoïne, te koop in de apotheek in Rusland -

 • Het medicijn "Retinoïne zalf" (Figuur 6) -
  Verkrijgbaar met een isotretinoïneconcentratie van 0,05% of 0,1%. De kosten bedragen 250 tot 350 roebel voor een buis van 10 gram. Vooral geschikt voor de droge huid, in mindere mate - voor normaal. Bovendien zal de vetachtige substantie van de zalf de poriën verstoppen en de vorming van acne bevorderen.
 • Huidlotion "Retasol" (fig.7) -
  Het is een oplossing voor uitwendig gebruik, met een isotretinoïneconcentratie van 0,025%. Bevat een grote hoeveelheid alcohol, waardoor de huid verder uitdroogt. De kosten van ongeveer 450 roebel per fles van 50 ml. Alleen geschikt voor een vette huid. bevat veel alcohol, die de huid zal drogen.
 • Gel "Isotrexin" (Fig.8) -
  bevat een combinatie van isotretinoïne, 05% en het antibioticum erytromycine 2%. De kosten van de gel bedragen ongeveer 2300 roebel voor een tube van 30 gram. Het is alleen geschikt voor de behandeling van de gecombineerde vorm van acne (wanneer er tegelijkertijd acne en acne zijn).

Isotretinoïne tabletten -

 • "Acnecutan" (Fig.9),
 • "Roaccutan" (foto 10).

Het moet gezegd dat deze vormen van orale isotretinoïne verbazingwekkend effectief zijn bij de behandeling van acne. In het buitenland worden deze medicijnen op grote schaal gebruikt, maar alleen na overleg met een dermatoloog.

Geneesmiddelen met een vergelijkbaar effect -
we hebben al gezegd dat er medicijnen zijn gebaseerd op een andere, sterkere retinoïde, tretinoïne, die een effect heeft dat vergelijkbaar is met dat van isotretinoïne, maar meer nog. Deze medicijnen omvatten -

 • Retin-A (Fig.11),
 • Retin-A Micro,
 • Retino-A
 • A-Ret Gel.

Isotretinoin: instructies voor gebruik

Deze instructie over het gebruik van het medicijn is even geschikt voor de behandeling van acne, als voor de huidverjongingstechniek, volgens welke de informatie hieronder zal worden gegeven.

1) Was de huid grondig met een milde reiniger.
2) Het is raadzaam om 20-30 minuten te wachten tot de huid goed is opgedroogd.
3) Knijp een erwt-sized drug en wrijf het gelijkmatig.
4) Vermijd contact met het medicijn op de slijmerige ogen, lippen, neus.
5) Was uw handen grondig na het aanbrengen van het product.
6) Gebruik isotretinoïne 1 keer per dag (voor het slapengaan).
7) Wees geduldig - u zult de eerste resultaten in 4 weken zien in de behandeling van acne, en in 8-12 weken, voor huidverjonging.
8) De gemiddelde duur van de behandeling is 16-24 weken voor de behandeling van acne en tot 36 weken om het uiterlijk en de elasticiteit van de huid te verbeteren.

BELANGRIJK:

Gebruik niet meer drugs dan aanbevolen, en vaker dan voorgeschreven, omdat dit zal het effect niet versnellen, maar zal meer roodheid, peeling en jeuk veroorzaken. Bovendien kunt u Isotretinoin niet gebruiken als de huid in het toepassingsgebied is beschadigd.

Tijdens de behandelingsperiode is het noodzakelijk om zonlicht te vermijden, vooral tijdens periodes met hoge zonneactiviteit, anders kunt u hyperpigmentatie van de behandelde huid krijgen. Breng altijd zonnebrandcrème aan met een beschermingsfactor van minimaal SPF 30 voordat u naar buiten gaat. Draag in de zomer breedgerande hoeden die uw gezicht bedekken tegen de zon.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten voor gebruik een arts raadplegen, omdat Isotretinoïne wordt door de huid opgenomen en kan de baby schaden.

Vergelijk Isotretinoin met andere retinoïden -

Om door te dringen in de diepere lagen van de huid en interactie te hebben met fibroblasten die collageen, elastine en hyaluronzuur synthetiseren, moet 13-cis-retinezuur (Isotretinoïne) eerst worden omgezet in zuiver retinoïnezuur na aanbrengen op de huid.

Het moet duidelijk zijn dat alleen puur retinoïnezuur de enige vorm van vitamine A is die in staat is om interactie te hebben met fibroblasten, hun activiteit te stimuleren en daardoor de synthese van collageen, elastine en hyaluronzuur te verhogen. Er wordt aangenomen dat eventuele extra stappen in het proces van transformatie van retinoïden in retinoïnezuur hun effectiviteit verminderen en verzwakken.

Daarom is de werkzaamheid van isotretinoïne enigszins slechter dan die van een ander geneesmiddel uit de groep van retinoïden - tretinoïne. Dit laatste is precies puur retinolzuur, dat geen transformatie meer vereist. En Isotretinoïne, dat 13e is van cis-retinezuur, moet nog steeds worden omgezet in zuiver retinezuur voordat het begint te werken.

Hoewel Isotretinoin en zwakker, maar het is minder irriterend voor de huid en heeft veel minder bijwerkingen dan Tretinoïne. Er zijn andere retinoïden, bijvoorbeeld, iedereen heeft gehoord over cosmetica met retinol, retinaldehyde. Maar fondsen met deze retinoïden zullen nog minder effectief zijn, omdat hetzelfde retinol om in retinezuur om te zetten, moet nog meer stadia van transformatie doorlopen (24stoma.ru).

Isotretinoïne: bijwerkingen

Opgemerkt moet worden dat Isotretinoïne verschillende mensen op verschillende manieren kan beïnvloeden. Bij de meeste patiënten zijn ze volledig afwezig of mild. De meest voorkomende bijwerkingen zijn -

 • roodheid van de huid (fig.12),
 • schilferen van de huid (Fig. 13)
 • tintelingen, branderigheid en irritatie van de huid op de plaats van toediening,
 • verhoogde gevoeligheid van de huid voor zonlicht.

We hopen dat ons artikel: Isotretinoïne zalf prijs - voor jou nuttig is gebleken!

Auteur: editors van de portal.

Loading...

Laat Een Reactie Achter