Behandeling van cariës zonder boor: laser, ozon

Apparatuur voor de behandeling van cariës zonder het traditionele boren van een tand met een boor leek relatief lang geleden (ongeveer 15-20 jaar geleden). In de meeste tandheelkundige klinieken van deze apparaten is er echter nog steeds geen sprake van en de vraag naar ongebruikelijke behandeling van cariës is niet wijdverspreid. De redenen hiervoor zijn vrij simpel: ondanks enkele kleine voordelen verliezen de laser en ozon nog steeds van moderne oefeningen. En dat is waarom ...

1. Behandeling van cariës met een laser -

Nog niet zo lang geleden verscheen er een nieuwe regel in de prijslijsten van sommige klinieken: laserbehandeling van cariës. Opgemerkt moet worden dat dentale lasers het niet alleen mogelijk maken om tanden pijnloos te boren, maar ze kunnen ook worden gebruikt om veel chirurgische operaties in de mondholte uit te voeren, evenals enkele diagnostische maatregelen.

Het gebruik van laser in de tandheelkunde: de voordelen

 • Pijnloze manipulatie -
  het gebruik van de laser is absoluut pijnloos (onderhevig aan veiligheid) en vereist geen anesthesie. Voor mensen die vreselijk bang zijn voor injecties - dit is een pluspunt.
 • Comfort van behandeling -
  Bij gebruik van een laser zijn er geen karakteristieke boorgeluiden en trillingen. Aldus wordt de behandeling comfortabeler en aangenamer voor de patiënt.

Het gebruik van laser in de tandheelkunde: nadelen

Maar de behandeling met lasercariës heeft duidelijke nadelen. Deze tekortkomingen zijn niet zichtbaar voor het oog van de patiënt, maar ze veroorzaken veel problemen voor de arts in het proces van tandheelkundige behandeling en beïnvloeden uiteindelijk de kwaliteit van de behandeling.

 • Het is onmogelijk om het gebruik van een boor volledig te verlaten -
  De laser is perfect voor het verwijderen van cariësglazuur. Maar om het carieuze dentine te verwijderen, moet je nog steeds een boormachine gebruiken.
 • Hoge behandelingskosten -
  wat verband houdt met zowel de kosten van de lasermachine als de noodzaak van dure training van tandartsen en hun assistenten, en ook omdat, vanuit een zakelijk oogpunt, alle nieuwe producten die op de markt verschijnen altijd duurder zijn dan na enige tijd.
 • Hoger risico om uit zeehonden te vallen -
  Hoog laservermogen (dat hoofdzakelijk alleen in de duurste modellen wordt geregeld) leidt tot oververhitting van de harde weefsels van de tand en als gevolg van slechte fixatie van vulmaterialen in holten gevormd door de lasermachine.
 • Nieuwe apparatuur vereist nieuwe vaardigheden -
  omdat lasers (figuur 3) worden alleen geïntroduceerd in tandheelkundige klinieken - dit betekent de onvermijdelijke fouten van artsen die worden gepleegd tijdens het verkrijgen van ervaring tijdens het gebruik.
 • De complexiteit van de voorbereiding van tandweefsel -
  veiligheidstechnologie houdt in dat u in een donkere bril werkt, wat de visuele zichtbaarheid schaadt en bijdraagt ​​aan het maken van fouten in de verwerking van tandweefsels. U kunt bijvoorbeeld per ongeluk de pulpakamer openen en in plaats van cariës te behandelen, zult u ook de wortelkanalen moeten vullen.

2. Behandeling van cariës met ozon -

Contactloze behandeling van cariës met ozon is dat weefsels die worden aangetast door cariës niet mechanisch worden verwijderd (of hun verwijdering wordt geminimaliseerd), maar worden gedesinfecteerd met behulp van ozonmoleculen (triatomische zuurstof). Tegelijkertijd vernietigen ozonmoleculen 99, 99% van alle cariogene micro-organismen in de carieuze holte.
U kunt het apparaat voor de behandeling van cariës met ozon in Fig.4 zien.

De procedure voor de behandeling van ozon is als volgt:

 • Eerst wordt een siliconen dop die speciaal door de fabrikant is geleverd, aan de tand bevestigd (Afb.5-7)
 • Lucht wordt onder de dop uitgezogen en er ontstaat iets in de buurt van het vacuüm.
 • Vervolgens wordt ozon in de dop gevoerd, die op de microflora inwerkt. Binnen 20-30 seconden sterven alle cariogene micro-organismen.

advertentie


De voordelen van cariësbehandeling met ozon
-je kunt je tanden behandelen zonder een boor (maar slechts heel kleine carieuze gebreken), in andere gevallen moet je nog steeds boren, en daarom moet je de anesthesie doen. Dat is eigenlijk alles.

Nadelen van ozonbehandeling-in 99% van de gevallen moet je nog steeds je tanden boren. Indien niet geboord, kan een grote hoeveelheid weefsel binnen en buiten de tand achterblijven, die relatief zacht zijn en de volledige lading niet kunnen dragen. Stel je voor dat je een permanente vulling aanbrengt op een gedemineraliseerd zacht dentine of glazuur (wat moeilijk is). Als gevolg hiervan, tijdens het sluiten van de tanden en bij het kauwen op vast voedsel, zal de lading op de vulling worden overgebracht naar de omliggende weefsels (glazuur en dentine), die worden verzacht en niet bestand zijn tegen een dergelijke belasting. Er zal een duwen zijn, verlies van een zegel ... Als gevolg hiervan zul je de tand opnieuw moeten behandelen.

Het gebruik van dergelijke apparaten is alleen aan te bevelen in de kinderpraktijk, wanneer het niet mogelijk is om een ​​oefening te gebruiken. In dit geval worden het verzachte dentine en glazuur eerst geschraapt met curettage lepels, en de resterende tandweefsels worden dan gedesinfecteerd met ozon en er wordt een vulling geplaatst.

Drugsicoon: Cariësbehandeling

Nog niet zo lang geleden bracht een Duitse onderneming DMG een chemische voorbereiding uit voor de behandeling van cariës. Zijn essentie ligt in het feit dat de stoffen waaruit dit medicijn bestaat, diep in het glazuur doordringen en het dicht en glanzend maken. ie Het aangetaste poreuze glazuur wordt omgezet in een dichte structuur, die ook bestand is tegen de effecten van bijvoorbeeld organische zuren geproduceerd door cariogene micro-organismen. Bovendien wordt de transparantie van het glazuur hersteld, evenals de kleur van de tand in dit gebied.

De prijs van de behandeling met Icon voor 2019 is 2.400 roebel per 1 tand.

Belangrijke informatie:

 • De indicatie voor het gebruik van Icon is cariës in het witte punt (dwz wanneer er slechts een witachtige plek op het emailoppervlak is, maar er is geen daadwerkelijke vernietiging van het glazuur, zijn zichtbare defect). Bovendien, glazuur vlekken met fluorose en hypoplasie - dit medicijn heeft geen effect.
 • Dit medicijn heeft een polymeersamenstelling (plastic), die alleen de poreuze structuur van glazuur doordringt. Daarom moet u begrijpen dat Icon tandweefsel niet verzadigt met calcium en fluor, die het glazuur vormen voor gezonde tanden.

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Loading...

Laat Een Reactie Achter