Tretinoïne crème voor acne en rimpels

Tretinoïne (Tretinoïne, Fig. 1) verwijst naar preparaten van de retinoïdegroep, die structurele analoga van vitamine A zijn. Om preciezer te zijn, het is transretinoïnezuur (zuiver retinezuur). Als resultaat van talrijke studies werd onthuld dat zuiver retinezuur de meest krachtige en effectieve vorm van vitamine A is.

Het is een feit dat huidcellen speciale receptoren (RAR) hebben van alle retinoïden, alleen tot zuiver retinezuur. ie alle andere retinoïden, zoals retinol of retinolacetaat, retinaldehyde, 13 cis-retinezuur, moeten eerst op de huid worden gemetaboliseerd tot zuiver retinolzuur voordat ze kunnen reageren op de RAR-receptoren van de huidcellen. Dat is de reden waarom Tretinoïne de sterkste retinoïde is.

Aanvankelijk werd dit medicijn alleen gebruikt voor de behandeling van acne en acne. Dermatologen merkten echter op dat tijdens de behandeling met tretinoïne de huid elastischer werd en rimpels en fijne lijntjes op het gezicht minder opvallen. In de afgelopen decennia was het Tretinoin crème - beoordelingen door vele dermatologen (evenals klinische studies) bevestigen dit - is uitgegroeid tot een van de meest effectieve behandelingen voor rimpels en andere tekenen van huidverduurzaming.

Tretinoïne-inhoudcrème -

Alle onderstaande middelen hebben afgiftevormen met verschillende concentraties tretinoïne: 0,025%, 0,05% of 0,1%. De volgende crèmes en gels komen het meest voor.

→ "Retin-A" (Fig.2),
→ "Retin-A Micro" (Fig. 3),
→ "A-Ret Gel" (Fig.4),
→ "Retino-A" ... en anderen.

Retin-A Micro verschilt van alle andere preparaten met tretinoïne doordat de moleculen van tretinoïne in dit preparaat zijn ingesloten in speciale microsferen (micro-inkapselingstechnologie). Hierdoor kan tretinoïne langzamer worden vrijgegeven, zodat de werking ervan niet tegelijkertijd maar iets langer in de tijd wordt uitgeoefend.

Dit heeft grote voordelen, omdat Het vermindert de mate van bijwerkingen, zoals roodheid, droogheid en schilfering van de huid. Dit is vooral belangrijk bij patiënten met een droge en gevoelige huid. Ook heeft het medicijn het effect van het verminderen van de glans van een vette huid, waardoor het kan worden aanbevolen voor patiënten met een vette huid.

Tretinoïne crème: prijs

Tretinoïne crème kan worden gekocht in Moskou onder de handelsmerken Retin-A, Retino-A of A-Ret Gel. In de regel is het het gemakkelijkst om een ​​medicijn op internet te vinden, omdat in apotheken is het niet te koop (blijkbaar vanwege het gebrek aan certificering in Rusland).

Op Tretinoin-crème is de gemiddelde prijs $ 48-52 (de prijs is strikt gebonden aan de dollar, aangezien al deze producten in de VS worden gemaakt). Het volume van de buis in geneesmiddelen van deze groep is niet erg groot - gewoonlijk slechts 20 g.

Vervolgens analyseren we in detail beide gebruiksrichtingen van Tretinoïne -

 • met acne en puistjes,
 • om rimpels te verminderen en de elasticiteit van de huid te verbeteren.

1. Tretinoïne-acnecrème: beoordelingen

Het uiterlijk van acne en acne is te wijten aan twee belangrijke factoren. Ten eerste met een toename van de activiteit van de talgklieren die vetafscheiding produceren. Ten tweede, met keratose van het epithelium van de haarzakjes, waardoor een groot aantal ontschilferde dode epitheliale cellen zich ophoopt in het follikellumen.

Dus, een teveel aan vetafscheiding + een teveel aan afgeschilferde epitheliale cellen - leidt tot blokkering van het lumen van de haarzakjes met acne, die niets anders zijn dan vetpluggen. Op de huid verschijnt acne ofwel als zwarte stippen in de poriën van de huid (fig.5), of als witte bultjes op het huidoppervlak (fig.6). Als zich onder vette opstoppingen een ontsteking begint te ontwikkelen, leidt dit tot de vorming van acne (figuur 7).

Het werkingsmechanisme van tretinoïne bij acne en acne -

 • De afname van de dikte van het stratum corneum van de epidermis -
  oppervlaktelaag van de epidermis bestaat uit dode cellen. Blootstelling aan tretinoïne leidt tot een verhoging van de snelheid waarmee huidcellen worden vernieuwd. Dit proces gaat gepaard met overvloedige afschilfering van dode cellen van de oppervlaktelaag, die eruit ziet als desquamatie.

  Het verminderen van de dikte van het stratum corneum vergemakkelijkt de evacuatie van vetafscheiding en afgeschilferde epitheelcellen uit de poriën van de huid, die haarzakjes bevatten. Dienovereenkomstig helpt het om de poriën te reinigen, en vermindert ook het risico van de vorming van acne en acne.

 • Het heeft comedonolytisch effect -
  Acne wordt vaak de term 'comedo' genoemd. Blootstelling aan tretinoïne draagt ​​bij aan het oplossen van vetproppen die al in de poriën van de huid zijn gevormd. Als gevolg hiervan worden de poriën schoon en open. Dit effect van tretinoïne kan worden gebruikt voor de behandeling van acne en voor de preventie ervan.
 • Normaliseert epithelisatieprocessen in de haarzakjes -
  we hebben hierboven vermeld dat keratose van het epitheel van de haarzakjes leidt tot een sterke toename van het aantal afgeschilferde epitheliale cellen in het lumen van de follikel. Normalisatie van de epithelisatie, Tretinoïne vermindert het aantal afgeschilferde epitheliale cellen dat poriën kan verstoppen. Daarom voorkomt het de vorming van acne en acne.

Tretinoïne voor acne: foto voor en na

Hoe Tretinoin Cream toe te passen voor acne en acne -

Tretinoïne creme voor acne - patiëntenbeoordelingen zijn zowel negatief als enthousiast. Het medicijn is echt heel effectief en alle negatieve beoordelingen zijn voornamelijk te wijten aan twee factoren:

 • Verkeerde keuze van geneesmiddelconcentratie -
  in dit geval is meer niet beter. Het is noodzakelijk om te beginnen met alleen gebruik met 0,025% van de concentratie. Hogere concentraties zullen aanzienlijke roodheid en schilfering van de huid veroorzaken. Het medicijn mag maar één keer per dag worden gebruikt, maar dermatologen raden aan om het de eerste weken om de dag te gebruiken om aan de huid te wennen.
 • Verkeerde keuze van indicaties voor gebruik -
  het medicijn als monotherapie is precies en alleen bedoeld voor de behandeling van acne, die eruit ziet als zwarte stippen in de poriën van de huid (open comedonen), of als kleine witte bultjes op het huidoppervlak (gesloten comedonen). Als u acne + acne heeft - mag Tretinoïne-crème alleen worden gebruikt als onderdeel van combinatietherapie met op benzoylperoxide gebaseerde geneesmiddelen of antibiotica.

Is belangrijk: als het medicijn tegen acne wordt gebruikt, is het absoluut normaal dat u in de eerste 2 weken voor het eerst merkt dat de conditie van de huid verslechtert. We herhalen: dit is volkomen normaal, het medicijn is niet nodig.

Toepassingsschema -

De crème wordt 1 keer per dag ('s nachts) aangebracht. Het medicijn wordt aangebracht om gereinigd te worden met milde detergenten en een goed gedroogd oppervlak van de huid van het gezicht, waarop elementen van de laesie voorkomen. Voor behandeling met één gezicht is een crème van erwten voldoende. De crème wordt door de vingers ingewreven. 'S Morgens moet je de huid grondig reinigen en voordat je in de zon gaat, moet je zonnebrandcrème aanbrengen (met een SPF van minstens 30). U zult de eerste resultaten 4 weken na toepassing zien. Een uitgesproken resultaat verschijnt binnen 8-12 weken.

2. Tretinoïne Anti-rimpelcreme -

Het is bekend dat Tretinoïne de regeneratie van huidcellen, de productie van collageen en hyaluronzuur stimuleert. Dermatologen raakten geïnteresseerd in dit effect en na een reeks onderzoeken was Tretinoin Cream het eerste therapeutische middel dat door de FDA werd goedgekeurd voor de behandeling van rimpels, ouderdomsvlekken en andere huidveroudering manifestaties veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht.

Opgemerkt moet worden dat van alle retinoïden Tretinoïne het meest onderzochte medicijn is. Tretinoïne crème - beoordelingen van dermatologen en patiënten bevestigen de klinische werkzaamheid van het medicijn, evenals de veiligheid van het gebruik ervan. Tretinoïne heeft een complex effect op de oppervlaktelaag van de huid (epidermis) en op de diepe lagen van de huid (dermis).

Tretinoïne tegen rimpels: foto voor en na

advertentie

Effecten van tretinoïne crème in de epidermis -

De epidermis bestaat uit een groot aantal lagen keratinocytcellen met verschillende gradaties van differentiatie. Tretinoïne versnelt de deling van stamkeratinocyten en celvernieuwing van de epidermis en bevordert ook exfoliatie van het oppervlaktelatum corneum van de epidermis, bestaande uit dode cellen (peleffect).

Ten eerste leidt het tot een afname van de dikte van de oppervlaktelaag van de opperhuid, waardoor het oppervlak van de huid er jonger, egaler en stralender uit kan zien. Ten tweede leidt de versnelde verdeling van stamcellen tot een toename van de dikte van de diepe lagen van de epidermis, bestaande uit levensvatbare keratinocyten, wat leidt tot een toename van de totale dikte van de gehele epidermis.

De laatste omstandigheid maakt het op zijn beurt mogelijk dat de oppervlaktelagen van de huid meer dicht en elastisch zijn. Het is immers bekend dat eerst rimpels en dunne lijnen verschijnen waar de huid dunner is. Maar de toename van de dikte van de epidermis heeft nog een andere belangrijke rol: een toename van de cellagen draagt ​​bij aan een toename van de hydrofobe eigenschappen van de huid, wat leidt tot een afname van de verdamping van vocht van het oppervlak. Een goed gehydrateerde huid blijft veel langer jong en elastisch.

Andere effecten van tretinoïne in de epidermis -

 • draagt ​​bij aan het verdwijnen van ouderdomsvlekken,
 • vermindert het risico op ouderdomsvlekken op de huid en "seniele keratose".

Effecten van Tretinoïne crème in de huidlaag van de huid -

Indringend in de dermale laag van de huid, stimuleert Tretinoïne de synthese van nieuw collageen en elastine door fibroblasten, evenals de synthese van hyaluronzuur. Er is ook stimulatie van angiogenese (het aantal kleine bloedcapillairen neemt toe), dat stofwisselingsprocessen in de huid stimuleert, en de verzadiging ervan met zuurstof en voedingsstoffen.

Het moet gezegd dat de elasticiteit van onze huid van verschillende factoren afhangt. Allereerst op het aantal collageen- en elastinevezels in de dermis, en ten tweede op de functionele toestand van deze vezels (de mogelijke mate van hun compressie / expansie). De functionele toestand van collageen- en elastinevezels hangt rechtstreeks af van hun mate van hydratatie met water. Als de vezels zwak gehydrateerd (verzadigd) zijn met water, zullen ze slecht comprimeren / expanderen, d.w.z. huid wordt minder elastisch.

Op zijn beurt hangt de mate van hydratatie van de vezels direct af van de hoeveelheid hyaluronzuur in de dermis, omdat het hyaluronzuurmoleculen zijn die watermoleculen bevatten. Het is bekend dat op de leeftijd van 40-45 de hoeveelheid collageen, elastine en hyaluronzuur in de huid ongeveer 2 keer daalt. Tretinoïne crème stimuleert de synthese van collageen en hyaluronzuur, waardoor niet alleen het verouderingsproces van de huid wordt vertraagd, maar ook de conditie ervan aanzienlijk verbetert.

Wat is de meest effectieve tretinoïneconcentratie?

Tretinoïne crème bevat de tretinoïne-component in een van de drie mogelijke concentraties - 0,025%, 0,05% of 0,1%. Er is een aantal onderzoeken uitgevoerd om de optimale therapeutische concentratie van Tretinoïne te bepalen voor de behandeling van huidfotokolatie ("Griffiths CE, Kang S, Ellis CN et al. Studie over de verschillende niveaus van irritatie").

Deze studie werd binnen 48 weken uitgevoerd. Wetenschappers hebben geconcludeerd dat er op de lange termijn geen verschil is in het gebruik van een lagere concentratie van 0,025% en een hogere concentratie van 0,1%. Een lagere concentratie van 0,025% werd door patiënten beter verdragen en werd na verloop van tijd effectiever dan concentraties van 0,05 of 0,1%, wat aanzienlijke huidirritatie veroorzaakte.

Maar het gebruik van producten met een tretinoïneconcentratie van 0,01% en lager is zinloos, omdat studies toonden geen verschil in de toestand van de huid voor en na het toepassen van een dergelijke concentratie (onderzoek "Olsen EA, Katz HI, Levine N et al. Tretinoïne verzachtende crème: een nieuwe therapie voor door licht beschadigde huid." J Am Acad Dermatol 1992 ").

overzicht: Tretinoïneconcentratie van 0,025% kan als therapeutisch effectief worden beschouwd, met een redelijke hoeveelheid bijwerkingen (roodheid en schilfering van de huid in het primaire stadium). Na slechts een paar maanden 0,025% concentratie toe te passen en de huid eraan te wennen, kan men naar een hogere 0,05% concentratie gaan. En over het algemeen is het niet nodig om producten te gebruiken met een tretinoïneconcentratie van 0,01% of lager (dit is zinloos).

Tretinoïne crème: gebruiksaanwijzing

Als u Tretinoïne-antirimpelcrème gebruikt - de beoordelingen van artsen verklaren unaniem: er is een hoog risico op bijwerkingen als gevolg van zelfbehandeling. Het is raadzaam om een ​​dermatoloog te raadplegen voordat u het medicijn gebruikt. De eerste week van het gebruik van Tretinoïne-antirimpelcrème wordt slechts 2 keer per week aanbevolen. Na 1 week is het de moeite waard om over te schakelen naar een andere dag en pas na nog eens 1-2 weken (de huid is al gewend aan de werking van tretinoïne) - breng het elke dag aan.

Spoel de huid grondig af met een mild reinigingsmiddel en droog het voordat u de crème aanbrengt. Voor het aanbrengen van Tretinoin crème - beoordelingen suggereren dat het beter is om 20-30 minuten te wachten totdat de huid volledig is opgedroogd (dit zal irritatie en roodheid helpen verminderen).

Het is het beste om de nachtcrème anti-rimpel Tretinoin tegelijkertijd toe te dienen. De hoeveelheid room ter grootte van een erwt moet voldoende zijn voor alle delen van het gezicht. Wrijf zachtjes Tretinoin-crème in de huid van gezicht en hals, vermijd contact met slijmvliesogen, lippen en neus of beschadigde huid. Gebruik altijd zonnebrandcrème (met een SPF van minstens 30) tegen de achtergrond van tretinoïnegebruik in perioden met hoge zonneactiviteit voordat u naar buiten gaat.

Is belangrijk: voor de eerste zichtbare resultaten bij het verbeteren en gladmaken van rimpels duurt het gewoonlijk 4 tot 8 weken van regelmatig gebruik. De meest duurzame resultaten zijn zichtbaar in ongeveer 3-4 maanden. Een toename van de hoeveelheid crème of frequenter gebruik (meer dan 1 keer per dag) zal het resultaat niet verbeteren of versnellen, maar zal alleen meer irritatie en schilfering van de huid veroorzaken.

Het is belangrijk: Als u bovendien de eigenaar bent van een zeer gevoelige of droge huid, moet u waarschijnlijk zachtere preparaten van de groep retinoïden gebruiken. Dit voorkomt ernstige peeling en nog meer droge huid, scheuren, huidirritatie. Voor zachtere retinoïden zijn -

→ pure retinol,
→ Retinoïde op isotretinoïne gebaseerde middelen (bijvoorbeeld retinoïne zalf).

Contra-indicaties en bijwerkingen -

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, moeten een arts raadplegen voordat ze producten gebruiken die tretinoïne bevatten - dermatologen herhalen dit voortdurend. Omdat deze geneesmiddelen door de huid worden opgenomen en mogelijk schadelijk kunnen zijn. Maar het is het beste om helemaal te weigeren van het gebruik van deze groep medicijnen tijdens zwangerschap en voeding.

De meest voorkomende bijwerkingen zijn -

 • jeuk, verbranding, huidirritatie,
 • het uiterlijk van uitdroging, peeling (Fig. 16),
 • roodheid (Fig. 17),
 • huidpigmentatie,
 • gevoel van warmte, tintelingen op de plaats van toediening van het medicijn.

Meer zeldzame bijwerkingen -

 • urticaria,
 • brandwonden,
 • moeite met ademhalen.

Aanbevelingen voor het verminderen van het optreden van bijwerkingen  -

1) Als de huid erg geïrriteerd of droog is, is het raadzaam om 30 minuten na het aanbrengen van tretinoïne een moisturizer op de huid aan te brengen. Het kalmeert irritatie en elimineert buitensporige droogte.

2) Als de huid na twee of drie weken tekenen van ernstige roodheid en irritatie behoudt - verminder de concentratie van tretinoïne of verminder de frequentie van de toepassingen (bijvoorbeeld, voordat u aan de huid gewend bent, begin deze elke dag te gebruiken).

We hopen dat ons artikel: Tretinoïne-prijs, beoordelingen, nuttig voor u is gebleken!

Auteur: editors van de portal.

Loading...

Laat Een Reactie Achter