Cervicale cariës: behandeling

Cervicale cariës is gelokaliseerd in de hals van de tand. Vanwege dit heeft hij zijn naam gekregen. Patiënten noemen het ook vaak - radicale cariës, hoewel dit de verkeerde naam is. In figuur 1-3 ziet u hoe een enkele en meerdere cervicale cariës op de bovenste en onderste tanden lijkt.

Cervicale cariës: foto

Cervicale cariës: oorzaken

Bedenk dat cariës cariogene micro-organismen veroorzaakt in de samenstelling van zachte plak en harde wijnsteen. Deze microben 'verteren' voedselresten in de mondholte tot organische zuren, die op hun beurt het calcium uit het glazuur verwijderen en het vernietigen. Slechte mondhygiëne (Figuur 4-5) en leidt tot de ontwikkeling van cariës.

Lees meer over de ontwikkeling van cariës in ons artikel:
→ "Ontwikkeling van tandcariës"

In het ontwikkelingsproces doorloopt cervicale cariës verschillende stadia: van witte vlek tot diepe cariës. Dus, helemaal aan het begin, zien cervicale cariës eruit als witte krijtachtige vlekken op het glazuuroppervlak in het gebied van de halzen van de tanden (Fig. 6). In dit stadium is het feitelijke carieuze defect (carieuze holte) dat niet. Deze gebieden zijn licht mat tot helder wit.

Als negatieve factoren (zachte microbiële plaque en voedsel achterblijft) blijven werken, wordt cariës in de vorm van witte vlekken omgezet in een oppervlakkige, dan middelgrote en diepe carieuze holte (zoals in figuur 1-3).

advertentie

Cervicale cariës: diagnose

Diagnose van cervicale cariës is niet moeilijk, omdat carieuze defecten zich bevinden op goed zichtbare tandoppervlakken. Witte kalkachtige vlekken kunnen zelfs in de spiegel worden waargenomen, vooral als u het oppervlak van de tanden droogt.

Naast visuele inspectie worden speciale kleurstofoplossingen gebruikt. De patiënt wordt gevraagd om de mond met deze oplossing te spoelen. Tegelijkertijd kan de kleurstof uit deze oplossing niet doordringen in het glazuur van gezonde tanden, verzadigd met calcium, maar tegelijkertijd dringt de kleurstof perfect door in de gedemineraliseerde (calciumarme) glazuurgebieden. Gedemineraliseerd email is erg poreus. Nadat de mond is afgespoeld met stromend water - de kleurstof wordt alleen achtergebleven in glazuurgebieden die onderhevig zijn aan demineralisatie. Enkele uren na het spoelen met een dergelijke kleurstof krijgen de tanden geleidelijk dezelfde kleur.

Cervicale cariës: hoe te behandelen ...

Afhankelijk van het stadium van cervicale cariës, kunnen verschillende behandelingsmethoden worden toegepast. In het prille begin, wanneer cariës alleen witte kalkachtige vlekken is zonder de oppervlaktelaag van glazuur te vernietigen, is het raadzaam om een ​​conservatieve behandeling uit te proberen. Als er al een carieus defect is ontstaan, dan is het absoluut noodzakelijk om dergelijke defecten af ​​te dichten.

1. Behandeling van cervicale cariës in het witte vlekstadium -

De essentie van cariës-therapie in het witte vlekstadium is dat het glazuur ontdaan van calcium moet worden aangevuld met calcium. Gebruik hiervoor speciale remineraliserende geneesmiddelen die zeer actief calcium en fluor bevatten. Een van de beste voorbereidingen voor remineralisatie van glazuur is Email-afdichtvloeistof Tiefenfluorid (gemaakt in Duitsland).

Ook voor de behandeling van cariës in de witte vlek hebben tandartsen op grote schaal geadverteerd het medicijn ICON (ontwikkeld door het Duitse bedrijf DMG). Het nadeel van dit medicijn is dat het niet echt geneest, maar eerder het glazuur bewaart met een speciale polymeersamenstelling (zoals plastic).

In ieder geval moet vóór het aanbrengen en aanbrengen van deze preparaten het verwijderen van zachte plak en harde gebitsafzettingen uit de tanden worden uitgevoerd. Het is ook nodig om de patiënt te trainen in een goede mondhygiëne, want als de hygiëne op hetzelfde niveau blijft, hoeft het succes van een dergelijke therapie niet te wachten.

2. Behandeling van cervicale cariës met vernietiging van glazuur -

De behandeling van radicale cariës bestaat uit de volgende stappen:

 1. Een tand reinigen van tandplak en steen (Figuur 7) -
  zachte plaque en harde dentale afzettingen moeten worden verwijderd. Dit gebeurt meestal met polijstborstels en schuurpasta.
 2. Bepaling van de kleur van het glazuur van de tanden die worden verzegeld (Fig.8) -
  het is noodzakelijk om de kleur van het vulmateriaal te kiezen, zodat deze overeenkomt met de kleur van het eigen glazuur van de tand

 3. Dissection of carious defect -
  dwz in dit stadium worden met behulp van een boor alle tandweefsels verwijderd die door cariës zijn beschadigd.
 4. Tandisolatie van speeksel (Fig.9) -
  Gekwalificeerde tandartsen gebruiken kofferdam, waarmee u de tand (die wordt behandeld) volledig isoleert van speeksel en natte adem. Dit is belangrijk als u wilt dat het zegel binnen een paar maanden - een jaar - niet uitvallen.

  De kofferdam is een dunne latex sjaal waarin gaatjes worden gemaakt voor een groep tanden en daarna op deze tanden wordt getrokken. Na het spannen van de sjaal is een speciale metalen bevestigingsklem geïnstalleerd. Het is nodig om de kofferdam aan het tandvlees zelf te houden. Zie hoe de tanden geïsoleerd zijn met de kracht van de kofferdam, dat kun je in Fig.9.

 5. Zelfklevende caviteitsbehandeling -
  Email en dentine moeten worden behandeld met een lijm voordat het vulmateriaal wordt aangebracht. Dit is nodig voor een betrouwbare hechting van de verzegeling met de tandweefsels.
 6. Defectvulling -
  Een vulmateriaal wordt in de behandelde carieuze holte gebracht om het verloren deel van de tand te vullen. De tand krijgt zijn fysiologische vorm. Tijdens het laag-voor-laag aanbrengen van een vulmateriaal wordt elke laag belicht door een speciale fotopolymerisatielamp, die leidt tot het stollen van het vulmateriaal (fig. 10).
 7. Slijpen en polijsten -
  Het is gemaakt met behulp van speciale fijnkorrelige schijven en boren om de tand een definitieve vorm te geven, en om een ​​glad en glanzend oppervlak te creëren.

Stadia van behandeling van cervicale cariës op een specifiek voorbeeld -

In fig.11 zie je de beginsituatie: met een groot aantal carieuze defecten is de behandeling van de bovenste centrale en laterale snijtanden gepland. In figuur 12 kunnen we zien dat alle weefsels die zijn aangetast door cariës al zijn verwijderd en dat een kofferdam op de tanden is aangebracht om te isoleren van speeksel. Figuur 13 - weergave van het voltooide werk.

Preventie: cervicale cariës

Zoals volgt uit de oorzaken van cariës, zijn de methoden voor de preventie ervan als volgt:

 • Regelmatige mondhygiëne -
  gebruik van een tandenborstel en tandpasta, evenals tandzijde (na elke maaltijd). Als u uw tanden niet kunt poetsen, moet u minimaal 5 minuten daarna tandzijde en kauwgom gebruiken.

  Lees het artikel om te leren hoe u goed voor uw tanden kunt zorgen:
  → "Goede mondhygiëne"

 • Vermijd tussendoortjes tussendoor -
  consumptie van zoet, spaanders, bloem, enz. een van de redenen voor de ontwikkeling van cariës zonder een daaropvolgende reiniging van tanden gedurende 5 minuten. Snack - dit betekent dat je je tanden moet poetsen. Luiheid? - blijf dan lopen met rotte tanden en slechte adem.
 • Professionele hygiëne -
  1-2 keer per jaar (afhankelijk van de kwaliteit van de mondhygiëne) voor het verwijderen van tanden en pigmentafzettingen, en om de tanden te behandelen met speciale fluoride- en calciumbevattende middelen om het glazuur te versterken.

Auteur: tandarts Kamensky K.V., 19 jaar ervaring.

Loading...

Laat Een Reactie Achter