Tandprothesen: beoordelingen, prijs

Tandenprotheses zijn tegenwoordig het meest effectieve type protheses met gedeeltelijke afwezigheid van tanden. De beste van alle andere soorten kunstgebitten, ze compenseren de verloren kauweffectiviteit, ze zitten goed op de tanden, ze zijn handig om te kauwen en te praten, ze hebben een lange levensduur.

Kunstgebitprothesen kunnen alleen gemaakt worden bij patiënten die hun eigen sterke tanden gedeeltelijk hebben bewaard, en deze tanden moeten aan beide kanten van de kaak zitten. Als u slechts tanden aan één kant van de kaak heeft, is het eenvoudigweg onmogelijk om een ​​goede fixatie van een dergelijke prothese (24stoma.ru) te verkrijgen.

Sluitprothesen: foto op de bovenkaak

Kunstgebit op de onderkaak: foto's

Verschillen met ligamenteuze prothesen van andere typen prothesen

Het belangrijkste verschil tussen dit type prothese en prothesen van acrylplastic en nylon is dat ze een frame van gegoten metaal hebben (afb. 2). Dit frame is al aan een basis gelast, die gemaakt kan zijn van roze plastic of nylon, en dan worden kunsttanden gemaakt van plastic in de basis gefixeerd.

Door de aanwezigheid van een sterk metalen frame is het mogelijk om het volume en de dikte van de basis waarop de kunsttanden worden gefixeerd aanzienlijk te verminderen. 7-8 laat zien hoe verschillende traditionele prothesen gemaakt van acrylplastic uit de kunstgebit van de bugel. Vooral deze verschillen zijn voelbaar in het gebied van de voortanden en in de lucht, waar het bijproductgebit geen massieve baan heeft, maar er is slechts een dunne metalen boog.

Het is belangrijk: De basis van de gesp prothese (waarin sprake is van kunsttanden) is traditioneel gemaakt van roze acryl plastic. Desgewenst kan de patiënt echter worden gemaakt van een enigszins flexibel Acry-Free-materiaal. Dit is een materiaal van de nieuwe generatie, enigszins elastisch; Er wordt een volledig en gedeeltelijk kunstgebit van gemaakt, maar zoals we hierboven hebben gezegd, kan de basis van de klemprothese uit dit materiaal worden gemaakt.

Soorten byugelny kunstmatige ledematen -

Op de kunstgebitprothesen - patiëntbeoordelingen zijn meestal positief en hangen voornamelijk af van het gebitsbevestigingssysteem dat door de patiënt op de resterende tanden is gekozen. Op type fixatie te onderscheiden -

 • Kunststof prothesen,
 • byugelny prothesen op sloten (bijlagen),
 • byugelny prothesen op telescopische kronen.

Hieronder ziet u ook een overzichtsvideo van de soorten van deze prothesen (video 1), en kunt u zien hoe het kunstgebit eruit ziet met een klemtype fixatie voor de onderkaak (video 2).

Kunstgebit van de sluiting: video

Hieronder vatten we alle voor- en nadelen samen van alle soorten kunstgebitprothesen (op klemmen, micro-vergrendelingen en telescopische kronen.

advertentie

1. Sluitprothesen op gespen -

Dit is de eenvoudigste van de 3 soorten gewatteerde prothesen, die toch de kauwfunctie veel beter herstelt dan elke andere uitneembare prothese van kunststof of nylon. Het ontwerp van dit type prothese is de aanwezigheid van steunklemmen.

Clammer-functies -

 • weerstand tegen verplaatsing van de prothese in de verticale en alle laterale richtingen,
 • overdracht van kauwdruk op abutmenttanden.

Sluitprothesen: foto

In de meeste gevallen zijn klammers gemaakt van metaal en het zijn metalen scheuten die zich uitstrekken van het gegoten metalen frame van de prothese. Echter, als zo'n Klammer in de lachlijn valt, bederven ze de esthetiek groot (Fig. 10). In dit geval kunnen klemmen op de voorste oppervlakken van de tanden soms worden gemaakt van meer esthetische en onopvallende materialen, bijvoorbeeld uit nylon (fig. 11).

Voordelen byzonder met klembevestiging -

 • uitstekende fixatie van de prothese
 • het mogelijk maken om effectief op voedsel te kauwen,
 • kauwen is pijnloos (in tegenstelling tot nylonprothesen),
 • de afmeting van de basis van de prothese is aanzienlijk kleiner dan die van protheses van kunststof en nylon, die draagcomfort biedt, de dictie niet schendt, de smaakpapillen in de mond niet sluit,
 • gemakkelijk te produceren en, als gevolg, betaalbare kosten (vooral in vergelijking met andere soorten klemprothesen en uitneembare prothesen op implantaten).

Nadelen van gespgebitten op gespen -

 • Esthetiek kan veel te wensen overlaten (figuur 12) -
  Dit is te wijten aan het feit dat metalen klemmen in bepaalde situaties in de mondholte van een patiënt alleen kunnen worden geïnstalleerd met hun uitgang naar het vooroppervlak van de tanden die in de lachlijn vallen. En niet in alle gevallen zijn de gespen zichtbaar wanneer ze kunnen worden gemaakt, nylon, want dit kan de fixatie van de prothese nadelig beïnvloeden.

  De mogelijkheid om de gesp van de voorkant van de tanden te verbergen of ze minder zichtbaar te maken, moet voorafgaand aan het consult met de arts worden besproken. Bovendien heeft de tandheelkundige kliniek in het algemeen misschien geen specialist die prothesen kan maken met dergelijke niet-opvallende gespen.

 • Gedeeltelijke vernietiging van abutmenttanden -
  metalen beugels van de gespprothese hebben een kleine micromobiliteit. Dit werd specifiek gedaan om ze een beetje elastisch te maken, wat nodig is voor het verwijderen en aanbrengen van de prothese. Maar dit leidt tot de wrijving van de clasper op het tandglazuur, wat op de lange termijn leidt tot zijn geleidelijke vernietiging.

  Dat is de reden waarom het in de meeste gevallen wordt aanbevolen om ondersteunende tanden te nemen, waarvoor de gespen worden bevestigd - onder metaal-keramische kronen. Het keramiek is bestand tegen de wrijving van metalen beugels en dan zullen zowel de ondersteunende tanden als de prothese zelf u heel lang van dienst zijn.

 • Hogere kosten -
  op de gesp kunstgebitten zal de prijs hoger zijn dan voor traditionele kunstgebitten gemaakt van acryl kunststof. En dit is logisch, want vanwege hun hogere complexiteit van productie, evenals een aanzienlijk hoger draagcomfort en kauwefficiëntie. De kosten van dit type prothese zijn ongeveer vergelijkbaar met de kosten van nylonprothesen.

2. Byugelny kunstmatige ledematen op sloten (bijlagen) -

Naast het bevestigen op klemmen, is het mogelijk om de klemprothesen te vervaardigen met fixatie met behulp van microvergrendelingen. De helft van elke micro-lock bevindt zich op de protheseprothese en de tweede helft op de abutment-tanden, genomen onder de metaalkeramische kronen (figuur 13). Wanneer de prothese "wordt opgezet", klikt het micro-slot op zijn plaats en houdt het de prothese stevig vast.

Sluitprothesen op sloten: foto (2 klinische gevallen)

Een heel belangrijk punt - het soort microvergrendeling ...

In de tandartspraktijk worden voornamelijk micro-locks van het type "MK-1" en "Bredent" gemaakt in Duitsland gebruikt. Deze kasteelmounts worden als de beste beschouwd, hoewel er goedkopere tegenhangers zijn. Bovendien heeft de MK-1 de voorkeur om te doen, hoewel het duurder is. MK-1 is een lock-type lock en Bredent- wrijvingstype.

Zonder in te gaan op complexe technische details: MK-1 - het is het beste slot (zijn betrouwbaarheid en levensduur is hoger dan dat van anderen). Het kan echter niet in alle klinische situaties in de mondholte worden gebruikt. We raden aan de arts te vragen naar het type microvergrendeling, zoals anders kunt u een dure prothese krijgen met goedkope microvergrendelingen die niet lang meegaan.

Sluit prothesen op hulpstukken (microvergrendelingen): video

Voordelen -

 • de beste esthetiek (niets is zichtbaar behalve de tanden zelf),
 • de hoogste mate van fixatie van de prothese,
 • comfortabel, pijnloos kauwen,
 • lange levensduur - niet minder dan 5-7 jaar, wat een zeer lange termijn is volgens de normen van verwijderbare prothesen (plastic prothesen hebben bijvoorbeeld een levensduur van slechts ongeveer 2,5 jaar).

De nadelen van de gesp kunstgebitten op de sluizen -

 • Hoge kosten (zie hieronder).
 • Het is noodzakelijk om veel tanden onder de kronen te nemen - de abutmenttanden onder de klemprothese met borgingstype van fixatie moeten worden genomen onder metaal-keramische kronen, sinds vergrendelingsbevestigingen kunnen alleen op hen worden bevestigd. Maak meestal 4 kronen.
 • De complexiteit van productie -Kunstgebit met sluitingen is tegenwoordig een van de meest hightech-constructies in de tandprothetiek. Productie vereist een zeer hoge kwalificatie van de orthopedisch chirurg en de tandtechnicus. Daarom, als u besluit om zelf zo'n prothese te maken, moet u waarschijnlijk niet op zoek naar een kliniek met de laagste prijzen.

3. Sluit de prothesen op telescopische kronen -

Dit is een vrij algemeen type protheses in het buitenland, maar in Rusland worden byugelny prothesen op telescopische kronen niet vaak gebruikt. De essentie van dit type protheses ligt in het feit dat de abutmenttanden zijn geslepen en dan worden metalen doppen daarop met cement bevestigd (figuur 20).

Op de bypass-prothese zelf (fig. 21) ziet men twee kronen verbonden met het metalen frame van de prothese, die, wanneer de prothese op de tanden wordt gezet, over de metalen doppen worden gestoken (fig.22). Deze methode van protheses zorgt voor een goede fixatie van de prothese, is volledig onzichtbaar op de tanden, verdeelt de kauwbelasting goed, en kost ook minder byugelny-prothesen op gespen.

Kunststof prothesen: prijs 2019

Voor cusp-kunstgebitten hangen de kosten voornamelijk af van het type fixatie van de prothese aan de ondersteunende tanden. Als u kiest voor de sluiting van protheses op microvergrendelingen, worden de kosten van microvergrendelingen, evenals de kosten van metaalkeramische kronen, toegevoegd aan de totale kosten van de prothese.

Bij het kiezen van een prothese met fixatie met behulp van klemmen - zijn de kosten afhankelijk van de complexiteit van de productie. In dit opzicht kan byugelny kunstgebitten met klemfixatie worden onderverdeeld in eenvoudig en complex. Complexe verschillen van eenvoudige degenen in die zin dat ze een complexer systeem van gespen hebben, evenals in het feit dat er in plaats van één metalen boog er twee kunnen zijn.

1. Klemprothesen: de kosten van de prothese op gespen

De prijs is aangegeven voor de byugelprothetiek: het eerste cijfer is de prijs in de klinieken van de economy class, de tweede - in de klinieken van het gemiddelde prijssegment.

 • Byugel simple prothese - in Moskou van 30 tot 40 duizend roebel,
  in de regio's - van 20 tot 30 duizend roebel,
 • Byugel-complexe prothese - van 35 tot 45 duizend roebels in Moskou,
  in de regio's - van 25 tot 35 duizend roebel.
 • Over spalken byugelnye prothesen - prijzen in Moskou van 40 tot 55 duizend roebel.

2. Kunstgebit: prijs voor een kunstgebit op microvergrendelingen

 • Byugel-prothese met fixatie op 2 microvergrendelingen van het type "Bredent" (Duitsland) - kosten vanaf 80 duizend roebel. Maar in Moskou zullen de kosten van een dergelijke prothese voor ten minste 90 duizend roebels beginnen. Deze kosten omvatten al: de kosten van de prothese zelf, de kosten van 4 metalen kronen, de kosten van microvergrendelingen!

  Als u een nog betrouwbaardere en handigere soort micro-locks wilt, die als de beste ter wereld worden beschouwd, bijvoorbeeld MK-1 (Duitsland), dan zullen de kosten met nog eens 10-15 duizend roebel toenemen in vergelijking met dezelfde prothese op Bredent micro-locks.

 • Eenzijdige kunstgebitprothese - van 40 tot 50 duizend roebels.
  Dit type prothese is gemaakt met een unilateraal gebitstekort, wanneer tandheelkundige implantatie gecontra-indiceerd is, is het onmogelijk om een ​​niet-verwijderbare brugprothese te maken. De aangegeven kosten omvatten al: de kosten van de prothese zelf, de kosten van 2 metalen kronen, de kosten van microvergrendelingen.

Klemprothetiek: patiëntbeoordelingen

Over byugel kunstgebitten - beoordelingen van zowel patiënten als tandartsen zijn zeer positief. Omdat protheses van dit type op een gegoten metalen frame zijn gemaakt, is het technisch mogelijk om de basis van de prothese te verminderen, waardoor de prothese zo comfortabel mogelijk is voor het dragen, kauwen en articuleren van spraak.

 • Eenvoudig te dragen prothese  -
  protheses met bugelprotheses van de onderkaak maken grotere vrijheid voor de tong mogelijk, verminderen stoornissen, verminderen het risico van verzakking van de prothese door bewegingen van de tong. Dit alles wordt bereikt door de plastic basis van de prothese in het tongbeen te verkleinen (figuur 1).

  Wanneer de bovenkaak is gemaakt met plastic of nylon prothesen, wordt de volledige lucht in de bovenkaak van de patiënt bedekt met de basis van de prothese. Als de prothese wordt uitgevoerd door de klemprothese, blijft het voorgedeelte van het gehemelte, dat verantwoordelijk is voor dictionering en smaaksensaties, open (figuur 2).

 • Lange levensduur -De aanbevolen levensduur is 4-5 jaar, wat vrij veel is aan de normen van verwijderbare prothesen. Het is bijvoorbeeld aan te raden om verwisselbare plastic kunstgebitten om de 2-2,5 jaar te vervangen.

  Dit komt door het feit dat de weefsels van het prothetische bed (tandvlees, botweefsel) onder plastic prothesen sneller atrofiëren dan onder de emmerprothesen. Atrofie van de weefsels leidt ertoe dat de weefsels van het prothetische bed geleidelijk niet meer overeenstemmen met de vorm van de prothese, wat na verloop van tijd leidt tot het optreden van pijn bij het dragen van de prothese, waardoor de fixatie ervan op de tanden verslechtert.

 • Betrouwbaarheid en duurzaamheid -Het risico op breuk is extreem klein vanwege het solide metalen frame van de prothese. Dit gegoten frame is de basis van de prothese. Al op het frame zit een plastic basis gelast en een plastic tandenstel.

Alternatieven voor de gespprothetiek -

De meeste experts geloven uniek in staafprothesen - de beste optie voor verwijderbare prothesen met gedeeltelijke afwezigheid van tanden. Als alternatief kunnen echter de volgende gedeeltelijke protheses worden gemaakt:

 • acryl plastic prothesen,
 • Acry-vrije prothesen
 • nylon prothesen
 • voorwaardelijk verwijderbare prothesen met ondersteuning voor verschillende implantaten (hoewel dit type prothese meestal wordt gebruikt in afwezigheid van tanden, zal het in sommige gevallen ook helpen om te worden gemaakt in de gedeeltelijke afwezigheid van tanden).

We hopen dat ons artikel over het onderwerp: Prijs voor prothesebeoordelingen - nuttig voor u is gebleken! Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Straumann - Vaste gebitsprothese op vier implantaten (November 2019).

Loading...

Laat Een Reactie Achter