Extractie van een verstandskies in de onderkaak, bovenkaak

Het verwijderen van verstandskiezen gaat moeilijker dan het verwijderen van andere groepen tanden, wat wordt verklaard door de eigenaardigheden van hun structuur, en vaak ook door de verkeerde positie in het bot. Ze hebben bijvoorbeeld vaak verwrongen wortels en ook (vanwege gebrek aan ruimte voor hun uitbarsting), kunnen ze een horizontale positie hebben of een sterke neiging naar de aangrenzende tand.

Aan het einde van dit artikel kunt u recensies lezen van het grote aantal patiënten dat nog in de commentaren op het artikel over het verwijderen van een verstandskies is achtergebleven. Na het lezen over wat patiënten moesten doormaken, wordt het u duidelijk dat het verwijderingsproces zelf meer eng dan pijnlijk is. Maar er is ook pijn, alleen het begint na het verwijderen van een verstandskies.

Heeft verstandskies pijn -

De meest voorkomende vraag om te horen is of het pijnlijk is om een ​​verstandskies te verwijderen. Het is een feit dat als je bij een goede arts terechtkomt, die de anesthesie op de juiste manier toedient - de pijn is uitgesloten. Maar er zijn gevallen waarin patiënten nog steeds zeggen dat ze gewond zijn geraakt. En in de regel werd bij deze patiënten de lagere verstandskies verwijderd. En dit komt door slecht uitgevoerde anesthesie.

Wanneer bijvoorbeeld een verstandskies wordt verwijderd op de bovenkaak, wordt een infiltratie-anesthesie uitgevoerd (in het tandvlees in de projectie van de wortels van de tand zelf). Maar bij het verwijderen van de lagere verstandskiezen, wordt de anesthesie niet gedaan in de buurt van de tand, maar van de binnenkant van de onderkaaktak. Een dergelijke verdoving is technisch moeilijk en niet alle artsen kunnen het goed doen.

Moderne lokale anesthetica (ultracain, ubystezin, septanest, etc.) - hiermee kunt u het uiterlijk van pijn tijdens het verwijderen volledig elimineren. Alleen de injectie zelf kan een beetje pijnlijk zijn. Anesthetica van de vorige generatie, die actief worden gebruikt in klinieken voor volksgezondheid (bijvoorbeeld Novocain of Lidocaine), hebben echter een zwakker effect.

Wanneer kan het echt pijn doen -
het kan bijvoorbeeld pijnlijk zijn als je heel lang pijn hebt gehad en je pijnstillers hebt gebruikt. Hetzelfde geldt voor mensen die drugs gebruiken (anesthesie werkt zeer slecht op hen). In alle andere gevallen, inclusief bij etterige ontsteking, is het altijd mogelijk om volledige anesthesie te bereiken. Voor degenen die erg bang zijn, is er ook de mogelijkheid om te verwijderen onder algemene anesthesie.

Hoe een verstandskies te verwijderen -

Meestal is het verwijderen van de bovenste verstandskies makkelijker dan het verwijderen van de lagere verstandskies. Dit komt door het feit dat de onderste achtste tanden meer kans hebben massieve gebogen wortels te hebben of horizontaal te liggen. Bovendien is het onderste kaakbotweefsel veel harder (dan het bovenste) en daarom breken de wortels van de lagere verstandskiezen vaker af.

In gevallen waarin een verstandskies die nog niet is uitgebarsten (dat wil zeggen beïnvloed is) wordt verwijderd, wordt er noodzakelijkerwijs een röntgenfoto gemaakt. In alle andere gevallen wordt de kwestie van de noodzaak om een ​​foto te nemen overgelaten aan het oordeel van de kaakchirurg. Het verwijderingsproces zelf kan eenvoudig of complex zijn, afhankelijk van -

 • voor zover de tand is gesneden,
 • of het een sterke neiging naar de 7e tand of een horizontale positie heeft,
 • op de vorm en het aantal wortels,
 • van de vaardigheid van de kaakchirurg.

Het is belangrijk: Het laatste item is het belangrijkst als u wilt dat de verwijdering soepel verloopt. Natuurlijk is de vorm en locatie van de tand belangrijk, maar belangrijker is de verwijderingsstrategie die de chirurg zal kiezen. Een onervaren arts kan eerst uw tand kiezen voor 2 uur voordat hij de juiste beslissing neemt om het te snijden en elke wortel apart uit te trekken. En een ervaren arts zaagde het meteen, en alle verwijdering duurt niet 2,5 uur, maar 15-20 minuten.

1. Eenvoudige extractie van verstandskies -

In de onderstaande video kun je zien hoe een verstandskies wordt verwijderd in de onderkaak. Als de verwijdering eenvoudig is, duurt het hele verwijderingsproces zelf meestal 2 tot 10 minuten (samen met wondsluiting). Voordien worden nog eens 5-7 minuten besteed aan het wachten op gevoelloosheid.

Belangrijke puntendat zal je toestaan ​​om complicaties te vermijden ...

 • Tijdens de collectiegeschiedenis -
  Het belangrijkste dat u uw arts moet vertellen, is een allergie voor medicijnen, diabetes, astma, problemen met de bloeddruk, bloedingsstoornissen, of u anticoagulantia gebruikt. Als u al een week eerder Aspirine heeft ingenomen, moet u dit ook zeggen omdat het verdunt het bloed en dit draagt ​​bij aan de ontwikkeling van bloedingen en de vorming van hematomen.

  Voor vrouwen is het erg belangrijk om de arts op de hoogte te stellen van kritieke dagen. Het is een feit dat tijdens de menstruatie het aantal bloedplaatjes in het bloed met 30-50% afneemt, en stoppen met bloeden hangt van hen af. Als hiermee geen rekening wordt gehouden (en de arts naait de wond niet), kunt u een zware bloeding krijgen, en niet noodzakelijk onmiddellijk in de stoel van de arts, en pas later thuis.

 • Anesthesie -
  na een verdovingsinjectie op de bovenkaak is het voldoende om 4 minuten te wachten op adequate pijnverlichting en voor de onderkaak 6-8 minuten. Naar onze mening is Ultracain de beste verdoving voor pijnverlichting vandaag. Het is praktisch niet vervangbaar voor allergische mensen met astma, patiënten met druk, evenals zwangere en zogende vrouwen.
 • Het verwijderingsproces is
  eenvoudige verwijdering betekent geen incisie van het tandvlees of het boren van een tand uit het botweefsel. De tand wordt gezwaaid met een tang en verwijderd. Na extractie zal een goede arts het Alvozhel-preparaat altijd in het gat van de geëxtraheerde tand plaatsen, waardoor het risico op het ontwikkelen van alveolitis (ontsteking van het gat van de geëxtraheerde tand) wordt verkleind. Dit gewone medicijn bevindt zich in elke kliniek.
 • Hechting -
  na een eenvoudige verwijdering hechten artsen zelden een wond. Maar een goede arts hecht altijd om de randen van de wond (slijmvlies) samen te brengen, zelfs na eenvoudige verwijdering. Studies hebben aangetoond dat dankzij deze stap het risico op bloedingen of een stolsel uit een wond bijna volledig wordt geëlimineerd, bovendien zal de wond na verwijdering veel minder pijnlijk zijn, maar het belangrijkste is dat het risico op het ontwikkelen van alveolitis met 70-90% daalt.

  Daarom adviseer ik - zelfs vóór verwijdering, de arts te vragen om een ​​1-2-steek op je te zetten, zelfs als je ervoor moet betalen. Geloof me, als gevolg hiervan, zul je jezelf veel zenuwen en geld besparen voor medicijnen en herhaalde bezoeken aan de dokter (als er bloeding of ontsteking van het gat ontstaat). Zie het einde van het artikel voor opdrachten na verwijdering.

Eenvoudige verstandskies extractie: video

Nog een coole video, waarbij de arts uitstekende vaardigheden vertoont. Ondanks het feit dat de arts het bot rond de tand drinkt met een oefening, duurt het verwijderen minder dan 10 minuten en is het in feite ook eenvoudig (hoewel je in sommige privéklinieken misschien wordt gevraagd om het als moeilijk te betalen). Dit is de vraag dat een goede arts een moeilijke verwijdering gemakkelijk voor een patiënt kan maken, en een slechte arts kan eenvoudig een eenvoudige verhuizing in een moeilijke ...

 

advertentie

2. Gecompliceerde verstandskies extractie -

In gevallen waar de tand nog niet is losgebarsten, of het heeft tal van vertakte en gebogen wortels, of wanneer de kroon van de tand is vernietigd en er niets te begrijpen is met de forceps, of de tand heeft een sterke neiging of bevindt zich in een horizontale positie - dit alles suggereert dat de verwijdering mogelijk is complex. Vóór een dergelijke verwijdering is al een röntgenfoto gemaakt.

Na anesthesie zijn de acties van de arts afhankelijk van de specifieke klinische situatie, maar meestal gaat de extractie van verstandskiezen gepaard met een tandvleesincisie, het boren van het botweefsel met een boor en / of het zagen van de tand in verschillende delen (die vervolgens apart worden verwijderd), evenals het verplicht hechten van de wond. De duur van een complexe verwijdering kan verschillend zijn en kan 20 minuten bedragen, en in zeldzame gevallen - tot 2 uur.

Gecompliceerde verwijdering van een behouden verstandskies (Fig.4-8) -
(retenirovannyh noemt tanden die niet volledig zijn losgebarsten)

Werking Beschrijving -
na anesthesie wordt een slijmvlies van het tandvlees doorgesneden en de randen van het slijmvlies worden uit elkaar bewogen om het botweefsel rond de tand bloot te stellen. Verder, indien nodig, gebruikt de dokter een boor, die nodig is om de extractie van de tand te vergemakkelijken. Bij het verwijderen van een verstandskies is het vaak nodig om het botweefsel eromheen uit te boren, of om de tand zelf in verschillende delen te snijden en apart uit te trekken.

Vervolgens wordt de wond gewassen met antiseptica en Alvozhel ontstekingsremmende medicijnen worden in de put gebracht. Het feit dat je het in het gat steekt, zegt altijd een specifieke jodiumgeur en -smaak. Dit medicijn lost zichzelf na 7 dagen op, d.w.z. verwijder het uit het gat is niet nodig. Daarna wordt de wond gehecht. Hechtmateriaal kan zelfopneembaar zijn (binnen 7-10 dagen), of u moet opnieuw naar de kliniek komen om de steken te verwijderen.

Moeilijke verstandskies extractie op de bovenkaak (video 1) en op de onderkaak (video 2) -

Merk op dat artsen in deze video's een boor of sonische tip gebruiken om eerst de kruin van een verstandskies te knippen en pas daarna de tand in fragmenten te nemen. Als een specialist kijk ik graag naar het zelfverzekerde en hoogwaardige werk van mijn collega's ...

Het is belangrijk: Opgemerkt moet worden dat na het verwijderen van verstandskiezen in 25-30% in de gaten van de geëxtraheerde tanden, de ontsteking van het gat (alveolitis) zich ontwikkelt. Na het verwijderen van tanden van een andere locatie, ontwikkelt een dergelijke ontsteking zich slechts in 2-5% van de gevallen. Over hoe de tanden er normaal uit moeten zien na verwijdering - lees en bekijk het artikel:
→ "Hoe gaan de gaatjes van de geëxtraheerde tanden bij normale en ontstekingen"

Hoeveel kost het om een ​​verstandskies te verwijderen: prijs in Moskou

Hoeveel kost het om een ​​verstandskies te verwijderen: de prijs in Moskou hangt af van de complexiteit van de verhuizing en van het prijsbeleid van de tandheelkundige kliniek. Bijvoorbeeld, de kosten van extractie van verstandskiezen kunnen aanzienlijk variëren in openbare klinieken en privéklinieken van de economy class - van de prijs in de klinieken van de middelste en hoge prijsklasse.

Bovendien kan in sommige klinieken een gradatie van verstandskiesextractie alleen op eenvoudige en complexe, en in andere op eenvoudige, gemiddelde complexiteit en complex zijn. Na het analyseren van de prijzen, verdeelden we ze in economy class klinieken en klinieken van het middelste en hoge prijssegment.

Een verstandskies verwijderen: de prijs ligt in de kliniek van de economy class in Moskou

 • Eenvoudige verstandskies extractie - 1500 roebel,
  de kosten omvatten al anesthesie, maar als u 1-2 hechtingen moet aanbrengen, moet u nog eens + 500 roebel betalen.
 • Verwijderen van gemiddelde complexiteit - 3000 roebel,
  Anesthesie en hechting zijn inbegrepen in deze prijs.
 • Gecompliceerde extractie van verstandskies - 5.000 roebel,
  Dit omvat het verwijderen van behouden en dystopische verstandskiezen. De prijs is al inclusief.

De prijs van verstandskies extractie in klinieken van het midden- en hogere prijssegment -

 • Eenvoudig te verwijderen - ongeveer 3500 roebel,
  de prijs is al all-in, meestal inclusief zelfs herexamens.
 • Moeilijke verwijdering - ongeveer 9.500 roebel,
  Dit omvat het verwijderen van behouden en dystopische verstandskiezen. Deze prijs is ook inclusief, inclusief herexamens.

Het is belangrijk: Het is erg moeilijk voor de patiënt om vooruit te plannen - hoeveel een 8e tand gaat kosten. Dit is afhankelijk van vele factoren, die worden vastgesteld tijdens onderzoek, röntgenfoto's en soms zelfs tijdens de verwijdering zelf.

Aanbevelingen na extractie van verstandskies -

Na een eenvoudige verwijdering volstaat het om de standaardaanbevelingen na het trekken van tanden te volgen. Maar wat te doen na het verwijderen van een verstandskies, als de verwijdering moeilijk was of werd uitgevoerd tegen de achtergrond van etterende ontsteking. We raden aan het volgende toe te voegen aan de standaardaanbevelingen op de bovenstaande link -

 • Pijnstillende medicijnen op basis van NSAID's -
  Zonder te wachten tot de anesthesie heeft plaatsgevonden, moet u een anestheticum nemen op basis van NSAID's (bijvoorbeeld ibuprofen). Het voordeel van deze medicijnen is dat ze, naast het verdovingsmiddel, ook een ontstekingsremmend effect hebben. Op de eerste dag, zorg ervoor om te drinken, dan - indien nodig.

  Vergeet niet dat in geen geval na verwijdering of enige andere chirurgische ingreep Aspirine en zijn derivaten niet mogen worden ingenomen. Dit medicijn vermindert de bloedstolling, en het bloeden zal zich zeker openen en / of een hematoom vormen.

 • Antihistaminica -
  ze worden ook antiallergisch genoemd. We raden aan het nemen (het beste van alle Suprastin) - 1 keer per dag voor het naar bed gaan in de eerste 3 dagen na moeilijke verwijdering. Het voordeel van deze fondsen is dat ze de zwelling van zachte weefsels verminderen, die zich zeker zullen ontwikkelen na een complexe verwijdering.
 • Antibiotica -
  antibiotica na verstandskiesenextractie moeten alleen door een kaakchirurg worden voorgeschreven en mogen niet onafhankelijk worden genomen. Meestal worden kaakchirurgen gebruikt om Lincomycin 0,25 capsules voor te schrijven (2 capsules 3 maal per dag, gedurende 5 dagen). Het is een goedkoop Russisch medicijn, redelijk effectief, maar het beïnvloedt de darmmicroflora sterk en doodt alle levende wezens.

  Een ander populair antibioticum in de tandheelkunde is Amoxiclav. Voor volwassenen is het noodzakelijk om Amoxiclav-tabletten te gebruiken die 500 mg amoxicilline en 125 mg clavulaanzuur bevatten - 2 keer per dag. Als u echter last heeft gehad van een maagklachten (diarree) na het nemen van antibiotica, is het beter om een ​​keuze te maken voor het antibioticum "Unidox-Soluteb" 100 mg 2 maal daags gedurende 5-6 dagen.

  We raden de nieuwste optie aan. En probeer nooit Russische antibiotica in je leven te nemen als je geen pseudomembraneuze colitis wilt verdienen. Het is dan beter om de voorkeur te geven aan goedkope Indiase antibiotica.

Wisdom Tooth Extraction: Complicaties

Zoals we hebben gezegd, zijn er veel minder complicaties als, zelfs na een eenvoudige verwijdering, de arts een wond moet nemen. Hieronder zullen we ook een lijst maken met alle belangrijke complicaties na het verwijderen van een verstandskies, die (moet worden toegegeven) in de meeste gevallen de volgende fouten van de arts veroorzaken:

 • Verkeerde strategie -
  onervaren of luie dokters proberen, indien mogelijk, een verstandskies te verwijderen met een pincet en een lift, waarbij de patiënt soms gedurende 1-2 uur wordt gefolterd, in plaats van onmiddellijk een incisie te maken en een kleine hoeveelheid bot te zagen, of de kroon van de tand in verschillende delen te snijden, waarbij elke wortel wordt verwijderd afzonderlijk.
 • Slechte gereedschappen -
  als je ziet dat de arts een beitel gebruikt, is het bijna vanzelfsprekend dat je later complicaties krijgt (ontsteking van het gat, pijn in het temporomandibulair gewricht, gevoelloosheid van de onderlip als gevolg van een zenuwbeschadiging). Beglazing is gewoon niet toegestaan.

  Het zagen van de wortels en botten mag alleen worden uitgevoerd met een watergekoelde boormachine. Veel artsen gebruiken echter tips zonder waterkoeling. Dit leidt in 100% van de gevallen tot oververhitting van het bot en veroorzaakt de ontwikkeling van ontsteking van het gat, alveolitis genoemd.

 • Onjuiste afspraken na verwijdering -
  na elke complexe verwijdering, vooral bij het snijden van het bot, het snijden van de kroon van de tand, en zelfs na een eenvoudige verwijdering, maar als de tand werd verwijderd tegen de achtergrond van een ontsteking, is het noodzakelijk om antibiotica voor te schrijven. Sommige artsen doen dit niet, waardoor ontsteking van het gat van de geëxtraheerde tand binnen 1-2 dagen optreedt.

Complicaties na het verwijderen van een verstandskies -

 • Bloeden na verwijdering -
  soms ontwikkelt zich geen bloeding in een stoel bij de arts, maar enkele uren na verwijdering of zelfs 's nachts. Er zijn speciale methoden om bloedingen thuis te stoppen die de meerderheid van de patiënten helpen.
 • Als er sprake is van gevoelloosheid in de onderlip -
  dit suggereert trauma aan de mandibulaire zenuw, die langs de toppen van de wortels van de ondertanden komt. Hierin moet je je dringend wenden tot een tandarts en een neuroloog.
 • Ontsteking van de extractietand -
  Dit is de meest voorkomende complicatie, die alveolitis wordt genoemd. Symptomen zijn pijnlijke pijnen, die matige tot matige ernst kunnen hebben. Als uw pijn / zwelling na verwijdering niet afneemt, maar alleen maar toeneemt, als u pijn ervaart wanneer er koud of warm water op de wond terechtkomt, als er een onaangename geur uit het gat is, als er geen stolsel in het gat zit en er voedsel wordt gevuld, is dit allemaal typerend voor alveolitis. .

  Wat te doen als na het verwijderen van een verstandskies veel pijn wordt gedaan - lees het artikel: "Ontsteking na het verwijderen van een verstandskies"

Wisdom-tandextractie: patiëntbeoordelingen

Positieve feedback zal in de eerste plaats afhangen van de ervaring en professionaliteit van de kaakchirurg. Het is beter om een ​​ervaren arts te zoeken in plaats van een jonge arts onmiddellijk na de medische universiteit. Ideaal wanneer de arts ervaring heeft met maxillofaciale chirurgie en / of implantologie. Recensies van patiënten over het verwijderen van verstandskiezen, lees de reacties op dit artikel. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: 'Tooth of wisdom', het verwijderen van de gevolgen van een foto, nuttig voor je is gebleken!

Auteur: kaakchirurg Kamensky KV, 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Verstandskiezen trekken (December 2019).

Loading...

Laat Een Reactie Achter