Pericoronitis: verwijdering van de verstandskathoofdkap

Moeilijk kinderziektes van verstandskiezen gaat vaak gepaard met de ontwikkeling van ontsteking van het tandvlees om hen heen. Het slijmvlies van het tandvlees, dat gedeeltelijk de kroon van de verstandskies bestrijkt, wordt de term 'de kap van de verstandskies' genoemd (afb. 1-3).

omdat de kap over de verstandskies kleeft losjes aan de kruin van de tand - tussen hen wordt een halfomvattende ruimte gevormd, waarin gunstige omstandigheden worden gecreëerd voor de reproductie van pathogene bacteriën en de ontwikkeling van ontstekingen. In de tandheelkunde wordt de ontstoken kap op de verstandskies de term 'pericoroniet' genoemd.

Wijsheid Tand: Ontsteking van de kap en de symptomen

Patiënten met tandvleesaandoeningen rond de verstandskies klagen gewoonlijk tot de arts dat hun verstandskies groeit, het tandvlees gezwollen is en er een geur is van de verstandskies. De vorming van een onaangename geur wordt veroorzaakt door de vorming van pus, die geleidelijk wordt vrijgegeven onder de motorkap. Ook klagen patiënten over pijn in de verstandskies. Dergelijke symptomen komen alleen overeen met de milde vorm van pericoronitis.

Wat zijn de symptomen van pericoronitis op video -
Let op: in de onderstaande video ziet u de volgende symptomen: roodheid en zwelling van de kap over de bovenste verstandskies, een kleine hoeveelheid purulente afscheiding (wit) onder de kap. Vergelijkbare symptomen komen overeen met een milde vorm van ontsteking.

Als pericoronitis is opgetreden, is behandeling alleen mogelijk met een kaakchirurg. Maar in het beginstadium proberen patiënten de symptomen zelf te verlichten door middel van geïmproviseerde middelen: antiseptische spoelingen, tanddruppels en pijnstillers. In de meeste gevallen is dit niet effectief en neemt de ontsteking alleen maar toe. De volgende symptomen nemen toe (in verschillende combinaties):

 • groeipijnen
 • ernstige zwelling en roodheid van het tandvlees,
 • wangoedeem (foto 4)
 • etterende afscheiding onder de motorkap,
 • pijnlijk slikken
 • moeilijkheid om de mond te openen,
 • verhoogde lichaamstemperatuur,
 • zwakte
 • zwelling en gevoeligheid van de submandibulaire lymfeklieren.

Het is belangrijk: Als de kap van de verstandskies in dit stadium nog niet is verwijderd (zie hieronder), dan zou je klaar moeten zijn voor de volgende ontwikkeling. Ten eerste omdat ontsteking vindt plaats in het gebied van de kauwspieren - hun spasmen kunnen leiden tot een bijna volledige sluiting van de mond. Als u op dit moment besluit om naar de tandarts te gaan, dan zal hij niets kunnen doen met onvoldoende opening van de mond, maar om u naar het ziekenhuis te verwijzen.

Ten tweede kan pus zich niet verspreiden in de mondholte, maar vice versa diep in de botten en zachte weefsels, die de vorming van een abces of phlegmon (farynx of submandibulair) zullen veroorzaken. Recente complicaties zullen ook een onvermijdelijke behandeling in het ziekenhuis betekenen en daarom is het beter om de ontsteking van de verstandskies niet tot een kritisch niveau te brengen.

Pericoronitis: behandeling

Als je een ontsteking van het tandvlees hebt nabij de verstandskies, bestaat de behandeling meestal uit het feit dat de kaakchirurg je meeneemt om de kap over de verstandskies te verwijderen. Als echter een uitgesproken purulente ontsteking wordt waargenomen, is het onwenselijk om een ​​volledige uitsnijding van de kap onmiddellijk uit te voeren, Dit kan leiden tot verschillende inflammatoire complicaties.

Bij sterke purulente ontsteking wordt de kap eerst alleen ontleed om de uitstroom van etterende afscheiding te vergemakkelijken en wordt anti-inflammatoire therapie voorgeschreven. En de arts zal u voorschrijven om het volledig te verwijderen nadat de actieve ontsteking is verdwenen. In sommige gevallen kan de arts aanbevelen dat de verstandskies onmiddellijk wordt verwijderd.

1. Uitsnijden van de kap over de verstandskies -

Het verwijderen van de kap van de verstandskies bestaat uit het uitsnijden van het overhangende slijmvlies over de uitbarstende achtste tand. Excisie van de kap over de tand leidt wijselijk tot het elimineren van condities voor de reproductie van pathogene bacteriën. Deze kleine chirurgische ingreep heeft meestal een lage impact, maar in sommige gevallen is het noodzakelijk om een ​​grote hoeveelheid tandvlees uit te snijden.

De excisie van de kap over de verstandskies wordt uitgevoerd door een kaakchirurg onder lokale anesthesie. De procedure is volledig pijnloos als u een goede specialist krijgt, als de anesthesie correct wordt toegediend en een goede anesthesie wordt gebruikt, en niet zoiets als novocaïne. Pijn zal alleen verschijnen na anesthesie (na 30 minuten), dus zelfs vóór het begin van pijn is het de moeite waard om een ​​pijnstiller te nemen.

 • De kap verwijderen: prijs op 2019
  in de kliniek van de economy class van Moskou kost deze service ongeveer 2500 roebel. In de regio's kunnen de kosten van de procedure twee keer lager zijn. Trouwens, in de kliniek van de woonplaats (als u een polis en paspoort hebt), moet u deze ingreep geheel kosteloos uitvoeren.

Stadia van uitsnijden van de kap -

 1. Lokale anesthesie
 2. Met behulp van een scalpel en een chirurgische schaar (minder vaak een chirurgische laser) maakt de kaakchirurg een uitsnijding van het tandvlees dat over de tand hangt.
 3. Behandeling van wonden met antiseptica.
 4. Vervang in plaats van de afgeknipte kap meestal jodoform-turunda.
 5. De arts doet aanbevelingen en benoemt voor heronderzoek.

De kap van de verstandskies verwijderen: video

Let op dat beide operaties van excisie van een kap worden uitgevoerd door een chirurgische laser, en niet met een scalpel. Met behulp van een laser kunt u bloeden, zwelling en ernstige pijn voorkomen. In Russische tandheelkundige klinieken worden lasers praktisch niet gebruikt (voor hun afwezigheid), en slechts een paar klinieken kunnen opscheppen over hun aanwezigheid.

Na interventie toegewezen -

 • Antiseptische baden met chloorhexidine-oplossing 0,05% (3-4 maal per dag);
 • antibiotica worden niet in alle gevallen voorgeschreven;
 • van pijn - goede tablet-analgetica.

Meestal is het genoeg dat je in 4-5 dagen helemaal vergeet wat de pericoronitis van de verstandskies is. Als de arts de operatie echter traumatisch heeft uitgevoerd, kan deze 7-10 dagen ziek zijn. Als u de ontsteking zo snel mogelijk wilt verwijderen, kunt u bovendien na antiseptische spoelingen, 2 keer per dag, 's ochtends en' s avonds, worden aangebracht op de HoleSalGel-kap (het heeft een uitgesproken analgetisch en ontstekingsremmend effect).

Bedenk dat als u een gaasje doordrenkt met jodoform op het wondoppervlak legt, u het zelf uiterlijk de volgende dag moet verwijderen. Dan zal zij zelf een broeinest van infectie zijn. Nadat je deze turunda hebt gekregen - misschien een beetje dekking. Dan is het wenselijk om de wond te behandelen met een gaasje dat gedrenkt is in 3% waterstofperoxide.

Het is belangrijk: in sommige gevallen kan zich opnieuw een kap vormen, in welk geval een tweede operatie nodig kan zijn, of de kwestie van het trekken van tanden zal worden beslist. Vaak hebben deze tanden de verkeerde positie. Een ervaren arts kan snel de kansen bepalen van een achtste tand in een correcte positie op de röntgenfoto en uitwendig onderzoek van de tand.

advertentie

2. In welke gevallen is het beter om de tand onmiddellijk te verwijderen met een kap -

Als je tandvlees ontstoken is aan de verstandskies - de meest radicale behandeling is het verwijderen van de 8e tand, waarboven de ill-starred hood verschijnt. Dit zal het probleem voor altijd oplossen, maar je moet erop voorbereid zijn dat de achtste tanden met gebogen wortels kunnen zijn (dit kan gecontroleerd worden door een foto te maken) en dan kan het verwijderen moeilijk zijn.

Situaties waarin verwijdering de beste oplossing is -

 • ten eerste - met een onvoldoende lengte van de onderkaak, wat betekent dat er niet genoeg ruimte is voor de verstandskies om uit te barsten. Verwijdering zal in dit geval voorkomen dat de resterende tanden bewegen door de uitbarstende tand en zal geen verdikking van de tanden toelaten in de voorste onderkaak.
 • ten tweede - als de 8e tand een sterke neiging naar de wang of naar de zevende tand heeft, dan moet hij vroeg of laat worden verwijderd, omdat hij zal het mondslijmvlies of de wortel van de 7e tand verwonden.

In meer detail over de moeilijke tandjes van wijsheid, lees het artikel:
→ "Kenmerken van groei en uitbarsting van de achtste tanden"

De kauwgom rond de verstandskies is ontstoken: wat te doen thuis

Ik zou ook een paar woorden willen zeggen voor diegenen die het probleem alleen willen aanpakken. Als u pericoronitis heeft ontwikkeld - thuisbehandeling is mogelijk, maar hiervoor moet u de infectie voortdurend onderdrukken met antibiotica en antiseptica. Als uw gezondheid geen prioriteit voor u is, of als u zich in een afgelegen dorp bevindt (waar geen chirurg is), kan dit voor een tijdje echt een oplossing voor het probleem zijn.

We kunnen alleen zelfbehandeling aanbevelen als u de meest initiële minimale symptomen van ontsteking heeft (geen tekenen van ernstige zwelling van het tandvlees of wangen, ettering, bij afwezigheid van pijnlijk slikken of moeite met het openen van de mond), of u bevindt zich in een afgelegen gebied en er is geen arts in de buurt maar er is een antibioticapakket bij de hand.

Optimaal gebruik is nog steeds geen antibiotica, maar lokale remedies in de volgende combinatie -

 • antiseptische spoeling met een 0,05% chloorhexidine-oplossing,
 • toepassingen op de kap HolisalGel.

Toepassingsschema -
de behandeling is 2-3 keer per dag ('s ochtends na het ontbijt en tanden poetsen,' s avonds - voor het naar bed gaan) ontworpen. Eerst moet je je mond intensief spoelen met chloorhexidine-oplossing gedurende 1 minuut. Droog daarna het oppervlak van het slijmvlies op de plaats van aanbrengen met een droog gaasje. Druk een klein beetje gel op je vinger en breng de capuchon aan met licht masserende bewegingen. Daarna, een beetje meer uit de gel knijpen en van toepassing op de kap zonder te masseren (daarna, de mond sluiten, speeksel doorslikken, niet eten gedurende 2-3 uur, je kunt het drinken).

Is belangrijk: ontsteking van het tandvlees van de verstandskies kan op deze manier alleen worden gestopt bij het allereerste begin van de ontwikkeling van een ontsteking van de kap, wanneer er nog steeds geen ernstig oedeem is, ettervorming en er zijn geen extreem ongunstige symptomen zoals pijnlijk slikken en moeite met het openen van de mond, wangoedeem. Het is beter om alleen antibiotica te gebruiken als het onmogelijk is om in de komende dagen naar de dokter te gaan (bijvoorbeeld in afgelegen gebieden werken).

Toch is het de moeite waard eraan te denken dat een dergelijke conservatieve behandeling met antibiotica, spoelingen en gels slechts een tijdelijke oplossing voor het probleem zal zijn - de oorzaak van de ontsteking (kap) is immers nergens verdwenen. Daarom zal na zo'n cursus de ontsteking van de kap vroeger of later terugkeren. We hopen dat ons artikel over het onderwerp: de verstandskies ontstoken is wat te doen - nuttig voor u bleek te zijn!

Auteur: kaakchirurg Kamensky KV, 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: PEROCORONITIS (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter