Droge mond: wat veroorzaakt de ziekte

Permanente droge mond is het gevolg van een afname van het vochtgehalte van het mondslijmvlies, wat in de meeste gevallen gepaard gaat met een vermindering van de hoeveelheid speeksel die door de speekselklieren wordt afgescheiden. Droge mond wordt ook wel de term "droge mond" genoemd (figuur 1).

Droge mond komt voor bij ongeveer 10% van de bevolking (vrouwen zijn daar het meest vatbaar voor). Als we alleen praten over mensen met een pensioengerechtigde leeftijd, zullen er meer zijn bij patiënten met xerostomie - al ongeveer 25%. Dit komt door het feit dat ouderen meer geneesmiddelen gebruiken die de hoeveelheid speekselproductie beïnvloeden, evenals leeftijdgerelateerde verslechtering van de functie van de speekselklieren.

Functies van speeksel in de mondholte -

Normaal gesproken produceert een gezonde volwassen persoon ongeveer 1,5-2,0 liter speeksel per dag, wat meestal onzichtbaar wordt ingenomen. Speeksel wordt afgescheiden door drie paar grote speekselklieren - submandibulair, sublinguaal en parotis en komt de mondholte binnen via hun kanalen (figuur 2). Ook in het mondslijmvlies zijn er veel kleine speekselklieren, maar het volume speeksel dat ze produceren is niet te groot.

Het vochtinbrengende effect van speeksel helpt de orale mucosa te beschermen tegen zweren, erosies en scheuren. Speeksel bevat lysozyme (een bacteriedodende component) en antilichamen, waardoor het mogelijk is om het slijmvlies effectief te beschermen tegen een infectieuze laesie en de groei van micro-organismen te beperken. Speeksel heeft een buffercapaciteit die melkzuur dat wordt geproduceerd door cariogene bacteriën neutraliseert en zo de tanden beschermt tegen cariës.

Speeksel bevat een bepaalde concentratie van calciumionen, die betrokken zijn bij de remineralisatie van het tandglazuur (als dit niet het geval was, werden de tanden vrijwel volledig vernietigd na uitbarsting). Daarnaast speelt speeksel een rol in de smaakvorming, bevat het de enzymen die nodig zijn voor het verteren van voedsel, het kauwen ervan en het vormen van een voedselknobbeltje om door te slikken. Speeksel draagt ​​ook bij aan de juiste dictie.

De gevolgen van een gebrek aan speeksel -
het is niet alleen permanente droogheid in de mond of een schending van kauwend voedsel. Het is een feit dat xerostomie vroeg of laat leidt tot gegeneraliseerde tandcariës, orale candidiasis, veranderingen in smaak, slechte adem (halitose) en verbranding van de orale mucosa (24stoma.ru).

Ernstige droge mond: Oorzaak

Permanente droge mond - wat veroorzaakt de ziekte kan het veroorzaken? Er zijn veel redenen, sommige komen het vaakst voor, sommigen minder. De meest voorkomende oorzaak is het gebruik van een van de volgende medicijnen, bijvoorbeeld:

1. Medicatie -

Sommige medicijnen hebben een bijwerking van het verminderen van de productie van speeksel. De meeste artsen zijn het erover eens dat xerostomie het meest voorkomt bij mensen met een pensioengerechtigde leeftijd, juist omdat deze groep van de bevolking behoorlijk wat medicijnen gebruikt. Geneesmiddelen die de afgescheiden hoeveelheid speeksel kunnen verminderen -

 • antihypertensiva
 • hypoglycemische geneesmiddelen
 • steroid inhalers,
 • tricyclische antidepressiva of antipsychotica,
 • antihistaminica,
 • diuretica,
 • NSAID's (niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen),
 • levothyroxine,
 • multivitaminen en supplementen
 • anticoagulantia.

2. Systemische ziekten en aandoeningen -

Als u lange tijd een zeer droge mond heeft, kunnen de redenen te wijten zijn aan een of meerdere chronische ziekten. Veel van deze ziekten zijn moeilijk te diagnosticeren, en de kwaliteit van de Russische geneeskunde is zo laag dat het onwaarschijnlijk is dat de tandarts bij wie u komt, op zoek zal gaan naar de ware oorzaak van xerostomie (als dit natuurlijk geen eenvoudige reden is om op het oppervlak te liggen).

Dat is de reden waarom veel patiënten met xerostomie - de oorzaak ervan onbekend is en als diagnose schrijven ze op de kaart: "Xerostomia van onbekende etiologie." Voor dergelijke ziekten, is het het beste om contact op te nemen met klinieken op de tandheelkundige faculteiten van medische universiteiten (de afdeling chirurgische tandheelkunde). In dit geval zal de kans op diagnose en kwaliteitsbehandeling hoger zijn. In Moskou kun je bijvoorbeeld ook contact opnemen met de ZNIIS.

Xerostomia kan veroorzaken:

 • Endocriene ziekten -
  bij patiënten met diabetes mellitus type 1-2, met auto-immune schildklierziekte (waargenomen bij 5-15% van de vrouwen, evenals bij 1-5% van de mannen).
 • Auto-immuunziekten -
  reumatoïde artritis, syndroom van Sjogren / ziekte, systemische lupus erythematosus, primaire biliaire cirrose, sclerodermie.
 • Virale ziekten -
  Epstein-Barr-virus, cytomegalovirus, humaan T-lymfotroop virustype 1 en hepatitis C-virus.
 • Bacteriële infecties -
  actinomycose.
 • Granulomateuze ziekten -
  sarcoïdose (ziekte van onbekende etiologie), tuberculose.
 • Na bestraling van hoofd- en nekkanker.

3. Andere mogelijke oorzaken -

Hieronder noemen we de eenvoudigste oorzaken, die ook een constante droogte van de mondholte kunnen veroorzaken. De meeste van deze oorzaken zijn gemakkelijk te behandelen (tenzij u natuurlijk zwanger bent) en in de meeste gevallen hoeft u zelfs geen arts te raadplegen.

 • mondademhaling (verstopte neus),
 • veelvuldig gebruik van mondwater met alcohol,
 • uitdroging,
 • ondervoeding, vasten of anorexia (gebrek aan eetlust),
 • droge mond tijdens de zwangerschap (geassocieerd met hormonale onevenwichtigheden),
 • depressie, angst, stress,
 • overtollige cafeïne-inname,
 • met ijzergebrek in het lichaam.

4. Droge mond in de ochtend of 's nachts -

Droge mond in de ochtend of patiëntklachten van droge mond 's nachts - de redenen hiervoor zijn gerelateerd aan orale ademhaling (meestal als gevolg van verstopte neus). Feit is dat de speekselklieren 's nachts aanzienlijk minder speeksel afscheiden dan overdag. Bij het ademen door de mond verdampt vocht uit het slijmvlies van de mondholte snel en het volume van speeksel dat 's nachts wordt afgescheiden, kan dit niet compenseren. De hoofdbehandeling zal gericht zijn op het herstel van de nasale ademhaling en als dit verband houdt met de kromming van het neustussenschot, is chirurgische ingreep hier vereist.

advertentie

Droge mond: symptomen van de ziekte

Klachten van patiënten -
patiënten met xerostomie klagen vaak over de constante droogte van mond en lippen, verbranding van de tong en het slijmvlies van de mond, bittere smaak in de mond, en ook voortdurend dorstig, slechte adem, ongemakkelijk kauwen en ingestie van voedsel, verstoring sensaties van smaak en geur.

Bij patiënten met een uitneembare prothese worden klachten toegevoegd over het onvermogen om kunstgebitten te gebruiken als gevolg van hevige pijn. Sommige patiënten klagen ook over problemen met dictie en aanhoudende hoest.

Wanneer bekeken vanuit de mond -

 • droge lippen
 • bleek of helder rood verdund slijmvlies,
 • gebrek aan speeksel in de mond (of een kleine hoeveelheid schuimend speeksel),
 • droge gevouwen tong met geatrofieerde filiform papillen,
 • tong is bedekt met witte bloei
 • er is een onaangename geur uit de mond.

Ook werd bij het onderzoek van de gehele mondholte in de regel gevisualiseerd: overvloedige microbiële plaque op de tanden, schimmelinfectie van het slijmvlies (orale candidiasis), verschillende erosies en zweren, slecht genezende traumatische letsels, meervoudige cariës en ontsteking van het tandvlees. Dit alles wordt geassocieerd met een verminderde lokale immuniteit van de orale mucosa, evenals met een groot aantal pathogene microflora.

Hoe een juiste diagnose stellen?

De snelheid van salivatie gestimuleerd tijdens het eten is normaal 1,5-2,0 ml / min, terwijl de snelheid van afgifte van niet-gestimuleerd speeksel ongeveer 0,3-0,4 ml / min is. De term "hyposalivatie" betekent een afname van de functionele activiteit van de speekselklieren. Een dergelijke diagnose wordt gesteld wanneer de snelheid van gestimuleerde salivatie minder is dan 0,5-0,7 ml / min, en de snelheid van niet gestimuleerde speekselvorming minder is dan 0,1 ml / min.

De diagnose "xerostomie" bij patiënten met hypo-speekselvloed wordt gemaakt wanneer het volume uitgescheiden speeksel kleiner wordt dan de snelheid van de absorptie van vloeistof door het slijmvlies van de mondholte + de mate van verdamping van vloeistof in de mondholte (tijdens een gesprek of ademhaling).

Waar te gaan -
U moet contact opnemen met een kaakchirurg die de werking van de speekselklieren moet controleren (masseer ze en kijk of het speeksel uit de leidingen komt en in welke hoeveelheid). Ook zal de inspectie de aanwezigheid van stenen in de kanalen van de speekselklieren onthullen, wat de speekselproductie kan belemmeren. Een beoordeling van de transparantie van uitgescheiden speeksel kan vertellen over de aanwezigheid of afwezigheid van mogelijke infectieuze ontsteking in de weefsels van de speekselklieren.

Het beste is om dergelijk advies in te winnen bij maxillofaciale chirurgen uit het ziekenhuis, en niet bij ambulante kaakchirurgen uit de kliniek, omdat de laatste zijn duidelijk niet genoeg ervaring om deze pathologie te behandelen. Als een steen wordt gevonden in het kanaal of ontsteking van de weefsels van de speekselklieren, kan de maxillofaciale chirurg effectiever behandelen.

Zoals we hierboven hebben gezegd, is het het beste om onmiddellijk naar klinieken te gaan in een medische universiteit, waar een afdeling chirurgische tandheelkunde is. Universitair hoofddocenten en hoogleraren leiden daar de receptie en het overleg, zij geven tandheelkundige studenten les en zijn bezig met wetenschappelijk werk, en daarom zijn alle complexe gevallen van xerostomie precies daar. Nou, als je in Moskou of de regio Moskou woont, kun je nog altijd contact opnemen met de staatskliniek ZNIIS (Centraal Onderzoeksinstituut voor Tandheelkunde).

Droge mondbehandeling -

De hoofdbehandeling moet gericht zijn op het elimineren van de oorzaken van een droge mond. Als de oorzaak bijvoorbeeld een ontsteking van de speekselklieren of een steen in het kanaal van de speekselklier was, moet u contact opnemen met een kaakchirurg en ontsteking behandelen, de steen uit het kanaal verwijderen. In het geval van orale ademhaling, is het noodzakelijk om contact op te nemen met een KNO-arts en neusaandoeningen te behandelen. Bij gebruik van spoelingen met alcohol - het gebruik ervan moet worden gestopt. Maar dit zijn allemaal vrij eenvoudige gevallen, waarvan de oorzaak gemakkelijk kan worden vastgesteld en vrij gemakkelijk kan worden geëlimineerd.

In moeilijke gevallen, zoals met het Sjogren-syndroom of na radiotherapie van het hoofd- en halsgebied, is het belangrijk om de juiste behandelstrategie te kiezen. Onder deze omstandigheden zou de juiste optie zijn om een ​​middel toe te wijzen om de functie van de grote speekselklieren te stimuleren. Dergelijke middelen werken echter alleen wanneer het parenchym van de speekselklieren (klierweefsel, dat speeksel afgeeft) ten minste gedeeltelijk wordt behouden. Als sclerose van het parenchym optrad als gevolg van een infectieus of auto-immuunproces, dan is er eenvoudigweg niets om te stimuleren.

In deze gevallen kun je alleen proberen de functie van de kleine speekselklieren te stimuleren met physostigmine + en kunstmatige substituten voor speeksel in de vorm van gels en spoelingen toewijzen (we zullen dit later bespreken). Als xerostomie optreedt als gevolg van medicatie, worden de beste resultaten waargenomen nadat de lokale stimulantia van speekselvloed worden voorgeschreven in de vorm van een mondspray met appelzuur + dosisaanpassing van het medicijn of de vervanging ervan door een ander.

De behandeling van xerostomie bestaat uit -

 • stimulatie van de functie van de speekselklieren,
 • kunstmatige bevochtiging van het slijmvlies,
 • voedingssupplementen
 • preventie van cariës, ontsteking van het tandvlees, orale candidiasis.

1. Medische stimulatie van speekselvloed -

Systemische stimulatie van salivatie kan worden bereikt door het gebruik van 2 goedgekeurde geneesmiddelen. Het eerste medicijn is Pilocarpine (pilocarpine), een alkaloïde van plantaardige oorsprong. Dit medicijn heeft ook het vermogen om de functie van de speekselklieren te stimuleren. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan pilocarpine 3 of 4 keer per dag, 3 of 5 mg worden toegediend gedurende ten minste 3 maanden.

Het tweede geneesmiddel is Cevimeline Hydrochloride (cevimeline hydrochloride). Dit is een cholinerge stof, die een regime heeft van 3 keer per dag, 30 mg elk - ook gedurende ten minste 3 maanden. De meeste artsen geven echter nog steeds de voorkeur aan pilocarpine, zowel in het geval van de ziekte van Sjogren als na bestralingstherapie. Maar deze medicijnen zijn alleen effectief als het speekselklierparenchym tenminste gedeeltelijk bewaard blijft!

Het is belangrijk: Pilocarpine en cevimeline zijn relatief gecontra-indiceerd bij patiënten met ongecontroleerde astma of chronische longaandoeningen bij patiënten die β-blokkers gebruiken. Ze moeten ook met voorzichtigheid worden gebruikt bij patiënten met een maagzweer van de maag en darmen en bij patiënten met ongecontroleerde hypertensie. Bovendien is pilocarpine gecontraïndiceerd bij patiënten met nauwe-kamerhoekglaucoom, voorzichtig bij hart- en vaatziekten.

Stimulatie van de kleine speekselklieren -

Als de bovengenoemde geneesmiddelen zijn gericht op het stimuleren van de functie van de grote speekselklieren, kan het geneesmiddel Physostigmine de kleinste speekselklieren stimuleren die gelijkmatig door het mondslijmvlies worden verdeeld. Dit medicijn behoort tot cholinomimetica, waardoor het enzym acetylcholinesterase wordt geblokkeerd. Klinische studies hebben aangetoond dat de meeste patiënten met xerostomie de effectiviteit ervan loven.

De dagelijkse dosering van fysostigmine is gewoonlijk 1,8 mg. Dit medicijn kan effectief zijn, zelfs met sclerose van het parenchym van de belangrijkste speekselklieren, terwijl het geen significante bijwerkingen heeft in deze dosering.

2. Kunstmatige hydratatie van de orale mucosa -

In deze sectie beschrijven we de middelen voor lokale toepassing in de mondholte, aanbevolen voor de behandeling van xerostomie. Deze omvatten speekselstimulerende middelen en speekselvervangers.

Speekselfibranten -
Klinische studies hebben aangetoond dat een van de meest effectieve lokale speekselstimulantia een spray op basis van 1% appelzuur is. Een daarvan is Dentaid Xeros spray (Dentaid Xeros). Door zuur kunnen ze echter matige erosie van het glazuur veroorzaken. Daarom is het belangrijk dat de samenstelling van de spray fluorideverbindingen + xylitol is, waardoor u tandglazuur beter bestand tegen zuur kunt maken. Tegen de achtergrond van deze behandeling wordt patiënten aangeraden therapeutische tandpasta's met een hoog gehalte aan fluoride te gebruiken.

Kauwgom -
het kan ook helpen speekselvloed te stimuleren, maar het is belangrijk om te onthouden dat je geen kauwgom of zuigtabletten kunt gebruiken die suiker bevatten (anders is meervoudige cariës gegarandeerd). Hulp bij het stimuleren van speekselvloed kan ook zijn - pepermunt extract, druppels met citroensap, evenals bittere tinctuur. Maar de eenvoudigste remedie voor thuis is om zo min mogelijk water te drinken gedurende de dag, vooral tijdens het eten.

Speeksubstituten -
Naast kauwgom zijn er ook speciale vervangers voor speeksel, waarvan het gebruik het mogelijk maakt om de aanwezigheid van natuurlijk speeksel in de mondholte na te bootsen. Voor dit doel worden speciale oplossingen en sprays gebruikt, die elke combinatie van de volgende componenten bevatten - carboxymethylcellulose of hydroxyethylcellulose, olijfolie, glycerine, evenals extra componenten - betaïne, allantoïne, xylitol, fluor, calcium of fosfaten.

Klinische studies hebben aangetoond dat als het gaat om speekselvervangers, gelvormen het meest effectief zijn. En we hebben het niet alleen over de producten die in de vorm van gels worden geproduceerd, maar ook over producten die al in de mondholte een gelvorm aannemen. Tabletten van watervrije kristallijne maltose verminderen bijvoorbeeld ook de symptomen van xerostomie (in de mondholte veranderen ze in een gel die langs het slijmvlies loopt, dat wil zeggen, in feite ook fungeren als een substituut voor speeksel).

Voorbeelden van producten voor patiënten met xerostomie -

Hieronder vindt u oplossingen voor patiënten met xerostomie die beschikbaar zijn in Russische apotheken en online winkels. In feite kunnen we slechts twee fabrikanten noemen. Dit betekent de Spaanse fabrikant "Dentaid" (te vinden in de apotheek, vaak onder de bestelling, maar ook in de online winkels), evenals fondsen onder het merk "Biotene" in Amerikaanse stijl, die alleen in online winkels worden verkocht.

1) Spray "Dentaid Xeros" (15 ml) -

 • producent - Spanje,
 • actieve stoffen - 1% appelzuur, natriumfluoride, xylitol,
 • de prijs voor een tube van 15 ml - van 220 roebel.

Opmerkingen: in tegenstelling tot de vorige tool, die een kunstmatige vervanging is voor speeksel, is Dentaid Xeros spray specifiek ontworpen om speekselvloed (vanwege het gehalte aan 1% appelzuur) te stimuleren. Bovendien heeft deze spray fluoride en xylitol, die het tandglazuur versterken, waardoor het risico op erosie van het tandglazuur tegen zuren wordt verminderd. Goede compositie, geweldige prijs.

2) Gel "Biotene Orale balans" -

 • Fabrikant - VS,
 • actieve stoffen - zetmeelhydrolysaat, hydroxyethylcellulose, lysozym, xylitol, zuivelzymcomplex (lactoperoxidase, lactoferine, glucose-oxidase), aloë-extract,
 • De prijs voor een tube van 42 g is ongeveer 1200 roebel.

Opmerkingen: deze gel is een dure tool, hoewel de prijs in de VS slechts $ 6 is. Основные его компоненты - это гидролизат крахмала и гидроксиэтилцеллюлоза, которые выстилают слизистую оболочку полости рта.De gel bevat echter ook het enzym speeksel lysozyme + een groot aantal zuivelenzymen die de lokale immuniteit van het slijmvlies verhogen, het beschermen tegen schade, stomatitis, orale candidiasis.

Dit product heeft ook een spuitvorm (tube 44 ml tegen een prijs van 1200 roebel), evenals mondspoeling - voor een prijs van 1600 roebel per tube 470 ml. Klinische onderzoeken die de effectiviteit van "Biotene Oral Balance" beoordelen, zijn echter teleurstellend. In de studie van de auteurs "Gil Montoya et al." (2008) het werd getest tegen placebo. De onderzoekers, die de symptomen van een droge mond evalueerden, concludeerden dat er geen significante verschillen tussen deze groepen waren.

3) Dentaid Xeros Gel (500 ml) -

 • producent - Spanje,
 • actieve stoffen - glycerol, hydroxyethylcellulose, betaïne, aloë vera, xylitol, natriumfluoride,
 • bevat geen alcohol,
 • 50 ml tube - prijs vanaf 270 roebel.

Opmerkingen: vrij effectieve en goedkope gel van het bedrijf Dentaid (Spanje). Dit is een substituut voor speeksel op basis van glycerol, betaïne en hydroxyethylcellulose, dat met een vinger op het mondslijmvlies wordt aangebracht (indien nodig). Hiermee kunt u het slijmvlies beschermen tegen uitdroging, en vanwege het gehalte aan xylitol en fluor - versterkt het tandglazuur.

4) Spoel "Dentaid Xeros" (500 ml) af -

 • producent - Spanje,
 • werkzame stoffen: glycerine en hydroxyethylcellulose, evenals extra componenten - allantoïne 0,1%, betaïne 1,33%, xylitol 3,3%, natriumfluoride (226 ppm),
 • bevat geen alcohol,
 • 500 ml - de prijs van 290 roebel.

Opmerkingen: Dentaid Xeros spoeling is een speekselvervanger die, na het spoelen van de mondholte, op het slijmvlies een laag achterlaat die bestaat uit verbindingen van glycerol, hydroxyethylcellulose en betaïne. Deze laag behoudt vocht en beschermt het slijmvlies tegen uitdroging. Bevat een extra anti-inflammatoire component allantoïne, evenals fluoride en xylitol om de tanden te versterken.

5) Gereedschap voor het reinigen van tanden -

De keuze voor mondverzorgingsproducten voor patiënten met xerostomie in Rusland is zeer beperkt. In feite is alleen speciale tandpasta uit de serie "Dentaid Xeros" - op basis van glycerine, betaïne, allantoïne, 1450 ppm natriumfluoride en xylitol te wijten aan speciale tandpasta's. De prijs is redelijk - alleen van 270 roebel, hoewel in sommige winkels het wordt verkocht aan 400 roebel.

Tandpasta uit de serie "Dentaid Xeros" -

Of u kunt het tandpastamerk "Biotene" uit de Verenigde Staten bellen, dat in Rusland wordt verkocht tegen een prijs van 1600 roebel, hoewel in de Verenigde Staten de rode prijs slechts $ 5,5 is. De schoonheid van deze pasta ligt in de inhoud van een complex van zuivelenzymen en lysozyme, evenals fluoride (24stoma.ru). Vergelijkbare pasta's met zuivelenzymen en lysozyme kunnen echter worden gevonden in Splat-tandpasta's, die slechts 130-170 roebel kosten.

3. Invloed van levensmiddelenadditieven -

Als arts vertrouw ik niet echt op levensmiddelenadditieven. Er zijn echter gezaghebbende klinische studies die het positieve effect van Omega-3, vitamine E en tarwekiemolie op de droogheid van de mondholte bij de ziekte van Sjögren bevestigen. Klinische studie - Singh M, Stark PC, Palmer CA, Gilbard JP, Papas AS (gepubliceerd in het professioneel medisch tijdschrift "Spec Care Dentist", in 2010).

By the way, bij patiënten die psychotrope geneesmiddelen (tricyclische antidepressiva of neuroleptica) kregen en leden aan xerostomie - toonde het medicijn Yohimbine, ook een voedingssupplement, goede resultaten bij het stimuleren van speekselafscheiding. Dit effect is ook bevestigd in studies.

4. Preventie van cariës en candidiasis -

Dit is erg belangrijk! Het ontbreken van speeksel stimuleert de groei van microbiële plaque, daarom hebben patiënten met xerostomie in de mond meestal altijd een zachte microbiële plaque, harde dentale afzettingen. Dit creëert voorwaarden voor de ontwikkeling van meerdere cariës, ontsteking van het tandvlees, orale candidiasis (orale spruw). Bovendien komen deze ziekten bij patiënten met xerostomie veel sneller voor dan bij patiënten zonder xerostomie, en ze gaan ook ongunstiger te werk.

Om dit te voorkomen is een goede mondhygiëne noodzakelijk, die altijd na elke maaltijd moet worden uitgevoerd. In dit geval is het noodzakelijk om niet alleen een tandenborstel en pasta te gebruiken, maar ook een tandzijde. Het is erg belangrijk om tussendoortjes (frites, snoep, koekjes) te vermijden, en ook om suikerhoudende koolzuurhoudende dranken, suikerbevattende sappen, te vermijden. De juiste techniek om tandzijde en borstel te gebruiken - kijk naar de video.

Hoe floss en tandenborstel te gebruiken -

→ Gedetailleerde regels voor hygiëne en tandenreiniging

Het is belangrijk: We hebben al verschillende keren gesproken dat het heel belangrijk is om het slijmvlies te beschermen met behulp van een complex van zuivelenzymen en lysozyme (een enzym van speeksel dat een antibacterieel effect heeft). Deze stoffen verhogen de lokale immuniteit van het slijmvlies. Dit zal u beschermen tegen orale candidiasis, stomatitis en andere aandoeningen van het mondslijmvlies.

Hoe effectief kan de behandeling zijn?

De behandeling van xerostomie is zeer moeilijk bij patiënten met auto-immuunprocessen (zoals de ziekte van Sjogren, reumatoïde artritis, systemische lupus erythematosus), evenals bij patiënten die bestralingstherapie van het hoofd en de nek ondergaan. Pilocarpine is in deze gevallen het belangrijkste therapeutische middel. Studies hebben aangetoond dat het gebruik van Rebamipide of appelzuursprays deze patiënten niet verbetert (in vergelijking met de placebogroep).

Het gebruik van Rituximab (monoklonale antilichamen) bij dergelijke patiënten geeft een goed resultaat van de behandeling alleen voor lymfoom en reumatoïde artritis. Echter, volgens klinische studies, in het geval van de ziekte van Sjogren, vertoont dit medicijn niet langer een significante werkzaamheid in vergelijking met placebo. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: droogte in de mond, oorzaak en behandeling nuttig voor u is!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Patiënten met een droge mond (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter