Implantaten en roken: gevolgen, complicaties

De installatie van implantaten bij rokers kan een nogal risicovolle gebeurtenis zijn en het feit dat roken een negatief effect heeft op de implantatie van het implantaat en het risico van de afstoting ervan aanzienlijk verhoogt, valt niet te ontkennen. Er is een rechtstreeks verband tussen het aantal gerookte sigaretten en de frequentie van afwijzing van geïnstalleerde implantaten.

Statistieken tonen aan dat de frequentie van peri-implantitis en implantaatafstoting bij rokers precies 2 keer vaker wordt waargenomen dan bij niet-rokende patiënten (Fig. 2). Dit betekent dat gemiddeld 8% van het totale aantal rokers een "storing" van het implantaat zal ervaren. Toch betekent dit niet dat roken en tandheelkundige implantaten volledig onverenigbaar zijn ...

Wat gebeurt er met implantaten tijdens het roken -

Bij gelijktijdig roken beïnvloeden verschillende factoren de implantatie van implantaten. Ten eerste leidt, bij regelmatig roken, inhalatie van hete rook in feite tot brandwonden aan de weefsels van de mondholte, die gepaard gaan met hyperkeratose van het slijmvlies van de mondholte en het vertragen van reparatieve processen daarin. Dit leidt tot langzamere genezing van het tandvlees en verhoogt het risico op peri-implantitis.

Ten tweede vermindert roken de functie van de speekselklieren en leidt het tot chronische droogheid van het mondslijmvlies. Dit vermindert op zijn beurt niet alleen de genezing van het tandvlees, maar draagt ​​ook bij aan de versnelde ontwikkeling van pathogene bacteriën die de ontwikkeling van peri-implantitis veroorzaken (ontsteking van het tandvlees rond het implantaat, vaak eindigend met de afstoting ervan).

Ten derde hebben nicotine en zijn bijproducten een zeer sterk effect op de perifere bloedvaten in het mondslijmvlies en op de oppervlaktelagen van het bot. Nicotine veroorzaakt een langdurig spasme van deze bloedvaten, wat leidt tot een langzamer bloeddebiet en, als gevolg daarvan, tot een afname van de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de weefsels. En dit leidt op zijn beurt tot een schending van de implantatie-inplanting tot op het bot.

conclusies: Alle bovengenoemde factoren beïnvloeden niet alleen de genezingsprocessen na implantatie, maar beïnvloeden ook de lokale immuniteit van het mondslijmvlies, wat leidt tot een sterke toename van het aantal pathogene bacteriën en de ontwikkeling van ontsteking in de omliggende implantaatweefsels (die na de operatie zeer kwetsbaar zijn).

Belangrijke patiëntvragen over roken -

Zoals we al zeiden: het bovenstaande betekent niet dat implantaten en roken volledig onverenigbaar zijn. Er zijn implantatietechnieken, soorten implantaten en speciale aanbevelingen waarmee u het risico op peri-implantitis en implantaatafwijzing bij rokende patiënten kunt minimaliseren. Dus meestal stellen patiënten de volgende vragen over roken.

1. Kan ik roken voor implantatie?

De duur van het roken heeft een grote invloed op de kwaliteit van de fusie van het implantaat en het bot. Sommige zware rokers hebben helemaal geen osteointegratie van het implantaat. De frequentie van roken in de laatste 3-4 weken vóór de operatie beïnvloedt de latere osseointegratie met name sterk.

2. Is het mogelijk om te roken na een implantatie?

Roken in de onmiddellijke postoperatieve periode leidt tot een vertraagde genezing, verhoogt de kans op inflammatoire complicaties en vroegtijdig verlies van het implantaat. Het risico van implantaatafstoting en de frequentie van complicaties bij rokers zal vooral hoog zijn als de patiënt rookt, vooral tijdens de eerste 3-4 weken na de operatie. Opgemerkt moet worden dat het juist op deze momenten is dat bij rokers peri-plantitis zich in de meeste gevallen ontwikkelt.

3. Is het mogelijk om te roken na implantaatgenezing?

Ongetwijfeld kunt u dat, maar alleen u moet op het volgende voorbereid zijn ... Een studie waarin het gedrag van implantaten bij rokers en niet-rokende patiënten werd vergeleken, toonde aan dat roken de jaarlijkse snelheid van botverlies rond de hals van het implantaat met 0,16 mm / jaar verhoogt. Dit is niet zozeer, maar er moet rekening mee worden gehouden dat het proces van het verliezen van het bot rond de nek van het implantaat normaal en zonder roken verloopt. Zo zal roken dit proces versnellen en verhogen met nog eens 0,16 mm / jaar.

Periimplantitis bij rokende patiënten kan zich aan het einde van de engraftment-fase ontwikkelen. In dit geval wordt botverlies gediagnosticeerd op de röntgenfoto en kan het tandvlees rondom het implantaat gezwollen, rood of blauwachtig van kleur zijn en in sommige gevallen kan purulente ontlading onder het tandvlees worden vrijgegeven (figuur 3-4). Soms is peri-implantitis bijna asymptomatisch.

Hoe peri-plantitis wordt gediagnosticeerd -

advertentie

Wat te doen -

Hieronder analyseren we de aanbevolen implantatietechnieken en soorten implantaten voor rokers. Hieronder bespreken we twee soorten implantaten die erg van elkaar verschillen. Ten eerste klassieke traditionele implantaten (in professionele literatuur worden ze "CrossExtreme" genoemd), die zijn geïnstalleerd in het sponsachtige bot van het alveolaire proces van de kaken.

Ten tweede - de zogenaamde basale of enkelfasige implantaten, die in de diepste lagen van het bot worden geplaatst. Dergelijke implantaten zijn veiliger voor rokers in het algemeen en voor zware rokers zijn ze waarschijnlijk het enige redelijke alternatief.

1. Bij het installeren van klassieke (kruis) implantaten -

Zoals we al hebben gezegd: traditionele implantaten worden geïnstalleerd in dezelfde botsecties (sponzig bot), waarin de wortels van hun eigen tanden zich bevinden. Dit betekent dat de zone van osseointegratie van deze implantaten onmiddellijk onder het gingiva-slijmvlies zal beginnen. Het bovenste deel van de osteointegratiezone (gelegen rond de hals van het implantaat) zal dus rechtstreeks worden beïnvloed door zowel nicotine- als pathogene bacteriën.

Wat te doen met dit alles?

 • ten eerste - het is noodzakelijk om het juiste implantaatmodel te kiezen ...
  Het succes van de implantatie is grotendeels gebaseerd op de speciale eigenschappen van het oppervlak van de implantaten en ik moet zeggen dat de oppervlakken van de implantaten van verschillende fabrikanten absoluut niet gelijkwaardig zijn. Zoals we hierboven al hebben gezegd, vermindert de geschiedenis van roken zowel de snelheid van osseointegratie als verslechtert de kwaliteit (kracht) van de implantaataanhechting aan het bot.

  Maar er zijn oppervlakken van implantaten die actieve eigenschappen hebben en osteogenese op het oppervlak van het implantaat stimuleren, waardoor op een bepaalde manier de effecten van roken kunnen worden gecompenseerd. De volgende technologieën verlenen actieve eigenschappen aan implantaatoppervlakken: de aanwezigheid van een ultra-hydrofiel oppervlak, oppervlaktebehandeling met fluoride-ionen en de aanwezigheid van een dunne laag fosformoleculen op het oppervlak van het implantaat.

  De implantaten van de volgende fabrikanten voldoen aan deze parameters. -→ AstraTech (oppervlak OsseoSpeed ​​™),
  → NobelBiocare (TiUnite-oppervlak®),
  → Straumann (oppervlakte SLActiv®),
  → Osstem (oppervlak "CA").

 • ten tweede - de juiste keuze van implantatietechniek ...
  Het belangrijkste dat u moet onthouden, is dat rokers niet worden aanbevolen om simultaan te implanteren met onmiddellijke belasting van het implantaat (dwz met onmiddellijke of vroege protheses). De keuze voor deze techniek zal een bijna volledige garantie zijn voor de afwijzing ervan.

  Het wordt ook niet aanbevolen om de eentrapsimplantatietechniek te gebruiken, waarbij aan het einde van de operatie een herstelabutment in het implantaat wordt geschroefd, bedoeld om al in het stadium van de osseointegratie de tandvleescontour rondom het implantaat te vormen (figuur 6). Met deze techniek, protheses, hoewel uitgevoerd op de lange termijn na de operatie, maar vanwege de aanwezigheid van een dergelijk abutment - zal het tandvlees slijmvlies het implantaat niet strak sluiten. Dit laatste betekent dat de bacteriële microflora van de mondholte en nicotine direct invloed hebben op de zone van osseointegratie van het implantaat.

  De rokers hebben de keuze uit de klassieke tweestapsimplantatietechniek, waarbij het implantaat onmiddellijk na de operatie onmiddellijk strak wordt gehecht door het slijmvlies (fig. 7), wanneer de rokers het enige redelijke alternatief hebben. Het implantaat wordt dus geïsoleerd en pathogene bacteriën kunnen er niet aan komen en het effect van nicotine zal worden verzwakt.

  Verschillen tussen eenstaps en tweestapsimplantatietechnieken -

2. Bij de installatie van basale (enkelfasige) implantaten -

Basale implantaten (Fig. 8) - verschillen van traditionele implantaten doordat ze in een diepere basale laag van het bot worden geplaatst. Het werkgedeelte van het implantaat (met behulp waarvan osseointegratie met het bot wordt uitgevoerd) bevindt zich dus veel dieper van het oppervlak van het slijmvlies dan het geval is met een doopimplantaat.

Dientengevolge hebben pathogene bacteriën en nicotine praktisch geen invloed op osseointegratie van het implantaat. Zo wordt de frequentie van peri-implantitis en implantaatafstoting met behulp van de basale implantatietechniek tot een minimum beperkt, zelfs bij rokers. Andere voordelen van deze techniek zijn dat de prothese al 3 dagen na de operatie mogelijk zal zijn, evenals in de afwezigheid van de noodzaak om bottransplantatie uit te voeren met een tekort aan botvolume op de implantatieplaats.

Ik moet zeggen dat als je een zware roker bent, dit type implantaat de enige optie voor jou is. Voor het uitvoeren van deze implantatietechniek kunnen implantaten van twee fabrikanten worden gebruikt om vertrouwd te raken met de kenmerken waarvan, zie de foto's en video's van hun gebruik - u kunt de onderstaande links volgen:

 • ROOTT (Zwitserland),
 • Ihde Dental (Zwitserland).

Samenvatting -

 • Zeer goed, als u het juiste type implantaat kiest met een ultra-hydrofiel oppervlak. Idealiter worden zelfs met het oppervlak noch fosformoleculen of fluorionen toegepast.
 • Het is heel goed als u de juiste chirurgische methode voor implantaatinstallatie hebt gekozen. We hebben het over een klassieke tweestapsimplantatietechniek bij het installeren van een klassiek (kruisvormig) implantaat of een basale implantatietechniek.
 • Het is heel goed als u de frequentie van nicotineverbruik enkele weken vóór de operatie en gedurende 5-8 weken daarna, of beter nog, helemaal niet rookte.

Het is belangrijk: maar dat is niet alles wat u moet weten. U moet begrijpen dat als u blijft roken nadat het implantaat tot op het bot is gegraveerd, u het probleem van versnelde botatrofie rondom de hals van het implantaat tegenkomt (typisch voor implantaten van het klassieke type). Dit betekent dat na verloop van tijd de gingivale hoogte zal dalen en het metalen oppervlak van het implantaat zal worden blootgesteld (Figuur 9).

De laatste omstandigheid zal de esthetiek bijna onaanvaardbaar maken als we het hebben over de voorste groep tanden en tegelijkertijd een hoge lach (met de tandvleesrand blootgelegd). We hopen dat ons artikel: roken en implantatie nuttig voor u was!

Auteur: implantoloog chirurg Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Decompensatio cordis hartfalen (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter