Frontitis - symptomen en behandeling

Frontalitis is een ontsteking van de voorhoofdsholtes. De frontale sinussen zijn een van de vier paren neusbijholten (er zijn nog maxillaire, ethmoid en sinussen). De frontale sinussen bevinden zich in het voorhoofdsbeen, direct boven de ogen (fig. 1).

De accessoire sinussen (inclusief de voorhoofdsholtes) zijn holtes die gevuld zijn met lucht en van binnenuit bekleed met een slijmvlies. Door de kleine openingen zijn de voorhoofdsholtes verbonden met de bovenste neuspassages. Sinussen zijn betrokken bij filtratie en bevochtiging van lucht en geven kracht aan de schedel.

Voorkant: foto

Vaak wordt de ontsteking van de sinussen de gegeneraliseerde term "sinusitis" genoemd (van het woord "sinus" - sinus en het einde "-it" - ontsteking). Onder "sinusitis" kan worden verstaan ​​ontsteking van een van de vier paren neusbijholten -

 • frontale sinusitis (ontsteking van de frontale sinussen)
 • sinusitis (ontsteking van de maxillaire sinussen),
 • ethmoiditis (ontsteking van de ethmoïde sinussen),
 • sphenoiditis (ontsteking van de sinus).

Frontitis: symptomen

De belangrijkste tekenen van frontitis bij volwassenen worden hieronder vermeld.

 • hoofdpijn (pijn is ook mogelijk bij het aanraken van het voorhoofd),
 • een gevoel van druk op de ogen
 • overtreding van geur,
 • hoest 's nachts erger
 • malaise, vermoeidheid, zwakte,
 • hoge temperatuur
 • keelpijn,
 • onaangename of zure slechte adem.

Met een langdurige chronische purulente of polypous grens, kan een patiënt purulente abcessen op het voorhoofd, zwelling en abcessen in het gebied van de oogleden, symptomen kunnen optreden, kenmerk van een pus-uitbraak van de sinus naar de oogkas of hersenen.

Chronische etterige frontitis: foto

advertentie

Oorzaken van frontale sinusitis -

Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste oorzaken van de ontwikkeling van frontale sinusitis, evenals risicofactoren die zichzelf niet veroorzaken, maar toch bijdragen aan de ontwikkeling van ontstekingen in de sinussen.

 • Acute frontale ziekte ontwikkelt zich meestal tegen de achtergrond van ARVI en griep -
  in de meeste gevallen treedt ontsteking van de frontale sinussen juist op tegen de achtergrond van een verkoudheid (virale aard). Met een koude zwelling van het slijmvlies van de neus, de slijmvliezen van de neusbijholten. Zwelling van de slijmvliezen kan ertoe leiden dat de gaten waardoor de sinussen met de neusholte communiceren, elkaar overlappen.

  Dit creëert omstandigheden waaronder uitstroom van slijm en ontstekingsecretis in de neusholte wordt verstoord door de sinussen. Bij dit eerste stadium van ontsteking in de frontale sinussen is er nog steeds geen hechtende bacteriële infectie, d.w.z. pus ontbreekt. Bij afwezigheid van tijdige behandeling, in een gesloten holte in de afwezigheid van uitstroom van inflammatoir exsudaat en slijm, zal zich echter onvermijdelijk een bacteriële ontsteking ontwikkelen met de vorming van pus.

 • Chronische ontstekingsziekten van de neus -
  Dit is de tweede meest voorkomende oorzaak van de ontwikkeling van frontale sinusitis, waarbij veel pathogene bacteriën en schimmels zich in de neusholtes verzamelen. Chronische ontsteking bevordert ook de zwelling van het slijmvlies, die de uitstroom van slijm uit de sinussen verstoort en bijdraagt ​​aan de ontwikkeling van ontsteking. Bij deze groep patiënten heeft de frontale sinusitis in de regel een chronisch beloop en ontwikkelt deze zich met benijdenswaardige regelmaat.
 • Allergische rhinitis -
  Allergische rhinitis is ook vaak de oorzaak van ontsteking van de voorhoofdsholtes. Bij deze rhinitis is er een sterke toename van slijmsecretie in de sinussen en het neusslijmvlies. Dit veroorzaakt zwelling van het slijmvlies, dat de afgifte van slijm uit de sinussen in de neusholte schendt. Zwelling van het slijmvlies wordt ook verergerd door het feit dat patiënten antihistaminica nemen, die in het algemeen gecontra-indiceerd zijn bij ontsteking van de neusbijholten van de neusholte.

Risicofactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van frontale sinusitis -

 • frequente verkoudheden
 • allergische rhinitis,
 • kromming van het neustussenschot,
 • frequent / constant gebruik van koude sprays, antihistaminica,
 • roken (schendt het mechanisme van uitstroming van slijm uit de sinussen in de neusholte),
 • vergrote amandelen, de aanwezigheid van adenoïden,
 • zwakke immuniteit
 • schimmelinfecties.

Diagnose van acute frontale sinusitis -

KNO-arts zal de neusholte controleren op ontsteking, proliferatie van poliepen, de aanwezigheid van adenoïden, de amandelen inspecteren. Idealiter neemt een arts een slijmmonster uit de neus voor een microbiologisch onderzoek om te bepalen welke micro-organismen de ontwikkeling van frontale sinusitis (virussen, bacteriën of schimmels) veroorzaakten. Dit laatste is vooral belangrijk als u chronische ziekten van de neus / keel heeft, of als de ontsteking van de sinussen met een benijdenswaardige standvastigheid aan u gebeurt.

Aanvullende onderzoeksmethoden -
1) microbiologisch onderzoek van slijm (zie hierboven),
2) röntgenfoto van de frontale sinussen en nog betere CT (computertomografie),
3) een allergietest (omdat allergische rhinitis frontale ontsteking kan veroorzaken),
4) mogelijk compleet bloedbeeld.

Voorzijde op röntgenfoto's en computertomografie: foto

Voorkant: behandeling

Hoe frontale ziekte te behandelen - hangt in de eerste plaats af van de vorm van de ziekte (acuut of chronisch), evenals de aard van het ontstekingsproces (sereus, etterig of polypotisch). Het is ook belangrijk om de oorzaak van ontsteking (allergie, virussen, bacteriën, schimmels) te begrijpen, omdat de lijst met voorgeschreven medicijnen en procedures ervan afhangt.

Dat wil zeggen, als u niet wilt, vanwege een onjuiste behandeling, is de frontale sinusitis overgegaan in de chronische purulente vorm, die een verplichte chirurgische ingreep vereist, neem contact op met uw KNO-arts vanaf het allereerste begin. De arts zal u onderzoeken, u indien nodig doorverwijzen voor onderzoek en dan moet u kalm thuis pillen drinken en neusdruppels laten vallen (24stoma.ru).

1. Behandeling van acute frontale sinusitis -

Acute frontale ontsteking die is ontstaan ​​op de achtergrond van acute respiratoire virale infecties en griep, of allergische rhinitis is best mogelijk om te genezen met ibuprofen-gebaseerde ontstekingsremmende geneesmiddelen, die pijn verminderen en ontstekingen verminderen. Evenals speciale druppels in de neus - om een ​​uitstroom van slijm en ontstekingsafscheidingen uit de sinussen in de neusholte te creëren.

ie Het belangrijkste in de behandeling is het creëren van een goede uitstroom van exsudaat en slijm uit de sinus naar de neusholte. De meeste symptomen van acute sinusitis beginnen binnen een paar dagen na de behandeling te verdwijnen, maar u moet de volledige door de arts voorgeschreven behandeling voltooien.

Druppels om verstopte neus te verlichten -
Houd in gedachten dat traditionele vasoconstrictieve druppels van verkoudheid niet langer dan 2-3 dagen kunnen worden gebruikt voor sinusontsteking. Dit komt door het feit dat ze na deze periode tegengestelde effecten beginnen te krijgen (als gevolg van verslaving) en de conditie van het slijmvlies verslechteren. Om de neuscongestie te verminderen bij een frontale ontsteking, is het het beste om de volgende medicijnen te gebruiken:

 • Spray "Rinofluimucil" (Italië, kost ongeveer 250 roebel) -
  De spray bestaat uit twee actieve componenten, waarvan één de secretie van slijm en pus vermindert, en ook hun ontlading vergemakkelijkt, en de tweede verwijdert zwelling van het neusslijmvlies. Deze spray zal perfect worden gecombineerd met geneesmiddelen (zoals "Sinupret", "Sinuforte"), die de terugtrekking van ontstekingsafscheiding uit de sinussen stimuleren.
 • Spray "Nasonex" (België, vanaf 500 roebel) -
  actief bestanddeel - lage dosering glucocorticoïden. Het verlicht perfect de verstopte neus en het kan lange tijd worden gebruikt (kuren van 2-3 maanden), wat belangrijk is voor chronische ontsteking van de sinussen, neusgangen en allergische rhinitis. Dit medicijn zal ook goed worden gecombineerd met stimulerende middelen voor slijmafscheiding uit de sinussen (Sinupret of Sinuforte).

Preparaten voor het stimuleren van de afvoer van slijm uit de sinussen -
deze medicijnen kunnen in de vorm zijn van druppels of slepen. Ze bestaan ​​volledig uit plantaardige ingrediënten, die prettig moeten zijn voor mensen die op zoek zijn naar traditionele geneesmethoden. We zeggen meteen dat dergelijke medicijnen alleen een hulpmiddel voor therapie kunnen zijn, maar niet de belangrijkste behandelmethode.

De plantcomponenten van de hieronder genoemde geneesmiddelen veroorzaken een toename in de functie van het ciliated epitheel van het slijmvlies (cilia, om zo te zeggen), wat bijdraagt ​​tot de verwijdering van slijm en exsudaat uit de sinussen in de neusholte door kleine openingen daartussen.

 • Het medicijn "Sinupret" (Duitsland) -
  geproduceerd door het beroemde bedrijf "Bionorica" ​​in de vorm van druppels en dragee. Bevat extracten van geneeskrachtige kruiden met ontstekingsremmende effecten, en vergemakkelijkt de verwijdering van slijm en ontstekingsafscheiding uit de sinussen. De kosten van 350 roebel.
 • Het medicijn "Sinuforte" (Spanje) -
  vrijgaveformulier - in de vorm van druppels van de neusdag. Gemaakt op basis van een extract van een medicinale plant. evenals de vorige voorbereiding, bevordert het ook de verwijdering van slijm en ontstekingsafscheiding uit de sinussen. De kosten van ongeveer 2300 roebel.

Antibiotica aan de voorkant -

Zoals we hierboven schreven: acute frontale ziekte ontwikkelt zich meestal tegen de achtergrond van acute respiratoire virale infectie en influenza, en antibiotica, zoals we weten, handelen niet op virussen. Het is verstandig om alleen antibiotica voor acute frontale ziekte te drinken als zich een bacteriële infectie en purulente ontsteking ontwikkelt, maar dit gebeurt niet onmiddellijk.

Als er aanwijzingen zijn voor het nemen van antibiotica, dan is het eerste medicijn Amoxicilline in combinatie met Clavulaanzuur. Geneesmiddelen die deze combinatie bevatten: "Augumentin", "Amoxiclav". Als de patiënt allergisch is voor antibiotica van de penicillinegroep, is het beter om te gebruiken -

 • fluoroquinolone antibiotica (bijvoorbeeld Ciprofloxacine),
 • macroliden ("Clarithromycin", Azithromycin ").

Antibiotica aan de voorkant worden ongeveer 10-14 dagen voorgeschreven. Na 5 dagen vanaf het begin van de behandeling is het echter noodzakelijk om de effectiviteit van de behandeling te evalueren. Als er geen significante verbetering wordt bereikt, is het het beste om een ​​krachtiger antibioticum voor te schrijven.

2. Behandeling van chronische frontale sinusitis -

Als het frontaal beloop een chronisch beloop heeft, is het eerst noodzakelijk om een ​​microbiologisch onderzoek uit te voeren naar nasaal mucus en endoscopisch onderzoek, evenals computertomografie. Dit zal het mogelijk maken om het type ontsteking te bepalen en een keuze te maken tussen conservatieve en chirurgische behandeling.

In het geval van een chronische purulente loop, of in de aanwezigheid van poliepen in de sinussen / neuspassages, is chirurgische behandeling vereist in het ziekenhuis om de poliepen en de ontstoken mucosa uit de sinussen te verwijderen. Dezelfde operatie kan tegelijkertijd worden gebruikt voor de behandeling van een gebogen neustussenschot.

Mogelijke complicaties -

Complicaties ontstaan ​​in de regel alleen als een gevolg van de zelfbehandeling van de patiënt en de late behandeling door een arts. De meest ongevaarlijke complicatie is de transformatie van acute frontale sinusitis naar chronische purulente of polyposis, met de noodzaak van chirurgische interventie. Een van de ernstigere complicaties kan zijn: hersenabces, abcess in de oogkas en verlies van gezichtsvermogen, tromboflebitis in de vena in het gelaat, sepsis ... We hopen dat ons artikel over het onderwerp: frontale symptomen en behandeling thuis - nuttig voor u zijn!

Auteur: kaakchirurg Kamensky KV, 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: FinESS Procedure voor Sinusitis (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter