Tandvlees jeuken en jeuken: oorzaken, behandeling

De omstandigheden waarin patiënten tandvlees hebben dat jeukt, kunnen in principe in twee categorieën worden ingedeeld: uierprimitus komt voor bij chronische ontstekingsziekten van het tandvlees en de slijmvliezen, of het kan een gevolg zijn van een lokale of algemene allergische reactie.

Waarom krabben tandvlees en hoe het te behandelen -

Hieronder zullen we in detail de belangrijkste redenen analyseren waarom het tandvlees bij een volwassene of een kind jeukt, en je zult ook meer te weten komen over de therapie die in deze gevallen nodig is.

 • Chronische ontsteking van het tandvlees (gingivitis, parodontitis) -
  De meest voorkomende reden voor het tandvlees is de aanwezigheid van chronische catal gingivitis (figuur 1.2). In dit opzicht kan de patiënt, naast jeuk, de volgende bijbehorende symptomen hebben:
  → bloedend tandvlees bij het tandenpoetsen,
  → zwelling, cyanose of roodheid van het tandvlees naast de tanden,
  → Slechte adem.

  Als jeuk in het tandvlees verschijnt op de achtergrond van parodontitis (figuur 3), kan jeuk (naast de bovengenoemde symptomen van gingivitis) gepaard gaan met een of meer symptomen, zoals:
  → tandenmobiliteit,
  → blootstelling van de wortels van de tanden (verlagen van het tandvlees),
  → ettering uit parodontale pockets, etc.

  Behandeling van jeuk in het tandvlees met gingivitis en parodontitis -
  De behandeling moet beginnen met een bezoek aan de parodontale dokter. omdat ontsteking van het tandvlees wordt veroorzaakt door slechte mondhygiëne, die zachte microbiële plaque accumuleert, evenals harde en subgingivale tandplak. Het is tandplak en tandaanslag die ontsteking van het tandvlees en jeuk van het tandvlees veroorzaken.

  ie De belangrijkste behandeling zal zijn om plaque te verwijderen. En pas daarna kan een anti-inflammatoire therapie worden uitgevoerd (antiseptische spoelingen, ontstekingsremmende gel-toepassingen). Zonder de oorzaak van ontsteking te verwijderen - tandsteen en plaque, zal anti-inflammatoire therapie niet effectief zijn.

  Ultrasone verwijdering van harde tandsteen: foto voor en na

 • Chronische ontsteking van de orale mucosa -
  Dit is de tweede meest voorkomende oorzaak van jeuk in het tandvlees, wat vooral voorkomt bij rokers. Er zijn ziekten van het slijmvlies, zoals:
  → leukoplakie en candidiasis (figuur 6-7),
  → herpetische en afteuze stomatitis (Fig. 8),
  waarvoor jeuk in het tandvlees.

  Inspecteer voorzichtig in de spiegel het zichtbare slijmvlies van de mond, tong. Als je verschillende huiduitslag, vlekjes, erosie, luchtbellen op het slijmvlies ziet, dan heb je een van de aandoeningen van het slijmvlies. In dit geval is het dringend nodig om naar de dokter te gaan.

  Als u het niet heeft opgemerkt, houd er dan rekening mee dat de aangetaste delen van het slijmvlies kunnen worden gelokaliseerd in delen van de mondholte die niet toegankelijk zijn voor visueel onderzoek door de patiënt zelf. Onthoud dat in het ergste geval jeuk te wijten kan zijn aan de aanwezigheid en kwaadaardige tumoren.

  advertentie

 • Jeuk in het tandvlees met kunstgebit van slechte kwaliteit -
  als we het hebben over uitneembare protheses, dan is er maar één reden - een allergische reactie, die alleen optreedt als het kunstgebit van slechte kwaliteit is (er zit een overmaat aan monomeer in, dit geeft een allergie).

  Als we het hebben over kronen en bruggen, kan jeuk in het tandvlees ontstaan ​​door gegalvaniseerde mondholte, die optreedt als er kronen van ongelijke metalen op de tanden zitten (bijvoorbeeld gestempelde kronen). In dit geval moeten zowel het kunstgebit als de kunstmatige kronen worden vervangen.

 • Allergische reacties -
  het kan een voedselallergie zijn voor een van de producten (fruit, groenten, noten, kruiden, honing, chocolade, conserveermiddelen, kleurstoffen, stabilisatoren, enz.), maar ook zeer zelden kunnen allergische reacties optreden bij sommige componenten van tandpasta. In dit geval moet u proberen om allergene voedingsmiddelen uit het dieet te verwijderen, de tandpasta te vervangen.

  Als het tandvlees jeukt, kan dit het gevolg zijn van een systemische allergische reactie (bijvoorbeeld op orale medicatie) en niet alleen van een lokale allergie, die optreedt bij contact met verschillende allergenen op het slijmvlies. Dit komt omdat allergenen en bemiddelaars van allergieën (histamines) door het hele lichaam worden meegevoerd met de bloedstroom.

 • Traumatische mucosale schade -
  het is ook onmogelijk om de aanwezigheid van een open wond (zweer, erosie) op het mondslijmvlies uit te sluiten. Pruritus kan ook worden gekenmerkt door jeuk.
 • Met bruxisme -
  soms veroorzaakt bruxisme jeukende tandvlees. Dit gebeurt meestal op de achtergrond van het feit dat de tanden overbelast zijn, waardoor het tandvlees begint te vallen en de halzen en wortels van de tanden bloot komen te liggen. Als je bruxisme hebt, moet je naar de tandarts-orthopedist gaan en speciale gebitsbeschermers maken. Dergelijke mondbeschermers worden gedragen vóór het slapengaan en kunnen de traumatische spanning op de tanden verminderen.

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Oorzaken van jeukende tandvlees (Januari- 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter