Mondwater

Mondspoelingen kunnen een goede aanvulling zijn op de verzorging van tanden en tandvlees. Ze kunnen in verschillende groepen worden verdeeld. Ten eerste spoelproducten die bedoeld zijn om cariës te voorkomen. Dergelijke middelen bevatten gewoonlijk fluorverbindingen - natriumfluoride of aminofluoride, minder vaak - calciumverbindingen (calciumlactaat of synthetisch hydroxyapatiet).

Bloedend tandvlees: oorzaken en behandeling

Bloeden van het tandvlees is een van de symptomen van hun ontsteking, wat aangeeft dat de patiënt een van de twee ontstekingsziekten van het tandvlees heeft, of gingivitis of parodontitis. Meestal gebeurt dit tijdens het tandenpoetsen of bij het kauwen op hard voedsel. Dit komt omdat het tandvlees verzwakt door een ontsteking gemakkelijker kan worden beschadigd als reactie op mechanische stress.

Gingivitis: symptomen en behandeling bij volwassenen

Gingivitis is een ontsteking van het marginale deel van het tandvlees naast de tanden, inclusief de interdentale tepels (Fig. 1-2). Bij deze ziekte klagen patiënten het vaakst over bloedend tandvlees, pijn bij het tandenpoetsen, evenals zwelling, roodheid of cyanose van het tandvlees. Gingivitis met een overheersing van dergelijke symptomen bij tandartsen wordt de term "catarrale" genoemd.

Hoe het tandvlees thuis te versterken

Klachten van zwak, brokkelig tandvlees zijn kenmerkend voor mensen met een chronische ontsteking van het tandvlees met lage intensiteit (bijvoorbeeld bij chronische gingivitis of parodontitis). Bij deze patiënten treedt een lichte mate van ontsteking op - bloedingen en pijnlijk tandvlees bij het tandenpoetsen, evenals zwelling, roodheid of cyanose van de gingivarand.

Tandvleesaandoening: symptomen en behandeling

Tandvleesaandoeningen zijn een hele reeks ziekten, waaronder de meest voorkomende gingivitis en parodontitis, minder vaak parodontose. In de professionele taal wordt tandvleesaandoening de term "parodontitis" genoemd, en tandartsen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van deze pathologie worden met trots parodontale artsen genoemd.