Wortelkanaalbehandeling: hun mechanische behandeling en vulling

Volgens officiële statistieken wordt in 60-70% van de gevallen het wortelkanaalvulmiddel bij de behandeling van pulpitis en parodontitis slecht uitgevoerd, wat leidt tot de ontwikkeling van inflammatoire complicaties en de daaropvolgende extractie van tanden.

De belangrijkste fouten van tandartsen bij het vullen van kanalen -

 • Onjuiste meting van wortelkanaallengte -
  wortelkanalen in de tand moeten tot de bovenkant van de tandwortel worden gevuld. Om dit te doen, moet u de lengte van elk wortelkanaal correct bepalen. Fouten in dit stadium leiden tot het feit dat de kanalen ofwel niet aan de worteltop zijn afgedicht, ofwel het vulmateriaal al voorbij de apex van de wortels is verwijderd, rechtstreeks in het bot.

  In het ondergevulde deel van het kanaal ontwikkelt zich een infectie, die leidt tot de vorming van ontstekingshaarden aan de top van de wortels van de tanden, bijvoorbeeld apicale granulomen of radiculaire cysten, die gepaard gaat met periodieke ettering en pijn bij het bijten op deze tand. Vervanging van de kanalen kan ook leiden tot langdurige pijn, neuralgie, gevoelloosheid van de lippen en kin.

 • Slechte bewerkingskanalen -
  zo'n bewerking is nodig om de kanalen uit te zetten en ze een enigszins conische vorm te geven. Alleen onder deze voorwaarde kunnen ze vervolgens worden verzegeld. Tal van gebitsfouten in dit stadium (onvoldoende uitzetting van de kanalen, de vorming van stappen, wortelperforaties) leiden tot een daaropvolgende slechte vulling en, wederom, tot de ontwikkeling van inflammatoire complicaties die nieuwe dure herbehandeling vereisen.

Stadia van de behandeling van wortelkanalen -

Kwaliteitsvolle wortelkanaalvulling bij de behandeling van pulpitis en parodontitis is de sleutel tot het ontbreken van complicaties. Maar om de wortelkanalen met wortels te vullen, moeten ze hier eerst op voorbereid zijn. Omdat de wortelkanalen erg smal zijn, zal de voorbereiding voor afdichting bestaan ​​uit de uitzetting van de kanalen en hun doorgang over hun gehele lengte tot aan de worteltop.

Laten we ons voorstellen dat het kauwvlak van de tand een diepe, carieuze holte heeft en het tandvlees is ontstoken.

De belangrijkste stadia van wortelkanaalvulling -

 1. Verwijdering van alle weefsels die door cariës zijn aangetast (Afb.2) -
  tegelijkertijd kunnen gezonde tandweefsels gedeeltelijk worden verwijderd om gemakkelijke toegang tot de monding van de wortelkanalen te creëren.
 2. Tandpulpverwijdering -
  de pulp wordt zowel van het coronale deel als van de wortelkanalen verwijderd.
 3. Bepaling van de lengte van elk wortelkanaal -
  elk kanaal heeft zijn eigen kanaal en is afhankelijk van de lengte van de wortel en bochten.
 4. Mechanische behandeling van wortelkanalen (figuur 3) -
  je hebt speciale gereedschappen nodig om door de wortelkanalen te gaan over de gehele lengte tot aan de basistop en vervolgens de diameter van de kanalen tot de gewenste grootte uit te breiden. Als dit niet gebeurt, is het niet mogelijk om het kanaal over de gehele lengte kwalitatief af te dichten (met name het derde op de top van de wortels).
 5. Vullen van kanalen met gutta-percha (figuur 4) -
  Dit is de laatste fase van het werken met wortelkanalen. De kwaliteit van de implementatie van deze fase hangt rechtstreeks af van de juiste meting van de lengte van de wortelkanalen en van de kwaliteit van hun mechanische verwerking.

3. Vullen van wortelkanalen met gutta-percha -

Nadat de wortelkanalen zijn verbreed en ook de medische behandeling van de wortelkanalen is uitgevoerd, is het noodzakelijk ze af te sluiten.

Methoden van wortelkanaalvulling die kunnen worden gebruikt in tandheelkundige klinieken:

 • Enkele plakmethode -
  het kanaallumen is gevuld met plastic materiaal, dat vervolgens hard wordt. Op dit moment is er geen vreselijkere methode van kanaalvulling, complicaties ontwikkelen zich in bijna 99% van de gevallen. Als uw arts de kanalen op deze manier voor u verzegelt, is het dringend nodig om te lopen !!!
 • Enkele pins methode -
  na het vullen van het wortelkanaal met pasta (zoals in de vorige versie), wordt één gutta-percha-pen in het wortelkanaal gestoken. Deze methode is iets beter dan de eerste, maar het percentage complicaties na een dergelijke behandeling is ook onbetaalbaar, en het is ook noodzakelijk om uit te voeren.
 • Koude gutta percha methode van dodelijke condensatie -
  Het doel van deze methode is om de pennen van koude gutta percha over elk wortelkanaal zo strak mogelijk aan te steken. Meer over deze methode zullen we hieronder bespreken. De methode heeft een betaalbare prijs en hoge betrouwbaarheid.
 • Verticale condensatie van hete gutta percha -
  Het is de meest effectieve methode van kanaalvulling, die wordt uitgevoerd door gutta-percha verwarmd tot een vloeibare toestand. De laatste koelt dan geleidelijk af en verhardt. Omdat het in het begin vloeibaar is, stroomt gutta-percha zelfs in de laterale microkanalen.

  Er zijn veel technieken om deze methode en materialen hiervoor te gebruiken. Echter, warm gutta-percha kanaalvulsysteem genaamd "Termafil" is het beste. Als u bereid bent te betalen voor kwaliteit en betrouwbaarheid, dan is dit uw methode. Maar wees erop voorbereid dat de kosten voor het afsluiten van de kanalen "Termafil" hoog zijn.

Video: afdichting van koude en hete gutta-percha kanalen

Koude gutta percha methode van dodelijke condensatie -

In Rusland sluit deze methode 95% van alle wortelkanalen af. De methode van dodelijke condensatie is om de volgende stappen van de arts uit te voeren:

 1. Selectie van de belangrijkste gutta-percha pin -
  de pin is geselecteerd afhankelijk van hoeveel het wortelkanaal tijdens het bewerken is uitgezet)
 2. Wortelkanaalvulling met sealer -
  Sealer is een speciale pasta. Na het inbrengen van de sealer wordt de hoofdpen in het kanaal gestoken (Afb.14a)
 3. De guttapercha-pen afdichten met een spreider -
  het verdichtingsproces bestaat uit het maken van heen en weer gaande bewegingen met het "spreid" gereedschap, met zijn hulp wordt gutta percha tegen de kanaalwand gedrukt en wordt de ruimte voor het introduceren van nieuwe guta percha pennen vrijgemaakt. De spreider zelf is afgebeeld in figuur 14 (b) en het verdichtingsproces in figuur 14 (c).
 4. Introductie van kleinere pinnen en hun zegel (Fig. 14 g, d, e) -
  Slechts één wortelkanaal kan worden "geramd" tot 8-12 gutta-percha pennen. Als je dus kijkt naar het vergrote gedeelte van de wortel van de tand, dan zouden we zo'n afbeelding moeten zien - fig.17.

 5. X-ray controle van het vullen -
  als alles in orde is, gaan we door naar de volgende fase ... Maar als we zien dat het kanaal te laag is gevuld of de pennen zich uitstrekken tot voorbij de wortel in de omliggende weefsels, is het noodzakelijk om alle pinnen te verwijderen en de kanalen vanaf het begin te verzegelen.
 6. Verwijdering van overtollige gutta-percha en sealer -
  nadat de kanalen stevig zijn afgesloten met gutta-percha en sealer, worden de uiteinden van de gutta-percha-pennen die uit de monding van de wortelkanalen steken, afgesneden met een heet instrument (afbeelding 14 g, h). Je kunt in figuren 15 en 16 zien hoe de monden van de wortelkanalen er uit zien voordat ze worden gevuld en nadat ze zijn afgesneden, uitsteken boven de monden van de kanalen.
 7. Tijdelijke vulling -
  hierna wordt de tandholte afgesloten met een tijdelijke vulling. Het vullen van de kroon van de tand in één bezoek met het vullen van de kanalen is niet toegestaan. Het herstel van de kroon van de tand moet bij een volgend bezoek worden uitgevoerd.

Hoe kan iemand de kwaliteit van de wortelkanaalvulling onafhankelijk beoordelen?

Dit kan niet alleen worden gedaan door de negatieve symptomen (pijn, zwelling) na de behandeling te evalueren, maar ook door het röntgenbeeld te analyseren. Allereerst moet je aandacht besteden aan de volgende kernpunten:

1) Het kanaal moet aan de bovenkant van de root worden verzegeld -
op de röntgenfoto heeft het vulmateriaal in het wortelkanaal een helderwitte kleur (door röntgencontrast). Het wortelkanaal moet worden "gevuld met deze witte kleur" over zijn gehele lengte van de mond tot de bovenkant van de wortel. In figuur 18 kunt u zien hoe de niet-afgesloten en afgesloten wortelkanalen er uitzien.

2) Dichte obturatie van het kanaal met gutta-percha en sealer -
goede obturatie (vulling) betekent dat het kanaal zeer dicht gevuld moet zijn met gutta-percha en sealer. Zonder holtes, zonder uitgesmeerde sporen van sealer langs de kanaalmuren, zonder 1-2 bungelende guttaperchine in het kanaallumen. Het moet een dichte dove obturatie zijn.

Een voorbeeld van hoogwaardige wortelkanaalvulling (ris.18-20) -

In ons artikel "Oorzaken van pijn na de behandeling van pulpitis" kunt u lezen hoe slecht afgesloten wortelkanalen na de behandeling van pulpitis en parodontitis op röntgenfoto's kijken. Als u uw röntgenfoto's, die u mogelijk in handen hebt, vergelijkt met de door ons genoemde en door de uitleg in de tekst te lezen, kunt u eenvoudig de meeste fouten identificeren die de tandarts heeft gemaakt bij het vullen van de tandkanalen van uw tanden.

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Bekijk de video: Vlog #2. Tandarts Vlog. Wortelkanaalbehandeling. Tandarts Rotterdam. (Februari 2020).

Loading...

Laat Een Reactie Achter