Tandcyste: behandeling, symptomen

Een tandcyste is de formatie aan de top van de tandwortel, die wordt gevormd door de aanwezigheid van een infectie in de wortelkanalen. De cyste is stevig bevestigd aan de top van de wortel van de tand en is een holte in het botweefsel met een afgeronde vorm, die binnenin is bekleed met een vezelige huls en aan de binnenkant is gevuld met pus (figuur 1).

De cyste van de wortel van de tand heeft ook de naam: radiculaire cyste of periodontaal abces. Cysten hebben de neiging om constant in omvang te vergroten. Vooral snelgroeiende cysten in de bovenkaak, waar het bot poreuzer is.

Tandcyste: foto

In figuur 2 kun je zien hoe een tandcyste eruit ziet op een röntgenfoto: hoe intens verdonkering bovenaan een paard zit. Op fig.3,4 - een foto van de tandcyste onmiddellijk na tandextractie (een cyste lijkt op een zak die aan de bovenkant van de wortel is bevestigd, gevuld met pus).

Tandcyste: symptomen

Een cyste gedurende een zeer lange tijd kan ofwel volledig asymptomatisch of met minimale symptomen ontwikkelen - er kan terugkerende lichte pijn zijn bij het bijten op de oorzakelijke tand of lichte pijn bij het indrukken van het tandvlees in de projectie van de cyste. In dit geval wordt het in de regel gedetecteerd door toevallige röntgenfoto's over de behandeling van andere tanden.

In het geval van verminderde immuniteit (bijvoorbeeld tegen de achtergrond van verkoudheid) - een infectie in de cystoholte wordt meestal verergerd, wat gepaard gaat met intense pusvorming. In dit geval kan acute pijn optreden, met name bij het bijten op de oorzakelijke tand, zwelling en zwelling van het tandvlees, wangen, kan de temperatuur stijgen en kan zwakte verschijnen.

Hoe werkt een tandcyste: video

Cyste op de tand: oorzaken

De cyste van de tandwortel heeft maar één oorzaak - het is een infectie in de wortelkanalen. In twee gevallen kan echter een infectie in de wortelkanalen optreden:

 1. Onbehandelde cariës en pulpitis (foto 5) -
  door cariës aangetaste weefsels bevatten een groot aantal cariogene micro-organismen. Als cariës niet wordt behandeld, komen microben geleidelijk in de pulp van de tand terecht, waardoor er pulpa ontsteking ontstaat - pulpitis. Als pulpitis niet wordt behandeld, wat zou moeten bestaan ​​in het verwijderen van de geïnfecteerde tandpulp, dringt de infectie van de pulp door de wortelkanalen voorbij de grenzen van de tand (in de worteltop). Daar veroorzaakt de infectie het verschijnen van periodontaal abces (tandcyste).

 2. Slecht afgesloten wortelkanalen -
  wortelkanalen worden afgesloten bij de behandeling van pulpitis en parodontitis. Normaal moet elk wortelkanaal van een tand tot de bovenkant van de wortel worden gevuld. Als het kanaal niet tot aan de worteltop wordt opgevuld, ontstaat in het ondergevulde deel van het kanaal een infectie die voorbij de tand doordringt en ook de vorming van een cyste veroorzaakt. Volgens officiële statistieken kunnen tandartsen in 60-70 procent van de gevallen de wortelkanalen niet vullen, wat de oorzaak is van de frequentie van deze ziekte.

  In fig. 6, 7 ziet u röntgenfoto's van tanden waarvan de wortelkanalen slecht afgesloten waren, wat in beide gevallen de vorming van een cyste op de tandwortel veroorzaakte. In Figuur 6 geven witte pijlen te weinig delen van de wortelkanalen aan en zijn de zwarte pijlen beperkt tot een cyste, wat er op de foto als een intense verduistering uitziet.

  In figuur 7 zijn alleen sporen van een vulmateriaal zichtbaar in het wortelkanaal, d.w.z. het wortelkanaal wordt losjes en niet overal afgesloten, wat leidde tot de ontwikkeling van een infectie en het verschijnen van een tandcyste van ongeveer 1 cm in diameter.

advertentie

Tandcyste: behandeling

Behandeling van een tandcyste kan conservatief (therapeutisch) en chirurgisch zijn.

Therapeutische behandeling is redelijk om toe te passen als ...

 • Wortelkanalen zijn niet eerder verzegeld en hoeven niet te worden geseald.
 • Als de wortelkanalen slecht over de lengte van het kanaal worden afgedicht (alleen bij de top van de wortels, is het beter om hun toevlucht te nemen tot de chirurgische methode).
 • Als de cyste groter is dan 1 cm in diameter, en er vaak exacerbaties optreden met zwelling van het tandvlees, pijn, enz.

Chirurgische behandeling is redelijk om toe te passen als ...

 • Als er een speld in het wortelkanaal zit.
 • Als de tand een kroon heeft.
 • Een vereiste (inclusief de aanwezigheid van een speld en een kroon) - de wortelkanalen moeten goed worden afgedicht tot 2/3 van de lengte van het kanaal en alleen onderin de tandwortel worden opgevuld.
 • De grootte van de cyste is meer dan 1 cm in diameter.
 • Frequente zwelling van het tandvlees in de cyste, frequente pijn ...

Onder chirurgische behandeling moet worden verstaan ​​het verwijderen van een tandcyste door chirurgie. Lees meer over chirurgische behandeling van cysten in het artikel:
→ "Verwijderen van een tandcyste met behulp van resectie"

Therapeutische behandeling van cysten op een specifiek voorbeeld

We zeggen meteen dat deze behandelmethode erg lang is - meer dan 3 maanden, vereist een groot aantal bezoeken aan de tandarts en de financieel meest kostbare. De volgorde van acties is als volgt:

 1. Werk met wortelkanalen van de tand -
  → als de wortelkanalen van de tand niet eerder waren gevuld, wordt in de eerste fase de pulp van de tand verwijderd en wordt de instrumentale behandeling van de wortelkanalen uitgevoerd.
  → Als wortelkanalen eerder zijn verzegeld, zijn ze ontzegeld.

  In figuur 8 kunt u de beginsituatie zien, toen als gevolg van het feit dat de arts niet in geslaagd was om het wortelkanaal bij de worteltop te vullen, een tandwortelcyste werd gevormd. omdat het kanaal werd verzegeld - het moest vóór de behandeling worden ontzegeld, wat werd gedaan (Fig.9).

 2. Geneesmiddel behandelingskanalen -
  de cyste bevat pus, daarom, nadat het kanaal is ontzegeld of de pulp is verwijderd, is veel irrigatie van het wortelkanaal vereist met antiseptica.
 3. Geneesmiddelverwijdering voor de bovenkant van de wortel -
  Met behulp van speciaal gereedschap voor de top van de wortel (direct in de holte van de cyste) wordt medicinale stof verwijderd, die een krachtig antiseptisch effect heeft. Dit wordt getoond in figuur 10 (1).
 4. Tijdelijke vulling van kanalen met medicinale pasta -
  na het verwijderen van het medicijn worden de wortelkanalen gevuld met een tijdelijke pasta, wat ook een antiseptisch effect heeft. Dit wordt getoond in figuur 10 (2).
 5. Herhaling van de leden 3 en 4 -
  periodiek moet u het geneesmiddel veranderen. Daarom moet u de komende maanden regelmatig een bezoek brengen aan de tandarts.
 6. Röntgenbesturing -
  evalueerde de effectiviteit van de behandeling. Het verkleinen van de cyste op de röntgenfoto geeft de effectiviteit van de therapie aan. In dit geval kunt u doorgaan met de volgende stap (het permanent vullen van de grachten).
 7. Permanente wortelkanaalvulling -
  als binnen een paar maanden een afname in de grootte van de cyste werd opgemerkt tegen de achtergrond van de behandeling, worden de wortelkanalen permanent gevuld, gewoonlijk met gutta-percha (Fig. 11).
 8. Staging van de tandkroon.

Na het uiteindelijk vullen van de wortelkanalen en het instellen van de vullingen - de patiënt met een frequentie van om de paar maanden moet naar de dokter komen en een controle-röntgenfoto maken. Het beeld toont duidelijk de dynamiek van het verminderen van cysten en botweefselherstel. Vergelijk het röntgenbeeld in figuur 12 (2-3 maanden na het begin van de behandeling) - met het beeld vóór het begin van de behandeling in figuur 8. Het blote oog toont een afname in de grootte van de cyste en de restauratie van de botbundels.

Behandeling van een tandcyste met folkremedies -

De ontwikkeling van een tandcyste wordt geassocieerd met de aanwezigheid van een infectie in de wortelkanalen. Het is conservatief onmogelijk om een ​​cyste te genezen, zelfs met de hulp van de sterkste antibiotica en antiseptica. Antibiotica zijn slechts een hulpmiddel. Het enige middel is om alle geïnfecteerde weefsels, geïnfecteerde tandpulp, grondige antiseptische behandeling van wortelkanalen en de vulling ervan tot de wortelsap te verwijderen. Al het andere (lotions, spoelingen, homeopathie) is alleen gericht op je eigen comfort, dat je iets doet.

En in de tussentijd zal de ontsteking onopgemerkt blijven. En we hebben al gezegd dat een cyste aan de wortel van een tand vaak een asymptomatische koers heeft en daarin ligt het grote gevaar. De auteur heeft cysten van de kaken gezien, gevuld met pus, met een diameter van 5-6 cm. Vaak zoeken patiënten hulp bij specialisten wanneer het niet langer mogelijk is om een ​​tand te redden. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: Cystic tooth-behandeling - je bent nuttig bevonden!

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: COPD - Symptomen en behandeling (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter