Etmoiditis: symptomen en behandeling

Ethmoiditis is een ontsteking van de ethmoid sinus (ethmoid sinus). Vaak wordt de ontsteking van de ethmoïde sinus de generieke term 'sinusitis' genoemd, wat moet worden begrepen als de ontsteking van een van de vier paren sinussen.

De paranasale sinussen (naast de ethmoid) omvatten ook -

 • maxillaire sinussen - hun ontsteking wordt de term "antritis" genoemd,
 • frontale sinussen - hun ontsteking wordt "frontale sinus" genoemd,
 • sinushengel - hun ontsteking wordt sphenoiditis genoemd.

Roostersinus is gepaard (Fig. 1). Elke ethmoid sinus bestaat uit een veelvoud van kleine holtes in het bot (micropascles), gevuld met lucht en van binnenuit bekleed met een slijmvlies. De sinus is langwerpig en langwerpig in de richting anterior-posterior.

Etmoiditis: fotoschema

Een belangrijk anatomisch kenmerk van de ethmoid sinus -

micro-sinussen van het voorste deel van de sinus (dichter bij het oppervlak van het gezicht geplaatst) hebben een boodschap met behulp van een klein gaatje met een gemiddelde neuspassage; micro-sinussen van de achterste sinus, die zich dichter bij de basis van de schedel en de sinus van de sfinitie bevinden, hebben communicatie met de bovenste neuspassage.

Dienovereenkomstig, wanneer ontsteking van de voorkant van de sinus ontsteking exsudaat en pus zal afvoeren in de middelste neus passage, en met een ontsteking van de achterkant van de sinus - in de bovenste neusgang. Dit alles zal de KNO-arts zien bij het onderzoeken van de neuspassages. Dit is belangrijk voor de diagnose en vaststelling door de arts van de behandelingsstrategie voor ethmoiditis. Over het algemeen is ethmoiditis een uiterst gevaarlijke ziekte en als het niet snel wordt behandeld, kan dit leiden tot een abces van de baan, een abces van de hersenen, sepsis ...

Etmoiditis: oorzaken

Zoals we hierboven al hebben gezegd: de sinussen van de sinussen zijn van binnenuit bekleed met slijmvliezen en communiceren met de neuspassages door kleine openingen. Dit slijmvlies heeft een groot aantal klieren die slijm produceren, en de oppervlaktelaag ervan is bedekt met ciliated ciliated epithelium (waarvan de trilharen bewegen, wat bijdraagt ​​aan het terugtrekken van slijm uit de sinussen naar de neusholtes).

Dit actieve transportmechanisme (plus ventilatie van de sinussen door de openingen) zorgt voor de gezondheid van de sinussen. Als de onttrekking van slijm uit de sinussen wordt geblokkeerd, dan accumuleert het daar, en dit is wat bijdraagt ​​tot de ontwikkeling van infectie en daaropvolgende ettering.

Factoren die sinusontsteking kunnen veroorzaken:

 1. Acute respiratoire virale infecties (ARVI en griep) -
  het virus verhoogt dramatisch de mucusproductie in de sinussen en neuspassages en veroorzaakt ook de ontwikkeling van zwelling van de slijmvliezen van de neus en sinussen. Zwelling van de slijmvliezen leidt tot de sluiting van de gaten waardoor slijm uit de sinussen de neusholte binnengaat. Bovendien blokkeren virale toxinen de motorische activiteit van het ciliated epitheel van het slijmvlies, dat ook de verwijdering van slijm uit de sinussen schendt.

  In het beginstadium heeft de ontsteking in de sinussen een sereuze aard, d.w.z. pus in de sinussen wordt niet gedetecteerd. Maar geleidelijk ontwikkelt zich een bacteriële infectie in de gesloten ruimte van de sinussen (in afwezigheid van hun ventilatie en de aanwezigheid van een grote hoeveelheid slijm), wat leidt tot de vorming van pus in de sinussen.

 2. Chronische ontstekingsziekten van de neus (rhitis)
  chronische ontsteking van de neusholtes is meestal bacterieel van aard. Pathogene bacteriën en hun toxinen dragen ook bij tot zwelling van het neusslijmvlies en sinussen, leidend tot verstopte neus, verhogen de productie van slijm in de neus en sinussen.

  Dit alles leidt tot de vorming van pus in de sinussen. Ook trage chronische ontsteking kan leiden tot de vorming van poliepen in de sinussen en neuspassages.

 3. Allergische rhinitis -
  Bij allergische rhinitis is er ook een sterke toename van de slijmproductie en zwelling van de slijmvliezen. Dientengevolge kan aan het begin van de ethmoïde sinussen sereuze ethmoiditis optreden, zonder tekenen van purulente infectie. Maar na verloop van tijd (als je de uitstroom van slijm uit de sinussen niet aanpast) kan een bacteriële infectie samengaan en kan ethmoiditis purulent worden.
 4. Factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van ethmoiditis -
  → kromming van het neustussenschot,
  → adenoïden, poliepen in de neusholtes,
  → actief en passief roken,
  → chronische ontstekingsziekten van de neus, amandelen ...

advertentie

Ethmoiditis: symptomen

Ethmoiditis kan een acuut en chronisch beloop hebben. Acute ethmoiditis komt in de regel voor tegen de achtergrond van acute respiratoire virale infecties en influenza of allergische rhinitis. Voor acute ethmoiditis gekenmerkt door ernstige symptomen. Chronische ethmoiditis heeft op zijn beurt trage symptomen; wanneer het heel vaak in de neusholtes en de sinussen zelf is, zie je de vorming van poliepen. Af en toe, bij chronische ethmoiditis, kunnen klachten van patiënten volledig afwezig zijn (24stoma.ru).

De belangrijkste symptomen waar patiënten over kunnen klagen -

 • hoofdpijn (voornamelijk in het gebied tussen de ogen),
 • pijn in de neus en de binnenhoeken van de ogen,
 • ooglidoedeem (vooral 's ochtends na het ontwaken),
 • lange loopneus (meer dan 7-10 dagen),
 • slijm of mucopurulent loopneus,
 • wegvloeien van slijm, pus op de achterkant van de keel (als de achterste microspasmen van de ethmoïde sinus aangetast zijn).

Foto's van een patiënt met etterende rechtszijdige ethmoiditis (als het sereuze proces etterig wordt, dan kunnen de oogleden niet langer eenvoudig zwellen, maar verschijnen hun roodheid en zwelling):

Symptomen van een meer algemene aard, waargenomen bij ethmoiditis -

 • zwelling van het gezicht
 • hoofdpijn, vermoeidheid, koorts,
 • keelpijn, hoesten,
 • slechte adem,
 • verminderd gevoel voor smaak en geur.

Is belangrijk: de ethmoid sinussen worden gescheiden door zeer dunne benige wanden van de banen, daarom, wanneer de ontsteking van sereus naar etterig gaat, kunnen er meer ernstige symptomen optreden: verlies van zicht, dubbel zien, roodheid van de ogen en oogleden, uitpuilende ogen naar voren. Het is ook noodzakelijk om er rekening mee te houden dat de ontsteking van het voorste gedeelte van de ethmoid sinus gewoonlijk gelijktijdig plaatsvindt met de laesie van de maxillaire en frontale sinussen, en de achterste sinussen met ontsteking van de sinus sphenoïde.

Hoe wordt ethmoiditis gediagnosticeerd?

In de regel wordt de ontsteking van de ethmoid sinussen gediagnosticeerd door de KNO-arts op basis van de klachten van de patiënt en de resultaten van het onderzoek van uw neuspassages. De arts zal de doorgankelijkheid van uw neusholtes, de aanwezigheid van oedeem van het slijmvlies, poliepen of etterende afscheiding in de neusholtes, de aanwezigheid van adenoïden controleren. De afwezigheid van etterend exsudaat uit de ethmoid sinussen kan echter niet spreken van de verplichte afwezigheid van ethmoiditis, aangezien in omstandigheden van uitgesproken zwelling van het slijmvlies van de sinus kan volledig worden geblokkeerd.

Aanvullende onderzoeksmethoden -
1) Computertomografie (CT) zal de graad van ontsteking van de ethmoid sinus, de aanwezigheid van poliepen erin, pus bepalen. Vooral is het belangrijk om het vast te houden als de patiënt symptomen heeft die wijzen op de verspreiding van de infectie naar de banen of andere neusbijholten.
2) Röntgenonderzoek is mogelijk, maar in tegenstelling tot CT is het zeer informatief voor deze pathologie.
3) Idealiter, als uw arts zware ontlading uit de neus opmerkt, zal hij een slijmmonster nemen voor een microbiologisch onderzoek. Dit zal de aard van ethmoiditis (viraal, bacterieel of allergisch) bepalen. Als allergie de oorzaak was, dan zullen veel eosinofielen in het slijm te vinden zijn.

Etmoiditis: behandeling

De behandeling kan conservatief en / of chirurgisch zijn. De keuze van de behandelingstactieken zal afhangen van uw symptomen, de reden die de ontwikkeling van ethmoiditis veroorzaakte, evenals de aard van het ontstekingsproces (sereus, etterig of polypotisch).

1. Behandeling van acute ethmoiditis -

De behandeling met Etmoiditis is in de regel conservatief, maar dit is alleen in situaties waar de fusie van de ethmoid sinus nog niet heeft plaatsgevonden. Het hoofddoel van conservatieve therapie is het herstel van neuspassages, de verwijdering van mucosaal oedeem, om de uitstroom van slijm en ontstekingsafscheiding uit de sinussen in de neusholte te herstellen.

Hiervoor kunnen neusdruppels en sprays + systemische ontstekingsremmende geneesmiddelen op basis van ibuprofen worden gebruikt. Ook moet de patiënt regelmatig zijn neus spoelen met zoutoplossing, proberen te slapen met opgeheven hoofd, omdat Dit draagt ​​bij aan de uitstroom van exsudaat uit de sinussen (24stoma.ru).

Druppels om verstopte neus te verminderen -
Er moet rekening worden gehouden met het feit dat een traditionele vasoconstrictor uit een verkoudheid kan worden gebruikt voor sinusitis gedurende niet meer dan 2-3 dagen, omdat Verslavendheid ontwikkelt zich snel en ze beginnen alleen maar de ontsteking te verergeren. Om nasale congestie en oedeem van het slijmvlies met ethmoiditis te verlichten, is het het beste om te gebruiken -

 • Spray "Rinofluimucil" (Italië, prijs ongeveer 250 roebel) -
  Het medicijn bestaat uit 2 actieve componenten die de secretie van slijm verminderen en de ontlading vergemakkelijken, en ook zwelling uit het neusslijmvlies verwijderen. Dit medicijn zal goed worden gecombineerd met medicijnen "Sinupret" en "Sinuforte", die de evacuatie van het inflammatoire exsudaat uit de sinussen stimuleren.
 • Spray "Nasonex" (België, prijs vanaf 500 roebel) -
  als een actieve ingrediënt bevat een lage dosering glucocorticoïden. Spuitput verwijdert neuscongestie (met name met allergische rhinitis) en bovendien kan het lange tijd worden gebruikt (kuren van 2 of 3 maanden). Nasonex zal ook uitstekend worden gecombineerd met stimulantia voor slijmafscheiding uit de sinussen (met Sinupret en Sinuforte-preparaten).

Geneesmiddelen die de afvoer van slijm uit de sinussen stimuleren -
Er zijn verschillende geneesmiddelen van plantaardige oorsprong die de functie van het ciliated epitheel van het slijmvlies kunnen verbeteren. Dit leidt tot een versnelde evacuatie van slijm en pus uit de sinussen naar het lumen van de neusholtes door de openingen daartussen.

 • Het medicijn "Sinupret" (Duitsland, prijs vanaf 350 roebel.) -
  beschikbaar in de vorm van druppels en dragee. Bevat extracten van medicinale planten die ontstekingsremmend werken en de evacuatie van slijm en ontstekingsafscheiding uit de sinussen vergemakkelijken.
 • Het medicijn "Sinuforte" (Spanje, prijs vanaf 2300 roebel.) -
  komt in de vorm van neusdruppels van de dag. Bevat alleen plantaardige ingrediënten. Evenals de vorige voorbereiding, draagt ​​het ook bij aan de evacuatie van pus, slijm en ontstekingsafscheiding uit de sinussen.

Behandeling van acute ethmoiditis allergische aard  -bij acute ethmoiditis van allergische aard bestaat de behandeling uit het vermijden van contact met allergenen, het uitvoeren van desensitisatiebehandeling met antihistaminica, corticosteroïden, anti-allergische neussprays met lage concentraties glucocorticoïden (bijvoorbeeld Nasonex-spray), gebruik van calciumpreparaten.

Chirurgische behandeling van acute ethmoiditis -in geval van ontwikkeling van alarmerende symptomen, zoals: exophthalmus, beperking van de mobiliteit van de oogbol, verlies van gezichtsscherpte - een dringende start van intensieve therapie, inclusief intraveneuze toediening van antibiotica, is noodzakelijk. Bij het ontbreken van een positieve dynamiek met een dergelijke therapie (en meer nog met een verslechtering van de symptomen), is een dringende chirurgische ingreep noodzakelijk. De operatie kan endoscopisch (van de binnenkant van de neus) worden uitgevoerd, evenals door externe toegang via een incisie in de canthus.

2. Behandeling van chronische ethmoiditis -

Bij chronische ethmoiditis (zowel cataal als etterig) in de sinussen en neuspassages, worden in de regel poliepen gevormd, waarvan de aanwezigheid hun operatieve verwijdering vereist.

Antibiotica voor ethmoiditis -

Zoals we hierboven schreven: acute frontale ziekte ontwikkelt zich meestal tegen de achtergrond van acute respiratoire virale infectie en influenza, en antibiotica, zoals we weten, handelen niet op virussen. Het is verstandig om alleen antibiotica voor acute frontale ziekte te drinken als zich een bacteriële infectie en purulente ontsteking ontwikkelt, maar dit gebeurt niet onmiddellijk.

Als er aanwijzingen zijn voor het nemen van antibiotica, dan is het eerste medicijn Amoxicilline in combinatie met Clavulaanzuur. Geneesmiddelen die deze combinatie bevatten: "Augumentin", "Amoxiclav". Als de patiënt allergisch is voor antibiotica van de penicillinegroep, is het beter om te gebruiken -

 • fluoroquinolone antibiotica (bijvoorbeeld Ciprofloxacine),
 • of macroliden ("Clarithromycin", Azithromycin ").

Antibiotica aan de voorkant worden ongeveer 10-14 dagen voorgeschreven. Na 5 dagen vanaf het begin van de behandeling is het echter noodzakelijk om de effectiviteit van de behandeling te evalueren. Als er geen significante verbetering wordt bereikt, is het het beste om een ​​krachtiger antibioticum voor te schrijven.

Complicaties met ethmoiditis -

De meest voorkomende complicaties zijn: intracraniële meningitis, tromboflebitis van de hoofdaderen, abces van de baan, abces van de hersenen. Als u vermoedt dat de aanwezigheid van complicaties dringend ziekenhuisopname vereist, omdat tijdverlies kan leiden tot verlies van gezondheid en zelfs de dood van de patiënt. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: Symptomen van Etmoiditis-symptomen bij volwassenen nuttig voor je is gebleken!

Auteur: kaakchirurg Kamensky KV, 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: ETMOIDITIS - INFECCIÓN EN LOS SENOS PARANASALES (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter