Sedatie en tandheelkundige behandeling onder algemene anesthesie

Verwijdering en behandeling van tanden onder algemene anesthesie wordt in de regel slechts in twee gevallen uitgevoerd. Ten eerste, als de patiënt panisch bang is voor de interventie van de tandarts, en ten tweede, in geval van intolerantie voor lokale anesthetica die worden gebruikt in de tandheelkunde voor anesthesie.

Er zijn verschillende opties voor het onderdompelen van een patiënt in een staat van anesthesie. Eigenlijk wordt echte inhalatie of intraveneuze anesthesie zelden gebruikt in de tandheelkunde, omdat het gebruik ervan is niet gerechtvaardigd, zowel wat betreft de duur van de interventie als het aantal bijwerkingen. In 90% van de gevallen wordt sedatie gebruikt bij de behandeling en verwijdering van tanden.

Hieronder beschrijven we in detail de voor- en nadelen van sedatie en algemene anesthesie, zodat u het meest optimale type algemene anesthesie kunt kiezen.

1. Sedatie in de tandheelkunde -

Sedatie verwijst naar de algemene sterke sedatie van de patiënt, waarin hij op het punt staat te slapen. Sedatie in de tandheelkunde kan zowel bij volwassenen als bij kinderen worden toegepast. Tijdens sedatie is de patiënt in staat eenvoudige handelingen uit te voeren (bijvoorbeeld zijn mond openmaken), hoewel patiënten zich er later niets van herinneren. Het grote voordeel is dat sedatie geen contra-indicaties heeft.

Verwijdering en behandeling van tanden onder sedatie is veel veiliger dan onder algemene anesthesie. Sedatie kan bijvoorbeeld ten minste elke dag aan de patiënt worden uitgevoerd (zonder schade aan de gezondheid), er is geen sterfte. De patiënt wordt pas een paar minuten na het einde van de sedatie wakker en alle patiënten zijn onmiddellijk goed georiënteerd in de ruimte en bewegen normaal.

Geneesmiddelen voor tandheelkundige behandeling onder sedatie -

Bij volwassenen is het beter om sedatie te gebruiken. De preparaten voor sedatie worden intraveneus toegediend. De volgende 2 geneesmiddelen worden het meest gebruikt: Midazolam en Propofol. Van alle geneesmiddelen voor intraveneuze sedatie zijn deze geneesmiddelen de modernste en veiligste, met minimaal risico op een allergische reactie.

 • midazolam -
  behoort tot de klasse van benzodiazepines. Dit medicijn heeft verschillende voordelen. Ten eerste is het de kortstwerkende benzodiazepine, die de anesthesist in staat stelt om sedatie zo gecontroleerd mogelijk te maken. De anesthesist zal voortdurend kleine porties van het medicijn toevoegen tijdens het proces van behandeling of extractie van tanden. Het minimale risico op het ontwikkelen van allergieën.

  Het tweede voordeel is dat patiënten tijdens ondiepe sedatie met midazolam zelfs in staat zijn om tijdens de behandeling met de arts te communiceren, om zijn commando's uit te voeren, maar na het einde van de behandeling onthouden ze helemaal niet dat de behandeling werd uitgevoerd. ie de patiënt kan zich niets herinneren vanaf het moment van intraveneuze injectie tot het loslaten van sedatie. Minus - verwijst naar geneesmiddelen uit de "lijst B", respectievelijk, vereist extra vergunningen.

 • propofol (Diprivan) -
  Het is een slaappil die bedoeld is voor intraveneuze toediening. Het is een vrij duur medicijn, dus het wordt niet vaak gebruikt in Rusland (hoewel het een van de meest populaire medicijnen ter wereld is). Anesthesie met Propofol is veilig en gemakkelijk toe te dienen.

Het is belangrijk: met ischemische aandoeningen, atriale fibrillatie, hypertensie, astma en diabetes mellitus (en andere chronische aandoeningen) - behandeling en extractie van tanden onder sedatie is niet gecontra-indiceerd. Bovendien is sedatie niet gecontra-indiceerd bij patiënten met alcoholisme en drugsverslaving, hoewel deze 2 voorwaarden het natuurlijk voor de anesthesist moeilijk maken om te werken.

Sedatie in de tandheelkunde bij kinderen: beoordelingen

Tandheelkundige behandeling onder sedatie bij kinderen is op elke leeftijd mogelijk. Bovendien wordt de uiteindelijke keuze gemaakt door de anesthesist op basis van de leeftijd van het kind, zijn fysieke activiteit, mate van agressiviteit. Voor zuigelingen is Propofol het beste medicijn. In de voorschoolse en voorschoolse jaren wordt een krachtiger medicijn het meest gebruikt voor inhalatieanesthesie Sevoran (zie hieronder).

Bij schoolgaande kinderen zal Propofol of Sevoran ook het optimale medicijn zijn. Sedatie in de tandheelkunde bij kinderen heeft de meeste positieve feedback van ouders, waardoor u de angst van het kind voor de interventie kunt neutraliseren. Het stelt artsen in staat om hoogwaardige behandelingen uit te voeren en de risico's op complicaties die mogelijk zijn te verminderen als het kind de arts niet geeft hoe hij zijn werk moet doen.

advertentie

2. Algemene anesthesie in de tandheelkunde -

Algemene anesthesie in de tandheelkunde kan worden geïnhaleerd en intraveneus. Inhalatie-anesthesie betekent dat u in anesthesie wordt gebracht met behulp van speciale gas-narcotische mengsels die worden toegediend via een inhalatiemasker (Fig. 1-2). Inhalatie-anesthesie is veiliger dan intraveneus. Maar in ieder geval mag de anesthesieduur in de tandheelkunde niet langer zijn dan 1,5 uur.

Algemene anesthesie voor tandheelkundige behandeling: contra-indicaties
bij patiënten met pneumonie, in geval van een catarre van de bovenste luchtwegen, moeite met nasale ademhaling, acute leverziekten, in alle gevallen wanneer de duur van de medische interventie de toelaatbare normen overschrijdt. Dezelfde contra-indicaties zijn van toepassing op de extractie van tanden.

Anesthesie prijzen -
Voor het verwijderen en behandelen van tanden onder narcose zal de prijs in Moskou voor 2019 heel verschillend zijn in klinieken van de economy class en klinieken van de gemiddelde prijsklasse. De prijsklasse zal groot genoeg zijn.

 • Anesthesiologist's consult - 1000 wrijven.
 • inhalatie-anesthesie (geneesmiddel "Sevoran") - gedurende 1 uur van 10.000 tot 15.000 roebel.
 • intraveneuze anesthesie - gedurende 1 uur vanaf 10.000 roebel.
  (de kosten van anesthesie worden berekend in verhouding tot de tijd die de patiënt besteedt onder narcose, op basis van de prijs voor 1 uur).

Kosten in de regio's van Rusland - de kosten van anesthesie met het medicijn Sevoran beginnen vanaf 6.500 roebel per uur.

Tanden verwijderen onder algemene anesthesie: nadelen

In de meeste gevallen vormt tandextractie onder algemene anesthesie geen significant risico voor de patiënt als gevolg van kortetermijninterventie. Af en toe zijn er echter gevallen waarbij tandextractie langer duurt dan 1,5 uur (en dit is de maximale tijd van anesthesie in de tandheelkunde).

Meestal kan dit gebeuren bij het verwijderen van gewonde tanden die niet zijn doorgebroken of doorgesneden, in het geval van per ongeluk perforeren van de maxillaire sinus in de bovenkaak bij het verwijderen van de boventanden. In het laatste geval is een gecompliceerde plastische chirurgie met lokale tandvleesweefsels vereist om de communicatie tussen de mondholte en de maxillaire sinus te sluiten.

Tand extractie onder anesthesie onder andere en meer traumatisch voor weefsels. Immers, als de dokter haast heeft, maar hij moet een tand doorsnijden met een boor of om een ​​stukje botweefsel uit te snijden dat interfereert met de extractie van een tand of het fragment ervan, let je vooral niet op de oververhitting van het bot tijdens het boren. En dit zal leiden tot een ondubbelzinnige ontsteking van het gat van de uitgepakte tand - Alveolitis.

Daarom is het nog steeds veiliger om de verwijdering uit te voeren onder lokale anesthetica, die nu van zo'n kwaliteit zijn dat ze echt volledige pijnloosheid mogelijk maken. Dit betekent dat de arts alle manipulaties efficiënt en zonder haast kan uitvoeren. Maar vóór de interventie kunt u sedativa gebruiken, die we hieronder beschrijven. Met deze medicijnen kunt u angst en angst sterk verminderen.

Volgens de meeste artsen kan Ultracain het beste medicijn voor lokale anesthesie worden genoemd. Dit medicijn heeft verschillende vormen van afgifte (met adrenaline en zonder het, maar ook zonder conserveermiddelen), wat niet alleen geschikt is voor gezonde mensen, maar ook voor astmapatiënten, allergieën, hypertensieve patiënten en zwangere en zogende vrouwen.

Nadelen van tandheelkundige behandeling onder algemene anesthesie -

Slechte tandkwaliteit -
de meeste tandziekten (diepe cariës, pulpitis, parodontitis) worden in verschillende bezoeken behandeld en de duur van elk bezoek kan soms langer zijn dan 1 uur. Bij anesthesie, wanneer u een of meer tanden in één uur volledig moet genezen, moet de arts ongewild haast hebben.

In het geval van behandeling van pulpitis en parodontitis leidt dit tot een slechte mechanische behandeling van de wortelkanalen (het kost veel tijd) met gereedschappen, wat a priori leidt tot een slechte wortelkanaalvulling, zoals

 • underfilling van wortelkanalen tot de top van de tandwortel,
 • onvoldoende obturatie van wortelkanalen met vulstoffen,
 • afbreken van het instrument in het wortelkanaal,
 • perforatie van de tandwortel,
 • resectie van wortelkanalen.

Dit alles zal zeker leiden tot de ontwikkeling van ontstekingen aan de top van de tandwortel en de noodzaak voor herbehandeling of verwijdering van tanden. Volgens officiële statistieken (zelfs met traditionele tandheelkundige behandelingen onder lokale anesthesie, dat wil zeggen, wanneer de arts onbeperkte tijd heeft) bij de behandeling van pulpitis en parodontitis, komen complicaties als gevolg van slechte kwaliteit wortelkanaalvulling voor bij 60-70% van de patiënten. Het percentage complicaties bij tandheelkundige behandelingen onder algemene anesthesie zal veel hoger zijn.

Zelfs als we het hebben over de behandeling van banale cariës - geen enkele arts zal "stomen" en volgens de regels kunt u het contactpunt in de interdentale opening herstellen of de bultjes op het kauwoppervlak van de tand herstellen, en het is helemaal niet een kwestie van een vulling maken. het verschilde niet in kleur en transparantie van de eigen weefsels van de tand. Dit alles is gewoon geen tijd.

Als gevolg van deze behandeling ontvangt u: een lelijke vulling en voedsel vast komen te zitten in de interdentale opening tijdens de behandeling van cariës, de ontwikkeling van een cyste of het verschijnen van een fistel met pus bij de behandeling van pulpitis of parodontitis. Lees meer over de complicaties na slechte behandeling van de grachten in het artikel: "Complicaties na de behandeling van pulpitis"

Het risico op complicaties door anesthesie -

Moderne geneesmiddelen voor het onderdompelen van een patiënt in een droom, evenals de modernste anesthesiologische apparatuur, die het mogelijk maakt het werk van het hart en de druk te controleren, suggereren dat anesthesie nu net zo veilig is als lokale anesthesie. Tenminste de statistieken tonen dezelfde frequentie van complicaties bij deze soorten pijnverlichting.

We hebben al gezegd dat sedatie veel vaker in de tandheelkunde wordt gebruikt dan anesthesie. Bovendien bestaat sterfte door sedatie helemaal niet. Patiënten na het einde van de sedatie na een zeer korte periode worden volledig operationeel. Volwaardige intraveneuze en inhalatie-anesthesie heeft in dit opzicht natuurlijk een groot aantal bijwerkingen en complicaties.

Complicaties in het proces van anesthesie zijn hartstilstand (als gevolg van een overdosis van het medicijn voor anesthesie, of ziekten van het cardiovasculaire systeem), depressie en ademhaling, evenals braken. Maar deze complicaties zijn uiterst zeldzaam, omdat Tegenwoordig wordt moderne apparatuur vrijwel universeel toegepast voor het bewaken van de toestand van de patiënt, waardoor het mogelijk is om adequaat en snel te reageren op veranderingen in de toestand van de patiënt.

Bovendien kan na anesthesie optreden: duizeligheid, ontwikkeling van flebitis en tromboflebitis, verlaging van de druk, verlaging van de hartfrequentie, hallucinaties, neuromusculaire opwinding, misselijkheid en braken. Al deze symptomen zijn meestal volledig afwezig tijdens normale sedatie.

Alternatieven voor algemene anesthesie in de tandheelkunde -

Zoals u al begrijpt, is het beter om de tanden onder lokale anesthesie te behandelen. Er zijn echter manieren om angst en angst te verminderen (of op zijn minst merkbaar te verminderen) vóór de komende interventie.

 1. Gebruik van sedativa en angststillers -
  bij geneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn, kan Afobazole worden aanbevolen (onthoud dat u het één week voor het geplande bezoek aan de tandarts moet gaan drinken). Dit medicijn is met name geschikt voor diegenen die niet van plan zijn om eenmalig naar de dokter te gaan, maar naar bezoeken op meerdere locaties. Afobazol heeft geen hypnotisch effect, wat belangrijk is voor werkende mensen, automobilisten. Bovendien is 1 pakket van het medicijn voldoende voor ongeveer 3 weken.

  Goedkopere optie - extract van valeriaan, motherwort, Corvalol en analogen. Vergeet niet dat deze medicijnen ongeveer drie dagen vóór het bezoek aan de tandarts moeten beginnen met het drinken van een cursus (in dit geval zal het effect groter zijn). Deze medicijnen hebben al een hypnotiserend effect en zijn daarom volledig ongeschikt voor automobilisten.

 2. Premedicatie onmiddellijk voorafgaand aan interventie -
  Er zijn geneesmiddelen op recept die verband houden met kalmerende middelen: seduxen, Relanium, Dimedrol, enz. In veel tandheelkundige klinieken, kunt u ervoor zorgen dat een verpleegkundige u een van de kalmeringsmiddelen premed. De injectie gebeurt intramusculair, in ongeveer 30 minuten. vóór de interventie.

Is belangrijk: goede pijnverlichting voor een tandheelkundige ingreep is erg belangrijk, maar dit is slechts de helft van de strijd. Immers, zelfs na de behandeling ervaart de patiënt een tijd pijn. Welke medicijnen worden thuis het beste verdoofd - lees het artikel: "De beste pijnstillers voor kiespijn." We hopen dat ons artikel over het onderwerp: Behandeling en extractie van tanden onder algemene anesthesie nuttig voor u zijn gebleken!

Auteur: kaakchirurg Kamensky KV, 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Achter de Schermen Kies voor Mondzorg onder Narcose (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter